Rossz hír az angliai magyaroknak: "Tovább fog zuhanni a font a brexit miatt" - N. Parsons 1

Most érdemes nagyobb tételben eurót, dollárt (vagy épp forintot) váltani font ellenében, ugyanis hamarosan megint gyengülni fog a font árfolyama – jósolta az egyik vezető valutaszakértő egy idegenforgalmi konferencián a Brexittel kapcsolatban.

Rossz hír az angliai magyaroknak: "Tovább fog zuhanni a font a brexit miatt" - N. Parsons 3

„A font körülbelül most van a legjobb formájában ahhoz képest, ami jön” – mondta Nick Parsons, az OFX egyik vezető szerzője. „Vegye meg mindenki most előre a valutát, amire majd szüksége lehet.” A fórumot az ABTA szervezte és a Brexit hatásait tárgyalták. „A gazdasági háttere súlyosan fogja érinteni a brit üzleti szférát és az idegenforgalmi ipart.”

Az uniós népszavazás előtt a font 1,3 eurót ért – jelenleg csupán 1,13-at, vagyis elvesztette az értéke nyolcadát. Igaz, tavaly nyárhoz képest azért jobban áll a brit valuta, akkor a legalacsonyabb középárfolyamon 1,08 eurót ért, sőt volt olyan váltóhely, ahol kevesebbet adtak érte, mint egy euróért. A dollárral szemben kissé jobban áll, ott a font ledolgozta majdnem teljesen a népszavazás utáni értékvesztést. 2016 júniusa előtt 1,44 dollárt ért egy font, a népszavazás után ez 1,2 dollárra esett vissza – most pedig ismét 1,4 a váltószám.

„A következő években előttünk álló gazdasági növekedés üteme lehangolónak ígérkezik” – tette hozzá Parsons. Azt is megjósolta, hogy hamarosan India átveszi majd a britek helyét, mint a világ ötödik legnagyobb gazdasága, Oroszország pedig visszaesik majd a tizenkettedikről a tizennegyedik helyre, Spanyolország és Ausztrália fogja beelőzni.

A házigazda, az ABTA utazási szervezet vezetője már korábban felszólította a politikusokat, hogy cselekedjenek – szerinte a brit kormány „sokat ad a retorikára, de keveset a részletekre”.

„Itt az ideje az elfogulatlanságnak és átláthatóságnak, hogy az állampolgárok és üzletek végre elkezdhessék megtervezni a jövőjüket. Évente 53 millió utazás bonyolódik le az Egyesült Királyságból az Unióba, így ez a kultúra és a gazdaság egyik fontos mozgatórugója. A politikusoknak az a feladatuk, hogy ezt az áramlást fenntartsák a jövőben is.” – mondta Mark Tanzer.

Az idegenforgalmi ipar speciális légi hozzáférést akar az Unióhoz, formális határokat, valamint azt, hogy a kulcsfontosságú alkalmazottjait gond nélkül mozgathassa az országok között. Az utasok is nagyon bizonytalanok azt illetően, hogy mi lesz majd az olyan dolgokkal, mint például az Európai Biztosítási Kártya, vagy a roaming díjak.

„Sokkal barátságosabb a környezet a brit alkalmazottak számára Európában, mint egy éve volt” – mondta a Hotelplan UK pénzügyi igazgatója a szabad munkaerőáramlásról. Az UK Hospitality vezetője pedig arról beszélt, hogy már így is munkaerőhiány van a brit hotelekben és éttermekben, és hogy egyszerűen túl sok a lehetséges szecenárió, amivel tervezni kellene.

„A legnagyobb katasztrófák Európában mindig akkor történtek, mikor győzött a nacionalizmus, a diplomácia pedig elesett” – jelentette ki Tanzer. „Úgy gondolom, hogy a következő hat hónapban olyan politikai kihívásokkal kell az országnak szembenéznie, amilyenre a második világháború óta nem volt példa. Mind az EU, mind Nagy-Britannia élénk turizmust akar – egyedül a politika állhat ennek az útjába.”     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás