Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 1

Legkevesebb 36-an meghaltak és sokan megsérültek, amikor egy nagy sebességű személyvonat ütközött egy szembejövő tehervonattal Görögországban, és egész vagonok repültek le a sínekről.

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 3

A helyi hatóságok elmondása szerint a sérültek közül 66-an kerültek kórházba, közülük hatan intenzív osztályon vannak. Mintegy 250 utast evakuáltak biztonságosan Szalonikibe busszal. A személyvonat több száz embert szállított, köztük sok egyetemista volt épp úton haza a görög ortodox nagyböjt kezdetét jelző hosszú hétvégéről. A Hellenic Train adatai szerint a személyvonat 342 utast és 10 fős személyzetet szállított, míg a tehervonaton összesen két személy tartózkodott.

Több vagon is kisiklott, és legalább három lángra lobbant a kedd éjfél előtti ütközés után Tempe város közelében, amikor a személyvonat egy autópálya aluljáróból jött épp kifelé. Tempe egy kis város egy völgy mellett, ahol főbb autópálya- és vasúti alagutak találhatók, körülbelül 380 km-re (235 mérföldre) Athéntól északra.

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 4

“Sok nagy acéldarab hevert mindenfelé” – mondta Vasszilis Polizosz, egy helyi lakos, aki az elsők között volt a helyszínen. „A vonatok teljesen megsemmisültek, a személy- és tehervonat is egyaránt.”

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 5

„Az evakuálás folyamatban van, és nagyon nehéz körülmények között zajlik a két vonat közötti ütközés súlyossága miatt” – mondta Vaszilis Varthakoyiannis, a görög tűzoltószolgálat szóvivője.

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 6

A környékről több tucat mentőautót riasztottak, miközben sűrű füstködben folytatódtak a mentési munkálatok, hogy a túlélőket kimentsék a roncsok közül. A túlélők elmondása szerint az ütközésnek olyan ereje volt, mintha egy földrengés lett volna a közvetlen közelben.

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 7

Az ütközés miatt több utas kirepült a vonat ablakain.

„A mi kocsink nem siklott ki, de az elöl lévők igen, és összetörtek” – mondta egy tinédzser túlélő, aki nem adta meg a nevét. Hozzátette, hogy az első vagon ki is gyulladt, és hogy ő egy táskával törte ki a vagon ablakát, hogy kimenekülhessen. Ő a negyedikben utazott.

Szörnyű vonatbaleset, 2 vonat egymásnak rohant és frontálisan ütközött Görögországban – legalább 36 halott van eddig 7

Costas Agorastos, Thesszália régió kormányzója azt mondta, hogy az ütközés „nagyon erős” volt, és hozzátette, hogy „szörnyű éjszaka volt”. „A vonat első része teljesen összetört. … Darukat és speciális emelőberendezéseket hozunk a törmelék eltávolítására és a vasúti kocsik felemelésére. A baleset helyszínén törmelék hever mindenfelé.”

A görög Skai televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a két vonat nagy sebességgel frontálisan ütközött.

„Az első és a második kocsi teljesen megsemmisült, a harmadik pedig kisiklott.”

A Hellenic Train vasúttársaság szerint az Athénból, Görögország második legnagyobb városába, Szalonikibe tartó személyvonat fedélzetén körülbelül 350 utas tartózkodott. A Hellenic Train közleményében „mély szomorúságát fejezte ki a tragikus baleset miatt”. A Hellenic Train szóvivője azt mondta a Reutersnek, hogy a rendőrség vizsgálatot indított a baleset körülményeivel kapcsolatban.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után