Szuper hír! Nagy-Britannia megússza a recessziót – mit jelent ez a szigetországban élők számára 1

Nagy-Britannia ebben az évben hajszál híján de elkerüli a recessziót, azonban a már most is nagy nyomás alatt levő családoknak alig javul a helyzetük ettől függetlenül. Egy gazdasági szakértőkből álló csoport szerint összesen körülbelül hétmillió háztartásnak okoz majd nehézséget továbbra is az energia- és élelmiszerszámlák kifizetése.

Szuper hír! Nagy-Britannia megússza a recessziót – mit jelent ez a szigetországban élők számára 3

Az Országos Gazdasági és Társadalomkutató Intézet (Niesr) előrejelzése szerint az Egyesült Királyság meg fogja úszni a recessziót technikai értelemben – ami a bruttó hazai termék (GDP) két vagy több egymás utáni negyedévben történő csökkenése – és nem csak 2022 utolsó három hónapjában, hanem várhatóan egész 2023-ban is.

Ezek valamivel optimistább kilátások az Egyesült Királyság gazdaságára nézve, mint amit a Bank of England kínált a múlt héten, amely a korábban jósoltnál enyhébb, de még mindig elhúzódó recessziót jósolt, valamint annál is mint amit a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írt a legutóbbi jelentésében, amely szerint Nagy-Britannia az egyetlen olyan nagy gazdaság, amelynek a gazdasága idén zsugorodni fog, még Oroszországot is belevéve.

De nagyrészt itt véget is ér az optimizmus, a Niesr a legutóbbi jelentésében ugyanis arra figyelmeztetett, hogy mindentől függetlenül a helyzet még olyannak fog érződni, mintha recesszió lenne, mivel a tényleges rendelkezésre álló jövedelem négy egymást követő negyedévben is csökkent az elmúlt év során az átlagemberek számára.

Az előrejelzések szerint a 2023–24-es pénzügyi évben minden negyedik brit háztartás – mintegy hétmillió család – nem fogja tudni teljes mértékben fedezni tervezett energia- és élelmiszerszámláit az adózás utáni jövedelméből, szemben a 2022-23-as adóévi körülbelül 20%-os aránnyal.

A közepes jövedelmű háztartások durván 7 és 13 százalék közötti visszaeséssel szembesülnek majd a rendelkezésre álló jövedelmük tekintetében, ami akár 4000 fontot is jelenthet éves szinten a 2022-2023-as pénzügyi évben. Az előrejelzések szerint a GDP növekedés „vérszegény” lesz, és egész évben a nulla közelében marad, 2023-ban mindössze 0,2%-os növekedésre számítanak, miközben a Bank of England kamatemelései tovább növelik a fogyasztókra és a vállalkozásokra nehezedő nyomást.

A szakértői csoport azt is előrevetíti, hogy a jelenleg 10,5 százalékos infláció 2023 végére csak 5,3 százalékra csökken majd, és 2024 végéig 3 százalék felett marad. Az infláció csak 2025 harmadik negyedévében éri majd el a bank 2 százalékos célértékét.

A Niesr azt is elmondta, hogy úgy véli, hogy a kamatemelések „már közelítenek a végéhez”, a Bank a múlt héten csütörtökön 10. emelését hajtotta végre zsinórban, 3,5 százalékról 4 százalékra emelve az alapkamatot. A jelentés azonban azt is kiemelte: “Ha a maginfláció továbbra is magas marad, a kamatlábaknak hosszabb ideig kell a csúcs közelében maradniuk, mint ahogyan mi és a piacok jelenleg várják.”

A Niesr arra kérte Jeremy Hunt pénzügyminisztert, hogy a közelgő tavaszi költségvetésében lazítsa a fiskális politikáját, „ahelyett, hogy engedje, hogy a saját maga által kitűzött költségvetési cél vezérelje”, valamint fokozza az állami szektor beruházásait és dolgozzon ki új energiatámogatási programot. amely csökkenti a számlákat a legszegényebb háztartások számára, és a felhasznált energiamennyiségtől függően emeli az árat a fogyasztók számára a hatékony energiafogyasztás ösztönzése érdekében.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után