A fogyasztó jogi törvény szerint, kozmetikai terméket nem cserélhetsz ki és nem is kaphatsz érte kártérítést, ha az már ki van bontva a csomagolásából. A törvényhozók higiéniai okokra hivatkoznak.

18tyvq2mc467vjpg

Hogyan érvényesítsd a fogyasztói jogaidat akkor is, ha a szabályok értelmében nem biztos, hogy jogosult vagy rá? Az egyik olvasónknak ez a napokban sikerült. Hogy mi is történt vele, és hogyan sikerült megoldást találnia a problémára, a lenti levelében olvashatjátok. Nagyon tanulságos.

„Ezen a hétvégén vettem egy parfümöt a wimbledoni Debenhamsben az egyik barátnőm szülinapjára. A kedvenc illatát. Viszont, mivel mindenki tudta, hogy erre vágyik, a szülei is meglepték ezzel. Így persze, nekem kellett visszavinnem a tőlem kapott darabot cserére. Munka után, kb 6:15 körül meg is érkeztem az üzletbe, ami feltűnően üres volt. Percekig kellett várnom, mire végre felbukkant valaki, hogy kiszolgáljon. Elmeséltem neki a történetemet, aki azt mondta, hogy semmi gond, kicseréli a parfümöt. Nagyon kedves és segítőkész volt. Mivel az nem volt kibontva a csomagolásából és a fizetést igazoló blokk is nálam volt, gond nélkül megtörtént a csere. A parfümöt egy Chanel-re szerettem volna kicserélni a Chance illatcsaládból. Az eladó mondta, hogy bár ő nem Chanel eladó, szívesen segít lebonyolítani a cserét, mivel hiába kereste a megfelelő eladót, nem találta. Rámutattam a teszterre, hogy az az, ami nekem kell. A Chance illatcsalád néhány parfümöt tartalmaz, különböző színű üvegcsékben. Itt megjegyezném, hogy nem vagyok nagy Chanel szakértő, de mivel már párszor próbálgattuk az illatokat a barátnőmmel, pontosan tudtam, hogy a lila színű üvegcse kell nekem. Akkor még nem tudtam, hogy annak (nyilvánvalóan) becsületes neve is van: Eau Tendre. A hölgy zavartan nézegette a polcon a parfümöket, mire lekapott egy dobozt, mondván, hogy az az, és én megvettem. (A teszterek mellett nem volt kiállítva a becsomagolt állapotban lévő parfüm, mint ahogy az más polcokon lenni szokott, így fogalmam sem volt arról, hogyan kellene kinéznie a csomagolásnak. Bár most eléggé hülyének érzem magam miatta.)

termek vissza

Az áruházból kivezető úton, azonban volt egy nagyon fura érzésem. Mi van, ha ez nem az? A dobozára is csak Chanel Chance volt írva. Tök ciki lett volna, ha a barátnőm kinyitja a dobozt és nem az az illat van benne, amit megbeszéltünk. Tehát kinyitottam és tessék!!! A lila üveg helyett narancssárga volt a dobozban! Tudtam, hogy mivel kibontottam, gondjaim lesznek a cserével. De mivel pont előtte olvastam a cikketeket a fogyasztói jogokkal kapcsolatban, úgy gondoltam, nem lesz gond, megoldom.

Azonnal visszamentem. Ilyenkor tényleg nem szabad halogatni a dolgot. Megkerestem a nőt, aki kiszolgált. Megmutattam neki, hogy mit adott nekem. Ő azt mondta, nem tud mit csinálni, mert az áru már nem eladható a kibontott csomagolás miatt, és egyébként is, ő nem is a Chanel osztályon dolgozik. Én azzal érveltem, hogy én vásárlóként megbízom az eladóban. Hiszek neki, hogy azt az árut adja ide nekem, amit kérek tőle. Viszont nem azt kaptam, amiért fizettem! És egyébként is, ha így áll a dolog, miért adott el nekem olyan árut, amiről halványlila fogalma sem volt? Megkerestük együtt az aznap ügyeletes menedzsert (akiről mint később kiderült, nem is volt az). Higgattan és nagyon illedelmesen elmeséltem neki a történetet, de ő ahelyett, hogy legalább egy halvány jelét muttatta volna annak, hogy megpróbál az érdekemben megoldást találni a problémára, azt tanácsolta, hogy adjam el egy barátnak a szülinapra vásárolt parfümöt, vagy rakjam fel az e-bayre (ahol egy év múlva talán megveszik); és hogy a vásárlónak a saját döntése az, ha fizet valamiért. Nem hittem a fülemnek!!! Mondhattam én ott bármilyen idézetet a fogyasztói jogi törvényből! Semmi sem segített.

Mit tudsz csinálni akkor, ha az üzletvezetők annyira vannak csak betanítva, hogy „kibontott csomagolású terméket nem veszünk vissza”?

Tudtam, hogy ezt itt még közel sem zártam le. Most már van egy másik parfümöm, ami még mindig nem az, amit akartam. És amiért nem mellesleg, nem csak £10.00-ot költöttem. Nem is beszélve a barátnőmről, aki még mindig várta a szülinapi ajándékát tőlem.

Amint hazaértem, megkerestem a Debenhams központi irodájának az elérhetőségeit és megírtam a szépen a panaszlevelemet. Talán a legrosszabb, ami egy üzlettel történeik ilyen esetben az az, ha a központi iroda vizsgálatot indít el nála. Az e téren tapasztalt barátaim elláttak jó tanácsokkal, hogy mire figyeljek oda, ill. megkerestem a fogyasztói jogi törvényt is a neten, és az üzlet saját szabályait a honlapjukon.

Részletesen leírva az esetemet, az alábbi okokra hivatkozva kértem az ügyem kivizsgállását és kártérítést:

  • Szabad-e az eladónak olyan árut eladnia, amiről semmit sem tud?
  • Elfogadható kifogás-e a kártérítési kérelemnél az eladónak azzal mentegetőznie, hogy ő csak beugrott, hogy segítsen, de ő nem is az adott márka szekcióján értékesít és nem is ismeri azt?
  • Egy olyan nagy üzletben, mint a wimbledoni Debenhams, ésszerű/megengedett-e, hogy este 6 óra után alig legyen 2-3 eladó, amikor eredetileg 7-ig vannak nyitva?
  • Helyes-e/Szabályos-e, hogy egy üzletvezető, legyen az supervisor, menedzser asszisztens vagy menedzser, szinte semmilyen jelét nem mutatja a vevő megfelelő kiszolgásálának, és amikor az tanácsot kér az eladó hibájából elkövetett probléma megoldására, annyit tanácsol, hogy a kedves vevő oldja meg a problémáját, ahogy tudja?

A panaszlevelemre már másnap reggel (!) választ kaptam és még kora délután az üzletvezető személyesen telefonon kért tőlem elnézést és biztosított arról, hogy kicserélik a terméket, amint bemegyek.

Még aznap este elmentem, táskámban a parfümmel és a blokkal. Szintén este 6 után. És ami fogadott: min. 8 a végtelenségig segítőkész, mosolygós eladó, és ami fontos, a Chanel pultnál a megfelelő (!) eladó, a megfelelő tudással és tapasztalattal (!).

Milyen tanulságot vontam le saját magamnak a velem történtekből?

  • Ha valamit vásárolsz, győződj meg, még az eladó jelenlétében arról, hogy a megfelelő terméket veszed. (Az én esetemben nem ártott volna, ha nem csak az illatát és a színét jegyzem meg a parfümnek, hanem a nevét is, és talán azt is, milyennek kell lennie a dobozának. ;));
  • ha nincs ott a megfelelő eladó, és te nem vagy biztos a dolgodban, várj, amíg felbukkan, vagy inkább menj vissza máskor;
  • ha bármi gond van a termékkel, mihamarabb kérni kell a kártérítést a vételt igazoló blokkal. Ekkor, nem árt leellenőrizni az üzlet weboldalán, hogy milyen a belső szabályzatuk a kérdést illetően;
  • ha olyan személyzettel hoz össze a sors, akik nincsenek megfelelően kiképezve, sütnivalójuk sincs a fogyasztói jogokról és a törvény cikkelyeinek idézgetése sem segít, őrizd meg a nyugalmadat és légy illedelmes! Az illetlen viselkedéssel és az őket melegebb éghajlatra küldő szöveggel csak annyit érsz el, hogy a végén téged küldenek oda. Fordulj szépen sarkon és írj részletes panaszlevelet az üzlet központi irodájának! Ne felejtsd el benne megemlíteni, hogy a kártérítés milyen módját szeretnéd!
  • Szép gesztus, ha a kártérítést illedelmesen megköszönöd és a központi iroda számára is tudtul adod. Ezzel azt jelzed, hogy ha odafigyelnek a vásárlók megfelelő kiszolgálására és a fogyasztói jogok tiszteletben tartására és betartására, boldog vásárlók hagyják el majd az üzletet, akik a minőségi termékek és első osztályú kiszolgálás után, rendszeresen visszatérnek majd, ezzel biztosítva naponta profitot a cégnek.

Persze, megértem az üzlet képviselőit is, hiszen naponta térnek be olyan vásárlók, akik csak azért találnak ki ürügyet a kártérítésre, hogy olcsóbban vagy ingyen megkapják az áhított terméket vagy szolgáltatást.

Remélem, az esetem tanulságul szolgál majd nektek!”

[fblike]