Sokkoló friss adatok: most kapnak észbe az emberek, hogy mekkora csapást is mért a Brexit a kereskedelemre és a vállalatokra 1

A The Independent új közvéleménykutatása szerint jóval több brit véli úgy, hogy a Brexit több rosszat eredményezett a gazdaság és a kereskedelem szempontjából, mint jót.

Sokkoló friss adatok: most kapnak észbe az emberek, hogy mekkora csapást is mért a Brexit a kereskedelemre és a vállalatokra 3

Az eredmények azt mutatják, hogy az EU egységes piacának és vámuniójának januári elhagyása által okozott károk mértéke most „esik le” a választópolgároknak. Ennek köszönhetően, így utólag egyre többen kezdenek aggódni, főleg a most napvilágot látott sokkoló statisztikai adatok után.

A nemrég közzétett hivatalos statisztikák azt mutatták pénteken, hogy januárban az EU-ba irányuló termékértékesítések egészen elképesztő 40,7 százalékkal csökkentek. A szakértők természetesen a Brexitet okolják az elveszett export nagy részéért.

Ez a mostani visszaesés – amelynek során az EU-ból származó import szintén csökkent, méghozzá 28,8 százalékkal – jelentette a legnagyobb havi szintű csökkenést az Egyesült Királyság legnagyobb kereskedelmi partnerével folytatott kereskedelemben, mióta 1997-ben elkezdték rögzíteni ezeket a statisztikákat.

Boris Johnson brexitügyi minisztere, Lord Frost persze elsősorban a Covid miatti Lockdown hatásaira fogta a kontinensen az áruk iránti kereslet visszaesését. Azt is elmondta, hogy az EU-ba tartó és onnan induló tehergépjárművek száma mostanra visszatért a normális szintre – bár a szakértők többen is rávilágítottak arra az „apró részletre”, hogy sok közülük üresen megy vissza a kontinensre.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) adatai nem mutattak hasonló visszaesést Nagy-Britannia és az EU-n kívüli országok közötti kereskedelemben, ami elég nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy a Brexit tehető felelőssé az óriási visszaesésért.

Thomas Sampson, a London School of Economics professzora azt mondta, hogy a számok valósággal sokkolták. A legsúlyosabban érintett ágazatokban még a fentinél is sokkal durvább visszaesés volt tapasztalható, például a halak és kagylók exportja 83, az élő állatoké 73 százalékot zuhant.

John Springford, az Európai Reform Központ munkatársa úgy számolt, hogy a Brexit 16 milliárd fonttal (22 százalékkal) csökkentette Nagy-Britannia teljes áruforgalmát, a 2016-os népszavazás utáni években lezajlott nagyjából 10 százalékos csökkenésen felül. Sampson professzor a The Independentnek azért azt is elmondta, hogy a következő hónapokban némi javulásra azért lehet majd számítani, ha az „égetőbb” problémák megoldódnak a két fél közt.

“Ha a jövőben ez a tendencia megmarad a kereskedelmet illetően, akkor ez azt jelenti, hogy azok a vállalkozások, amelyek korábban életképesek voltak az EU-ba történő exportjuk miatt, azok hamarosan nem lesznek életképesek és le fognak állni, és emberek sokasága veszíti majd el az állását, bevételét.” – magyarázta Sampson professzor.

A Savanta ComRes pénteki közvéleménykutatása szerint, a megkérdezettek 39 százaléka gondolta úgy, hogy a Brexit eddig többet árt a kereskedelemnek, szemben csupán 18 százalékkal, akik szerint többet használ. A megkérdezettek 26 százaléka javuló pénzügyi helyzetről számol be, 18 százalék pedig rosszabbról az idei év kezdete óta. 32 százalék szerint az Egyesült Királyság kormánya volt a felelős a kereskedelem visszaeséséért, szemben 30 százalékkal, akik Brüsszelt okolják, 27 százalék szerint pedig mindkét fél egyformán bűnös.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után