Szuper hír az angliai magyaroknak: ingyenessé teszik a tartózkodási engedély megszerzését az EU polgároknak 1

A Nagy-Britanniában élő EUs állampolgárok örömmel fogadták Theresa May bejelentését, amely szerint ingyen regisztrálhatnak, és szerezhetik be az letelepedett státuszt a brexit utáni időszakra, ami az állandó tartózkodási engedély brexit utáni megfelelője.

Szuper hír az angliai magyaroknak: ingyenessé teszik a tartózkodási engedély megszerzését az EU polgároknak 3

A rendszert a hétfői nap folyamán aktiválták, de még nem működik az összes felületen.  Azok tarthatnak igényt az engedélyre, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen eltöltöttek már öt évet az Egyesült Királyság területén.

A regisztráció március végéig visszatérítendő 65 fontba kerül, utána ingyenessé válik. A döntés nagyságrendileg 3,5 millió uniós állampolgárt érint, akik közül minden bizonnyal rengetegen fogják rövid időn belül kihasználni ezt a lehetőséget.

Nem csoda, hogy a brit kormány nagyon igyekszik jóban maradni az EUs polgárokkal, ugyanis egy nemrégiben készített elemzésből kiderült, hogy az EU-ból érkező bevándorlók éves szinten £2300-tal többet fizetnek be adók formájában a brit államnak, mint egy átlagos Nagy-Britannia területén élő és dolgozó felnőtt. Az itt született népesség ezzel szemben £70-tal maradt el, míg a nem európai származású bevándorlók évi £800-tal maradtak el az országos átlagtól. Gyakorlatilag anyagi szempontból értékesebbek vagyunk a briteknek nagy átlagban, mint a brit polgárok.

Szuper hír az angliai magyaroknak: ingyenessé teszik a tartózkodási engedély megszerzését az EU polgároknak 4

A British Future kommunikációs igazgatója szerint a 2021. júniusig érvényes rendszer repedésein sokan kieshetnek. A letelepedett státusz megszerzéséről egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz bővebben.

“Az angol nyelvet nem jól beszélő munkavállalók nem értesülnek majd a szisztémáról, vagy ha már van állandó lakhelyük, nem veszik észre, hogy ez rájuk is vonatkozik. Azok is bajban lehetnek, akik nem rendelkeznek kellő informatikai ismeretekkel, nem mozognak otthonosan a világhálón” – nyilatkozta a téma kapcsán Steve Ballinger.    Forrás

Megosztás