Az idei május jó hírekkel indul azon kisgyermekes családoknak, akik nyaralást, vagy hazalátogatást terveztek a közeljövőben. 2015 májustól a brit kormány eltörli a 12 év alatti gyermekre vonatkozó légiforgalmi adót az új, és a már meglévő turista osztályú foglalásokra egyaránt. 

20140725ryanair--germany-repulogep-legikozlekedes

A repülőjegy árában többek közt benne foglaltatik a légiforgalmi adó is. A légiforgalmi adó (Air Passanger Duty – APD) a Nagy-Britannia területéről induló járatok utasaira vonatkozik, melyet a légitársaságok az HMRC-nak fizetnek, ők azonban ezt a terhet az utasokra hárítják. Az adó összege függ a célállomástól és az utazási osztálytól is, és £13-tól £71-ig terjedhet.

A brit kormány 2014-es, év végi bejelentése szerint idén, május elsejétől a 12 évnél fiatalabb gyermekekre vonatkozó légiforgalmi adó megszűnik. Tehát mindenki, akik meglévő foglalással rendelkeznek május 1. után és 12 évnél fiatalabb gyermekkel utaznak, jogosultak az adó visszatérítésre.

Egy Budapest-London útra átlagosan 13 a légiforgalmi adó fejenként. 2016 májusától egyébként bővülni fog a kedvezményezettek köre, ugyanis a 12-16 éves gyermekre vonatkozóan sem kell majd a légiforgalmi adót befizetni.

Ha már van foglalásunk, akkor célszerű átnézni a légitársaság által küldött részletes számlát. Hogyha ezen a 12 évnél fiatalabb gyermek repülőjegyének tételei közt a légiforgalmi adó (APD) megtalálható, akkor érdemes azonnal megkeresni a légitársaságot vagy az utazási irodát. Van olyan légitársaság, ami automatikusan visszautalja az adó összegét a fizetési móddal megegyezően, jó pár cégnél azonban csak az erre megadott nyomtatványon lehet az adót visszaigényelni. Ez azért van így, mert a cégek nem ugyanazokat az információkat kérik a foglalás során.

Azoknál a társaságoknál, ahol a jegyfoglalás során szükséges megadni az utasok életkorát, automatikusan visszatérítik az adót. Ahol viszont csak az (online) utasfelvétel alatt kérik a személyi adatokat, ott a szülőknek kell igényelni az adó visszatérítését.

A Budapestre repülő társaságok esetében így alakul a dolog:

  • A British Airways közvetlen foglalás esetében automatikusan, a fizetéskor használt kártyára utalja vissza az adó összegét. Akik utazási ügynökségen keresztül foglaltak, rajtuk keresztül igényelhetik vissza az adót is.
  • Az Easyjet az utasok életkorának megadásakor automatikusan törölte a 12 éven aluliaknál adóját.
  • A Norwegian Airlines utasainak a légitársaságnál kell érdeklődni, ha a foglalás velük történt, de ha nem akkor az utazási irodát kell megkeresni.
  • A Ryanairrel utazók egy nyomtatványon igényelhetik vissza az adót, függetlenül attól, hol foglaltak.
  • A Wizzair utasai is a céghez forduljanak a foglalás helyétől függetlenül.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.huniverse.tv/site25/index.php/hirek-friss-info/228-olcsobban-repulhetnek-majustol-a-gyermekes-csaladok Írta: AnitaL