Teljesen leállhat a légi közlekedés az EU és Nagy-Britannia közt, ha nincs Brexit megállapodás 1

Theresa May brit miniszterelnököt arra figyelmeztették a mai napon, hogy amennyiben Nagy-Britannia sikeres megállapodás nélkül hagyja el az EU-t, az összes repülőjárat, ami a királyság és az EU közt repülne törlése kerül és el sem indulhat onnantól kezdve.

Teljesen leállhat a légi közlekedés az EU és Nagy-Britannia közt, ha nincs Brexit megállapodás 3

Kivéve természetesen, amennyiben a két fél közt sikerü egy légiközlekedési megállapodást összehozni. Pusztán a WTO (World Trade Organisation) szabályaihoz visszanyúlni nem lenne elég, ugyanis a szigetországnak ez nem biztosítana légiirányítási jogokat, ha a megállapodás nélküli Brexit valósul meg, derült ki egy nemrégiben készített jelentésből.

Amennyiben a britek kilépnek, méghozzá a fent említett módon, úgy kilépnek az EU egységes ”repülési piacáról is” ami a Single Aviation Market, és ezáltal ha márciusig nincs egy a mostanit helyettesítő közös megállapodás, úgy a brit légitársaságok működési engedélye a 27 további tagállam területére megszűnne.

A Sam, vagyis a Single Aviation Market jelenleg lehetővé teszi Nagy-Britannia számára a „légi utazás szabadságát”vagyis, hogy a járataik átrepüljenek olyan más országok felett, ahol nem szállnak le, vagy olyan egyéb hasznos szolgáltatásokat is, mint belföldi járatok üzemeltetése más tagországokban.

Sőt, ami még ennél is rosszabb, hogy a britek nem csak az EU-val veszítenék el a légi utasszállítás lehetőségét, hanem olyan más országokkal is, mint Amerika, Kanada, vagy Svájc, mivel velük is az EU-n keresztül van jelenleg megállapodásuk.

„Amennyiben nem jön létre valamiféle alternatív megállapodás, akkor a legrosszabb félelmeink válnak valóra, vagyis a járatok nem szállhatnának fel.” – nyilatkozta az IEA vezető közgazdásza, Julian Jessop.

Egy másik riport szerint azonban a kormánynak a megállapodás nélküli kilépés esetén is lennénk opciói, amik a következők:

Csatlakozni Norvégiához és Izlandhoz az ECAA tagjaként (European Common Aviation Area). Ez a megoldás azonban ismét csak oda vezetne, hogy az EU által szabályozott környezetben kellene működni, aminek a leépítése ugye a kilépés egyik kiváltó oka. A másik verzió egy a légi közlekedésre vonatkozó új megállapodás lenne a két fél közt, azonban ez valószínűleg alacsonyabb szintű, korlátozottabb hozzáférést biztosítana a piachoz, és emellett minden bizonnyal jóval tovább tartana megegyezni.

Mindazonáltal az IEA azt nyilatkozta, hogy a helyzet egyáltalán nem rossz, és optimistán kell állni a dolgokhoz. Ez annyit tesz, hogy az esély, hogy a járatok majd nem szállhatnak fel valós, és előfordulhat, de szerintük kicsi erre az esély. Nagy-Britannia egy időben piacvezető volt légi utasszállítás tekintetében, és Európában ma is a legnagyobb forgalmat bonyolító ország.

A teljes brit légiforgalom leállítása a szigetország és az EU közt az EU-nak is nagy károkat okozna, nem csak a briteknek, így közös érdek az, hogy ez a probléma megoldódjon. Arról nem is beszélve, hogy minden bizonnyal a külföldi légitársaságok is szeretnének az országban forgalmat bonyolítani. Októberben a brit pénzügyminiszter is megemlítette már, hogy „elméletileg lehetséges” egy ilyen szcenárió, azonban nem hiszi, hogy bárki is komolyan azt gondolná, hogy be is következik.

„A kulcskérdés igazából minden bizonnyal az, hogy a gépeket, a járatokat fennakadás nélkül tovább üzemeltetni a fontosabb Európában, vagy az, hogy esetleg szükség esetén Nagy-Britannia egy kicsit különleges bánásmódban részesüljön az EU részéről. A válasz erre a kérdésre minden bizonnyal az lesz a döntő pillanatban, hogy az előbbi.” – tette hozzá Mr Jessop.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás

Megosztás