Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 1

Fokozódik a fogcsikorgató hideg az országban, az erős havazás miatt várhatóan egyre több közlekedési fennakadásra lehet számítani, ma éjjel pedig egyes helyeken akár -12 fokot jósolnak.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 3

Borostyán figyelmeztetés van érvényben az ország több részén: Skóciában, Észak-Angliában, Midlands északi részén, Kelet,- és Északkelet Angliában, valamit Londonban is. Az autósokat is fokozott óvatosságra intik a hóban elakadt járművek, a balesetveszélyes utak és látási viszonyok miatt.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 4

Több száz iskola zárva tart, és a tömegközlekedésben is okoz gondokat az időjárás. A légitársaságok több járatot töröltek, és a vonattársaságok is jelezték, hogy fennakadásokra kell készülni a szerdai nap folyamán is, és azt javasolták, hogy mindenki időben nézzen utána a saját utazásának, hogy érintett-e.

Az iskolai szünet leginkább Skóciában jellemző, Glasgow, West Lothian, Renfrewshire és Aberdeenshire területén maradhattak otthon a gyerekek, utóbbi helyen 120 iskola zárt be a zord idő miatt. Angliában Kent, Sussex, Surrey és Yorkshire tartományokban rendeltek el hószünetet.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 5

Csak a Hearthrow reptéren 100 járatot töröltek, a British Airways szerint egész héten lehet még számítani ilyen kellemetlenségekre. A London City reptéren egyelőre csak késések vannak, mivel a munkások takarítják a havat a kifutókról, és hasonló a helyzet a Newcastle reptéren is. A glasgowi légikikötőben is több órára leállt a forgalom, és egyes edinbourgh-i járatok is törölve lettek.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 6

Rengeteg úton történtek fennakadások: az A11 utat Wymondhamnál és az A143-öt Haddiscoe-nál érinti a forgalmi lassulás, az A1-et Cambridgeshire mellett, az A66-so utat Durhamnál zárták le, az A59-os utat pedig North Yorkshire-nál.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 7

Skóciában és Észak-Angliában sok helyen 10 cm hó várható ma éjszaka, de a hegyekben akár 30-40 cm is eshet. Kelet Midlands, Anglia keleti és délkeleti része, valamint London akár 15 cm hóra is számíthat, főleg éjfél és reggel 10 között várható havazás. Éjfélig eggyel enyhébb riasztás van érvényben a fent említett területekre, valamint Észak-Írországra is. A napközbeni enyhülés után aztán csütörtök délután 2-től péntek reggel 8-ig szintén a borostyán jelzés lép majd érvénybe.

Szakad a hó Londonban és Nagy-Britannia nagy részén: fagyos szél, -10C és holnap március 1 8

A jelenlegi időjárás a leghidegebb, amelyet az elmúlt 5 év során mértek az országban. A negatív csúcs tegnap éjjel South Farnborough városában volt, ott -11,7 Celsius fokot mértek. A kétszámjegyű negatív hőmérséklet azonban nem volt egyedi, a skóciai Cairnwellben, a north yorkshire-i Ravensworth-ben és a kenti Frittendenben is -10 fok alá ment éjjel a húmérő higanyszála.

Már baleseteket is okozott az idő, kedden hárman haltak meg egy karambolban Lincolnshire mellett, egy ember pedig Cambridgeshire-nél vesztette életét egy balesetben, amelyet a rossz útviszonyok okoztak. Essexnél, az A120-as úton 17 kocsi ment össze szintén a tegnapi nap.

Eközben azonban a skót közlekedési miniszter figyelmeztetett, hogy akár vörös riasztás is életbe léphet még, így továbbra is nagyon vigyázzon magára mindenki. Northumbriában áramkimaradás is nehezítette a helyzetet, 500 otthon maradt néhány órára áram nélkül egy földalatti elektromos tűz miatt. Várhatóan a zord időjárás egészen hétvégéig maradni fog.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra! Forrás

Megosztás