A brit vízum rendszer bizonyos esetekben lehetővé teszi a gátlástalan munkáltatóknak, hogy a külföldi bevándorló munkásokkal úgy bánjanak, mint a rabszolgákkal, derült ki a BBC vizsgálódásainak nyomán.

homepage-banner

A BBC Radio 4 több tucat olyan munkással is beszélt, akik minimális, vagy semmilyen fizetést nem kapnak. Többen is elmesélték, hogy nem engedték őket szünetre, sőt olyan is volt, akit megvertek.

Ilyen szituációk ún. „kötött” és „tranzit” vízumokkal rendelkezők esetében tudnak gyakran előfordulni, ugyanis az ilyen emberek Nagy-Britanniában való tartózkodását a munkaadó visszavonhatja.

A kormány szerint ennek a felülvizsgálata már folyamatban van.

isolation

A tranzit vízum segítségével lehet halászokat dolgoztatni, mely nem jogosít fel a szárazföldre való kilépéssel, és ezáltal az illető az alkalmazottakat megillető jogokat sem kapja meg.

Ennek következtében számos munkást a végletekig kihasználnak, sokszor hetekig dolgoztatnak megállás nélkül a tengeren, és néha még fizetést sem kapnak.

A kötött vízum pedig arra kötelezi az illetőt, hogy azzal a munkaadóval maradjon, akihez dolgozni jött, így abban az esetben, ha az embertelen körülmények miatt elmenekülnek, nagy valószínűséggel deportálják őket az országból.

2_1202680_e

A brit kormány megkezdte az intézkedéseket a modernkori rabszolgaság visszaszorítására, ami Karen Bradley miniszter szerint az eddigi legmerészebb próbálkozás Európában.

Az intézkedések közt szerepel a maximálisan kiszabható büntetés szigorítása (életfogytig tartó szabadságvesztésre), egy rabszolgaság ellenes felügyelő biztos szolgálatba helyezése, és a bíróságok felhatalmazása, hogy ilyen esetekben kompenzációra kötelezzék a jogtalanul eljáró munkáltatót.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://m.bbc.co.uk/news/uk-31529773