Rengetegen kerülhetnek utcára, vagy bíróság elé Angliában az új kilakoltatási szabályok miatt 1

A kormány további egy hónappal meghosszabbítja kilakoltatási tilalmat Nagy-Britanniában – jelentették be a miniszterek -, azonban a landlordok számára így is vannak kiskapuk, ami miatt sokan akár utcára is kerülhetnek.

Rengetegen kerülhetnek utcára, vagy bíróság elé Angliában az új kilakoltatási szabályok miatt 3

A legtöbb bérlőt mostantól március 31-ig ismét védik a szabályok a kilakoltatástól, miután a jelenlegi időszak lejárta előtt alig egy héttel újabb hosszabbításról döntöttek a parlamentben. De többen is rávilágítottak a rendszer hibáira, amelynek köszönhetően már most vannak a járvány által leginkább sújtottak közt elég sokan akiket bíróság elé idéztek meghallgatásra és nagy esély van rá, hogy hajléktalanná válnak.

A 2021 elején bevezetett módosítások értelmében a főbérlők most már ki is költöztethetik azokat a bérlőket, akik féléves bérleti díj hátralékot halmoznak fel, még akkor is, ha az a járvány illetve a lockdownok alatt halmozódott fel.

A kilakoltatási tilalom korábbi verziói is lehetővé tették a bérlő eltávolítását de csak olyan emberek esetében, akik kilenc hónapja nem fizettek bérleti díjat, és emellett a március óta felhalmozott adósságokat nem lehetett beleszámolni, hogy a járvány miatt a munkájukat elvesztett emberek biztonságban legyenek.

A miniszterek szerint ez a felülvizsgált megközelítés „egyensúlyt teremt a bérlők védelme és a főbérlők joggyakorlásának lehetővé tétele közt”. De ez azonban semmibe veszi Mr. Jenrick korábbi ígéretét, miszerint senki sem válhat hajléktalanná a kormány koronavírusra való reagálása által okozott gazdasági károk következtében. “Az utolsó pillanatban hozott döntések és a kormány félintézkedései veszélyeztetik az emberek otthonait” – nyilatkozta a módosítás kapcsán Thangam Debbonaire, a munkáspárt egyik képviselője.

A London Renters Union (LRU) „átverésnek” minősítette a kilakoltatási tilalom új módosításait, és a kiskapuk megszüntetését követeli: „Ez az új kamu kilakoltatási tilalom lehetővé teszi a landlordok számára, hogy a járvány kellős közepén kiküldjék a végrehajtókat és kirúgják a bérlőket otthonaikból. Rengetegen egyáltalán nem voltak elmaradásban a bérleti díjakkal a világjárvány kezdete előtt. De most akárcsak másik 800 000 bérlő az országban, 2020 márciusa óta elvesztették a jövedelmüket, adósságba keveredtek, és most az a veszély fenyeget, hogy bármelyik pillanatban kilakoltathatják őket.”

„A világjárvány kezdetén elvesztettem az állásomat, a színháziparban. Amikor megmondtam a főbérlőmnek, hogy nem tudom kifizetni a bérleti díjat, ő erre azzal válaszolt, hogy megfenyegetett, kicserélte a zárakat a bejárati ajtón és kikapcsolta az áramot. Sikerült visszajutnom az otthonomba a London Renters Union támogatásával, de természetesen még mindig nem tudom fizetni a bérleti díjat, és a tanács hajléktalanokkal foglalkozó csapata nem volt hajlandó segíteni nekem.”

„Most a kormány legújabb változtatása azt jelenti, hogy a jövő héten bíróságra kell mennem meghallgatásra. Az orvosom gyógyszert írt fel nekem, mivel a stressz nagyon súlyos hatással van a mentális egészségemre. Ha elveszítem a bírósági ügyet, semmi sem akadályozhatja meg a végrehajtót, hogy kirakjon az otthonomból. A kormány szerint biztonságban tartják a bérlőket, de ez egyértelműen hazugság. Akár már a jövő héten hajléktalanná tehetnek.” – mesélte az egyik érintett bérlő (a sok közül).

Az LRU szerint a teljes kilakoltatási tilalmat vissza kell állítani a lakástörvény módosításával, a bérleti adósságokat el kellene törölni és a kormány pedig be kellene hogy tartsa amit ígért. A Citizens Advice jótékonysági szervezet becslése szerint körülbelül félmillió bérlő van akinek ilyen jellegű adóssága halmozódott fel, és az átlagos tartozás 730 font.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után