A hírek szerint már legalább 15 konzervatív képviselő írná alá a bizalmatlansági indítványt Theresa May ellen.

May állítólag azt mondta a kételkedő képviselőknek, hogy „én vagy Jeremy Corbyn”, és győzködte őket, hogy egy vezetői bizalmatlansági drámával csak azt érnék el, hogy a következő választás se úgy sikerülne, mint terveznék. Egyelőre azonban még nem várható semmi, hiszen legalább 48 képviselő aláírása szükséges ahhoz, hogy benyújthassák a bizalmatlansági indítványt. Azonban valószínű, hogy a parlament nyári szünete alatt nagyon sok minden el fog dőlni házon belül, és May sorsa múlhat rajta.

„A számok napról napra változnak, attól függően, hogy éppen hogy állnak a dolgok, de van körülbelül 15 ember, aki elég kitartóan szeretné a változást” – mondta a The Sunday Times-nak egy volt miniszter.

„Ha nyáron nincs semmi krízis, vagy ballépés a részéről, akkor elképzelhető, hogy megússza a dolgot, de ez egy elég nagy ’mi van akkor, ha’”.

Egy múlt heti nyári partin a miniszterelnök a jelenlévők szerint azt mondta a képviselőinek, hogy „menjetek haza, pihenjétek ki magatokat rendesen, és úgy gyertek vissza, hogy készen álltok a komoly munkára. Nincs egymást hátba szurkálás, nincs egymást ócsárolás. Vagy engem lehet választani, vagy Jeremy Corbynt – őt pedig senki sem akarja.”

A Sunday Times forrása hozzátette: „A nyári szünet vagy elfeledteti kicsit a neheztelést a félresikerült előrehozott választás miatt, vagy a vezetősége iránti elégedetlenség újra fellángol.”

Egy nemrégiben készített felmérésből emellett az is napvilágot látott, hogy számos olyan képviselő van a konzervatív pártban, aki azt szeretné, hogy a miniszterelnök legkésőbb karácsonyig távozzon posztjáról, és engedje át a kormányzást valaki másnak.

A lehetséges utódok listáját David Davis vezeti (a megkérdezett konzervatív képviselők véleménye alapján), de egyelőre még többen inkább May-t hagynák a párt élén. David Davist a párt 21%-a szeretné a kormány élén látni a megkérdezés szerint, utána következik Boris Johnson 17%-kal, majd a harmadik helyen némiképp meglepő módon Jacob Rees-Mogg áll 6%-kal. Egyelőre a megkérdezettek negyede vagy nem akart nyilatkozni, vagy nem tudja, kit látna szívesen May helyén az Observer felmérése alapján.

Akárhogy is folytatódik a huzavona, az már biztos, hogy a font igen érzékenyen reagál rá, és sajnos szinte minden más valuta ellen romlik az árfolyama. 1 fontért már csak 340 forintot kapunk a jelen állás szerint, míg az euróval szemben már majdnem hogy 1:1-es arányban váltják.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]