Rossz hírek az Angliában élők számára: az Egyesült Királyság központi bankjának figyelmeztetése, hogy mi várható 1

Az infláció várhatóan több mint 10 százalékra emelkedik októberre – ez az elmúlt 40 év legmagasabb értéke –, és fennáll a veszélye, hogy Nagy-Britannia recesszióba süllyed, miközben millióknak kell majd jóval magasabb számlákkal szembesülniük.

Rossz hírek az Angliában élők számára: az Egyesült Királyság központi bankjának figyelmeztetése, hogy mi várható 3

A Bank of England 0,25 százalékkal, 1 százalékra emelte a kamatlábakat, hogy megfékezzék a megélhetési költségek rohamos emelkedését, és arra figyelmeztetett, hogy a brit gazdaság az év utolsó negyedévében valószínűleg csökkenni fog. Ez nyomást fog gyakorolni Rishi Sunak pénzügyminiszterre, hogy több támogatást nyújtson a nehézségekkel küzdő családoknak. A Bank of England saját elmondása szerint sajnos csak keveset tud tenni az energiaszámlák példátlan megugrása és az életszínvonal eddigi második legnagyobb visszaesése ellen.

A Munkáspárt azzal vádolta a kormány minisztereit, hogy csak a „vállukat vonogatják” a válság láttán, míg a közgazdászok arra szólították fel Sunak urat, hogy nyújtson több pénzügyi segítséget annak megakadályozására, hogy az Egyesült Királyság recesszióba zuhanjon. A háztartásokat várhatóan egy újabb pusztító, 40 százalékos energiaszámla emelkedés sújtja majd ezen a télen, ami 10,25 százalékra növelheti inflációt, amire ​​1982 óta nem volt példa.

Az átlagos éves gáz- és villanyszámlák összege az előrejelzések szerint eléri a 2800 fontot, amikor az Ofgem megemeli az árplafonját, hogy lekövesse a nagykereskedelmi energiaköltségek emelkedését, amit az ukrajnai háború tovább súlyosbított. A Bank Monetáris Politikai Bizottsága (MPC) csütörtökön közölte, hogy az élelmiszerek és más alapvető termékek ára is tovább emelkedik.

Az MPC arra figyelmeztetett, hogy bár a bérek növekedése a korábban előrejelzettnél erősebb lesz, a háztartások rendelkezésre álló jövedelme még így is meredeken csökken majd. És mivel a fogyasztók csökkentik a kiadásaikat, a gazdaság várhatóan zsugorodni fog 2022 utolsó negyedévében. A reáljövedelmek csökkenése az előrejelzések szerint még ebben az évben tetőzik, majd 2023-ban enyhül, de a kiadásokat továbbra is korlátozzák a tartósan magas energiaárak.

Míg az Egyesült Királyság technikailag elkerüli a recessziót – ami a gazdaság két egymást követő negyedévében történő csökkenéseként határoznak meg –, ez sovány vigasz, mert a háztartások átlagosan 1200 GBP-s éves bevételcsökkenéssel szembesülnek.

A Bank 2023-ra nulla növekedést prognosztizál, amit 2024-ben 0,2 százalék, 2025-ben pedig 0,7 százalék követ. A számok tovább növelik a Rishi Sunak-ra nehezedő nyomást, hogy tegyen többet a növekvő számlákkal küszködő háztartások megsegítésére. A kabinet egyes kollégái arra sürgették a kancellárt, hogy csökkentse az adókat, hogy korlátozza az Egyesült Királyság gazdaságának visszaesését.

A fogyasztói árindex által mért infláció az idei második negyedévben már 9,1 százalékon mozog… Az MPC elismerte, hogy a monetáris politika keveset tudott ellensúlyozni a rendelkezésre álló jövedelmek második legnagyobb esésén. Arra számítanak, hogy 2023-ban az infláció meredeken csökkenni fog, majd 2024-ben a bank 2 százalékos célértéke alá süllyed.

A Bank of England arra is figyelmeztetett, hogy az energiaárak a vártnál is nagyobb mértékben emelkedhetnek ezen a télen, különösen akkor, ha az orosz gáz Európába való áramlása jelentősen lelassul.

“Ez a szörnyű kilátás az életszínvonal tekintetében megnehezítheti a monetáris politikai döntéseket, de sokkal könnyebbé teszi a fiskális politikai döntéseket. A kormány nem védhet meg mindannyiunkat az emelkedő energiaköltségek fájdalmától, de célzottabb támogatást tud nyújtani és kell is biztosítania a megélhetési költségek válsága által leginkább érintett alacsony és közepes jövedelmű háztartások számára.” – mondta James Smith, a Resolution Foundation agytröszt igazgatóhelyettese.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után