5 millió háztartásnak növekszenek több ezer fonttal a kiadásai a következő két évben Nagy-Britanniában… 1

A szakértők előrejelzése szerint 5 millió háztartás életszínvonala fog súlyosan csorbulni a következő két évben a szigetországban, mivel az átlagos jelzáloghitel-költségek várhatóan durván 5100 fonttal emelkednek.

5 millió háztartásnak növekszenek több ezer fonttal a kiadásai a következő két évben Nagy-Britanniában… 3

Összességében az előrejelzések szerint a jelzáloghitel-fizetések évi 26 milliárd fonttal emelkednek 2024 végére, mivel az emberek fix kamatozása megszűnik, és drágább ügyletekre kényszerülnek. A Resolution Foundation, az életszínvonal javításával foglalkozó agytröszt szerint az alacsonyabb jövedelmű lakástulajdonosok fognak a legnagyobb növekedéssel szembesülni jövedelmükhöz viszonyítva.

A nemrég közzétett elemzés megállapította, hogy több mint 5 millió család éves jelzáloghitel törlesztőrészlete fog átlagosan 5100 GBP-tal emelkedni mostantól durván 2024 végéig, ebből 1200 GBP a Kwasi Kwarteng miniköltségvetése óta tapasztalható, a vártnál is magasabb kamatemelési előrejelzéseket tükrözi. A Bank of England a jövő év elejére 5 százalék környékére emeli majd várhatóan az alapkamatot, ami brutális, ha azt nézzük, hogy az idei év elején még 0,25 százalék volt.

A tanulmány szerint a 7,4 millió lakásukon jelzáloghitellel rendelkező háztartásból körülbelül 1,2 milliónak kell majd azonnal megemelkedett számlákkal szembenéznie, amint a banki kamatok megemelkednek. 2024 végére 5,1 millió lakástulajdonos – a Nagy-Britanniában levő háztartások közel egyötöde – jelentősen többet költ majd lakására a kamatemelések miatt.

A magasabb számlák meglehetősen nagy terhet fognak róni a már így is küszködő családok sokaságára, olvasható a tanulmányban. Az átlagos brit háztartásnak, beleértve a fix kamatlábak által védetteket is, évente további 3500 fontot kell majd „találnia”. A következő két évben pedig az 5,1 millió érintett családnak további 5100 fontot kell még majd kifizetnie az emelkedő törlesztőrészletekre.

A kutatók azt mondják, hogy bár a magasabb jövedelmű háztartások számíthatnak a legnagyobb növekedésre, az alacsonyabb jövedelmű lakástulajdonosoknak emelkednek majd a kiadásaik a legnagyobb mértékben a fizetésükhöz képest. Lindsay Judge, a Resolution Foundation munkatársa szerint az emelkedő kamatlábak egy újabb életszínvonal-válságot okozhatnak.

Mival a családok egy jelentős részének már így is jelentősen meg van nyirbálva a büdzséje, az emelkedő kamatlábak által okozott életszínvonal csökkenés csak olaj lesz a tűzre és ráadásul várhatóan elég széles körben fogja érinteni a háztartásokat országszerte.

A kutatás szerint 2025 elején körülbelül 2 millió háztartás veszíti el a jövedelmének legalább 10 százalékát az emelkedő árak és kamatok miatt. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a magasabb kamatlábak olyan emberek számára viszont előnyösek, mint pl sok nyugdíjas és fiatal, akik megtakarítással rendelkeznek.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után