Rengeteg embert felháborító információ derült ki most a Nagy-Britanniában bevezetett koronavírus utazási korlátozások kapcsán 1

Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint Angliában a nemzetközi utazásokra vonatkozó koronavírus-korlátozásokat különböző kormányhivatalok vezették be anélkül, hogy átfogóan értékelték volna azok hatását. Mint most kiderült, nem volt olyan rendszer, amely mérte volna az olyan intézkedések sikerességét vagy hatékonyságát, mint a „jelzőlámpa rendszer”, az önelszigetelés, a tesztelés, a karantén szállodák vagy épp az utaskereső űrlapok – közölte az Állami Számvevőszék.

Rengeteg embert felháborító információ derült ki most a Nagy-Britanniában bevezetett koronavírus utazási korlátozások kapcsán 3

Egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem sikerült nyomon követni a külföldi utazási korlátozások költségeit sem annak ellenére, hogy a 2021/22-es adóévben legalább 486 millió fontot költöttek el az adófizetők pénzéből azok végrehajtására. Azt is megjegyezték, hogy a járvány hatása az utazási ágazatra a bevételkiesés tekintetében „jelentős”, bár ez mostanra már mindenki számára elég egyértelmű.

Március 18-án ugyan minden korlátozást feloldottak, de a jelentésben arra szólították fel a kormányt, hogy vonja le a tanulságokat arra az esetre, ha újból be kellene vezetni őket.

Gareth Davies, a NAO vezetője elmondta: „A brit kormánynak sok célkitűzést kellett egyszerre egyensúlyba hoznia és optimalizálnia a külföldi utazások kapcsán a járvány alatt, és sokszor rövid időn belül kellett változtatásokat végrehajtania a Covid-19 kihívásaihoz való alkalmazkodás érdekében. A világjárvány két éve és az utazási korlátozások közelmúltbeli eltörlése után a kormánynak most lehetősége nyílik arra, hogy a Covid-19-ből tanultak felhasználásával szisztematikus megközelítést alakítson ki az esetleges jövőbeni utazási intézkedések kezelésére.”

A NAO azt is megállapította, hogy 2021 februárja és 2022 januárja között legalább tízszer változtak Angliában a nemzetközi utazásra vonatkozó szabályok a koronavírus korlátozások közepette.

A miniszteri bizottságok, például a Covid-O Committee politikai döntéseket hoztak, amelyeket különböző kormányhivatalok hajtottak végre:

  • Az Egészségügyi Minisztérium: Felelős volt a karanténra és a tesztelésre vonatkozó szabályokért, beleértve a karanténhoteleket is
  • A Belügyminisztérium: Felelős volt a határellenőrzések végrehajtásáért
  • Közlekedési Minisztérium: Létrehozta a jelzőlámpa rendszert
  • A Külügyi, Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal: Utazási tanácsokat adott brit állampolgároknak

A jelentés leszögezte, hogy a kormány „nem rendelkezett olyan átfogó értékeléssel, amely a rendszer egészére vonatkozóan összesítette volna az összes kockázatot a külföldi utazások kapcsán bevezetett intézkedéseket illetően”.

„A kormány intézkedéseiben 2021-ben elkerülhetetlenek voltak a változtatások, hogy reagáljanak a változó körülményekre és az új információkra, de ezeket formalizált, az egész rendszerre kiterjedő mechanizmusok nélkül hajtották végre, amelyek elősegíthették volna a megközelítés adaptálását, a hatékonyság ellenőrzését, a tanulságok levonását vagy akár a változtatások következetességének ellenőrzését. ” – olvasható a hivatalos jelentésben.

Meg Hillier, a Commons’s Public Accounts Bizottságának elnöke az utazási szabályok kezelését “inkább reaktívnak, mint proaktívnak” minősítette.

„Kevés bizonyíték van arra, hogy a cselekedetek mögött egy átgondolt, pontosan vezérelt megközelítés rejlett volna, és a rossz kommunikáció miatt a lakosságot gyakran teljesen összezavarták az utazással kapcsolatos folyton változó szabályok. Az országba belépők ellenőrzése inkább a jóindulaton, sem pedig a jó adatokon alapult. A kormány soha nem tudta pontosan a valós statisztikai adatokat, és azt sem, hogy az utazások kapcsán hozott intézkedései hatékonyan működtek-e.” – jelentette ki Hillier.

Paul Charles, a számos utazási szabály ellen kampányoló The PC Agency utazási tanácsadó cég vezérigazgatója szerint a NAO jelentése „kudarcok egész sorát emeli ki”. „Most már világos, hogy az utazási korlátozásokkal kapcsolatban nem volt egységes és összehangolt gondolkodás a háttérben a hivatali szervek között. A kormány súlyosan megrongált egy világszínvonalú szektort, és több tízezer munkahelyet semmisített meg két év alatt.” – mondta.

Az Egyesült Királyság kormányának szóvivője erre a következőket mondta: „A világjárvány példátlan kihívást jelentett, és gyorsan és határozottan léptünk fel, hogy életeket menthessünk, és megvédjük az NHS-t a túlterheltségtől. Amint azt a jelentés is megjegyzi, a kormányon belül jelentős erőfeszítéseket tettek az utazási intézkedések bevezetése érdekében, amelyek segítettek megvédeni az Egyesült Királyságot az országba érkező Covid-19 fertőzöttektől. Ezekkel az intézkedésekkel létfontosságú időt nyertünk az új, terjedő variánsokkal szemben, hozzájárulva ezzel is a vírus megfékezésére és kezelésére irányuló nemzeti erőfeszítésekhez.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után