Súlyos vízhiány alakulhat ki Anglia egy nagy területén, méghozzá rövidesen 1

Egy nemrég közzétett elemzés szerint néhány éven belül Anglia hét régiója szembesülhet súlyos vízhiánnyal, amely 2040-re még tovább súlyosbodhat és szinte az egész déli és középső vidékre kiterjedhet.

Súlyos vízhiány alakulhat ki Anglia egy nagy területén, méghozzá rövidesen 3

A Kingfisher lakásfelújítással foglalkozó cég a vízügyi vállalatok és a Környezetvédelmi Ügynökség adatait használta fel tanulmányához, amely szerint 17 angol régióból 12 súlyos vízterheléssel szembesülhet a következő két évtizedben, ha nem tesznek lépéseket.

A vízhiány vagy „water stress” az, amikor a vízszükséglet egy adott területen meghaladja a rendelkezésre álló vízmennyiséget. Jelenleg egyetlen régiót sem fenyeget vízhiány, de a felmelegedő éghajlat várhatóan egyre hosszabb és melegebb időszakokat eredményez majd a nyáron, ami további nyomást gyakorol az Egyesült Királyság vízkészletére.

A háztartások manapság átlagosan 144 litert fogyasztanak naponta, és a kormány azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ezt a mennyiséget 2038-ra 122 literre, 2050-re pedig 110 literre csökkenti. A vízügyi terveket illetően a kormány azt mondta, hogy a vízgyűjtők felszerelése, a víz ésszerűbb és hatékonyabb felhasználása, valamint a szivárgások gyors megszüntetése, a csap elzárása fogmosás közben és az intelligens fogyasztásmérők felszerelése segíteni fognak csökkenteni a vízfelhasználást.

Azt is szeretnék elérni, hogy a vízszolgáltatók csökkentsék a csővezetékeik szivárgását, mivel a teljes rendelkezésre álló vízmennyiség közel 20%-a vész el ennek köszönhetően. A Kingfisher, amely a Cebr gazdasági tanácsadó céggel egyesítette erőit az elemzés elkészítéséhez, elmondta, hogy az elmúlt öt évben fejenként napi három literrel nőtt a vízfelhasználás.

Súlyos vízhiány alakulhat ki Anglia egy nagy területén, méghozzá rövidesen 4

„Európa-szerte egyre szélsőségesebb időjárást tapasztalunk, ami sok régióban egyre nagyobb vízhiányhoz vezet” – mondta Thierry Garnier, a Kingfisher vezérigazgatója. „Ahogy az éghajlatváltozás hatása egyre nyilvánvalóbbá válik, az olyan intézkedések, mint a vízhasználat korlátozása, egyre gyakoribbak lesznek, és egyre erősebb intézkedésekre lesz szükség a vízfelhasználás csökkentésére.”

A Kingfisher megbízásából 3000 nagy-britanniai felnőtt körében végzett másik felmérés szerint az emberek hajlamosak alábecsülni vízhasználatukat. Körülbelül 66 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg 140 liternél kevesebbet fogyaszt naponta, míg 29 százalékuk nem tudta megtippelni sem, hogy mennyit használnak. A Kingfisher adatai szerint az emberek azt gondolják, hogy átlagosan csak 57 liter vizet használnak fel naponta.

A válaszadók több mint fele azt mondta, hogy nyitva hagyja a csapot fogmosás közben, ez az arány 70 százalékra emelkedett a londoniak körében – azon régiók egyike, ahol a legnagyobb valószínűséggel szembesülnek a közeljövőben vízhiánnyal, és ahol a csőszivárgások miatt elvesztett víz mennyisége a legmagasabb az országban.

Csak 25 százalék nyilatkozott úgy, hogy öt percnél rövidebb ideig zuhanyzik, míg 40 százalékuk mondta azt, hogy nyolc percig vagy még tovább. Egy átlagos zuhanyzás percenként 12 litert fogyaszt a vízügyi társaságok becslései szerint, tehát egy nyolc perces zuhanyzás akár 96 litert is jelenthet.

A Kingfisher elmondta, hogy az otthon elhasznált víz több mint 40 százalékát zuhanyozásra, fürdőzésre és kézmosásra használják, a WC-zéseknél pedig körülbelül további 30 százalékot.

A válaszadók csaknem 80 százaléka azt mondta, hogy fontos számára a felhasznált vízmennyiség csökkentése, és négyből hárman úgy gondolják, hogy a víztakarékosság fontosabb most, mint egy évtizeddel ezelőtt.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után