Rengeteg embert feldühített a Lockdown buli botrány legújabb, Boris Johnsonnal kapcsolatos fejleménye 1

A Downing Street munkatársai, akik pénzbüntetést kaptak azért, mert ugyanazokon a partikon vettek részt a lezárások alatt, mint Boris Johnson, rendkívül dühösek, miután a miniszterelnök csütörtökön megúszta a további pénzbírságokat.

Rengeteg embert feldühített a Lockdown buli botrány legújabb, Boris Johnsonnal kapcsolatos fejleménye 3

Harag támadt a No.10 munkatársai között, amikor a Rendőrség lezárta az úgynevezett Partygate-vizsgálatot, így a miniszterelnöknek csak egy bírsága lett, míg néhány fiatalabb alkalmazott ötöt is összegyűjtött – annak ellenére, hogy bennfentes beszámolók szerint ugyanazokon az eseményeken vettek részt, mint a miniszterelnök.

A botrányról szélesebb körű jelentést készítő Sue Gray magas rangú köztisztviselő  nyilvánosságnak szóló megállapításai a jövő héten lesznek a nyilvánosság elé tárva. A rendőrség közlése szerint összesen 126 pénzbírságot szabtak ki összesen 83 személyre 2020 májusa és 2021 áprilisa között nyolc különböző esemény kapcsán. Johnson felesége, Carrie szintén csak egy büntetést kapott a férje születésnapi partija miatt 2020. június 19-én.

„Ez egy vicc” – mondta az egyik érintett forrás a The Independentnek. „Azt mondta az embereknek, hogy érezzék jól magukat, és élvezzék az italaikat, amelyet a vírus visszaszorításáért végzett munkájukért kaptak.”

Állításuk szerint , a miniszterelnök olyan módon vett részt a tisztviselőkkel és tanácsadókkal való társasági eseményen, amelyeket a munka utáni bulizás támogatásának tekintettek. „Ő egy olyan ember, aki nem jár elöl jó példával” – tették hozzá többen is, utalva arra, ahogyan kezelte a Partygate-ügyet.

Egy korábbi tisztviselő, aki ott dolgozott a világjárvány idején, azt mondta, hogy amikor hivatalos nyilatkozatot adtak ki az ügyről „kiakadtam a hazugságok mértékének pofátlan szintjén”. A Downing Street szóvivője nem kívánt ezekre reagálni…

Jogi szakértők megjegyezték, hogy Johnson azért úszhatta meg a partik miatt kiszabott több pénzbírságot, mert a munkahelye és otthona is a Downing Street-i komplexumban van.  A Covid-19-re vonatkozó jogszabályok szerint – amelyek többször változtak a pandémia alatt – Johnsonnak ez által „ésszerű kifogása” lehetett, amely megakadályozta a pénzbírság kiszabását.

Lehetséges azonban, hogy a rendőrség elfogult volt miniszterelnökkel a Partygate-vizsgálat során. Kirsty Brimelow, emberi jogi ügyvéd, aki a Covid-bírságok ellen küzdő embereket képviselte, a The Independentnek elmondta: „Azt láttam, hogy az „ésszerű kifogás” lehetőségét másoknál nem alkalmazták – a rendőrség csak a mentelmi jogokat vizsgálta az összejövetellel kapcsolatban.”

Hozzátette, hogy a rendőrség megközelítése a No.10-hez kapcsolódó vizsgálatban – miszerint csak akkor szabott ki pénzbírságot, ha biztos volt abban, hogy azok átmennek a bíróságon –  szintén más volt: „A bírságokat csak akkor szabták ki, ha biztosak voltak abban, hogy jogsértés történt, nem pedig a bizonyítékokat figyelembe véve. “A Bíróság ugyan alkalmazta az érvényes előírásokat, de olyan módon, hogy megnehezítse a rendőrség dolgát.” – mondta Brimelow.

Egy Whitehall-forrás szerint a vizsgálat jogilag helyes volt, de erkölcsileg nem, mivel sok tisztviselő a járvány csúcspontján rengeteget dolgozott, „mindannyian az irodában éltünk”. A Whitehall Place 70 -ben, ahol egy december 17-i esemény miatt indult vizsgálat és amelyről Simon Case kabinettitkár tudott, felmerül a gyanú, hogy a vizsgálat másként járt el vezetőkkel és másként a dolgozókkal kapcsolatban. Case – az Egyesült Királyság legmagasabb rangú köztisztviselője – nem éreztette, hogy az esemény helytelen lenne, és végig kedélyesen beszélgetett a résztvevőkkel.

A kabinetiroda egyelőre nem reagált ezen hírekre…

A Miniszterelnök westminsteri kritikusai megdöbbenésüket fejezték ki, hogy Johnson egyetlen pénzbírsággal megúszta, amikor mindenki mást szigorúan megbüntettek. „Jónéhányan nem értjük a bírságokkal kapcsolatos rendőrségi logikát” – mondta egy konzervatív képviselő, aki már bizalmatlansági levelet is küldött Johnson ellen. „Elfogadhatatlan a bírság elkerülése olyan esetekben, ahol a személyzetet viszont megbüntették.”

Az elégedetlenkedők abban reménykedtek, hogy Gray  jelentésének jövő héten várható közzététele újabb leveleket fog eredményezni az 1922-es bizottság elnökének, Sir Graham Bradynek, akinek bizalmatlansági szavazást kell kiírnia Johnsonnal szemben, ha azt legalább 54 tory képviselő kéri.  „Sue Gray a jövő heti események gyújtópontja lehet” – mondta az egyik képviselő a The Independentnek. „Ez egy nagy pillanat. Az, hogy ismét megúszott egy pénzbírságot, csak erősíti a közharagot. Vannak, akik elégedetlenek vele a Bulibotrány miatt, de nem adtak még be levelet. Ők várják Sue Gray nyilatkozatát.”

Rengeteg embert feldühített a Lockdown buli botrány legújabb, Boris Johnsonnal kapcsolatos fejleménye 4

Johnson sok kritikusa úgy érezte, hogy a pénzbírságok hiánya nagy mértékben nehezíti a kiszorítására irányuló törekvéseket. Arra kérték azokat, akik eddig nem írták meg bizalmatlansági levelüket, hogy tegyék ezt meg, ha elő akarják segíteni Johnson eltávolítását –  Így Graynek lesz indoka a szavazás kiírására.

Ennek ellenére egy magas rangú tory képviselő, aki kritizálta eddig is Johnson vezetését, lehűtötte a kedélyeket: a legnagyobb veszély pont ősszel jelentkezik majd, ha a toryk támogatottsága nem javul. „Nem hiszem, hogy Sue Gray igazán bele tudna szólni” – mondta. „Ez már nem a pártok megítélésén múlik – ugyanis a képviselők döntése a következő hónapokban fog megszületni arról, támogatják-e az újraindulását a következő választáson”

Sir Charles Walker, aki korábban azt javasolta Johnsonnak, hogy fontolja meg lemondását, csütörtökön azt mondta, hogy tévedett, hogy a miniszterelnöknek bele kell buknia a Partygate-be. „Lehet őt szeretni, vagy utálni, de Boris Johnson egy rendkívüli politikus” – mondta az 1922-es bizottság egykori alelnöke a BBC Newsnight című műsorában. „Négy hónappal ezelőtt az emberek azt hitték, hogy vége. Én is azok közé tartoztam. És csak megoldotta. Miniszterelnökként, a No. 10 élén folytatja.”

Conor Burns, Johnson közeli szövetségese, azt mondta: a Gray-jelentés inkább a No.10 dolgozóira nézve lehet káros, nem pedig a miniszterelnökre. „Úgy gondolom, hogy amikor megérkezik a Sue Gray jelentése, kérdéseket kell majd feltenni több más személy elszámoltathatóságával kapcsolatban a történtek miatt” – mondta az észak-ír miniszter.

Kit Malthouse belügyminiszter szerint itt az ideje, hogy „továbblépjünk” a Partygate-ről. „Örülök, hogy ez lassan véget ér… Remélem, most már rátérhetünk az igazán sürgető, megoldásra váró problémákra” – mondta a BBC World at One című műsorában.

Sir Iain Duncan Smith elmondta, hogy a Partygate-ügy mind a miniszterelnöknek, mind a No.10-nek káros volt. „Hiba volt, bocsánatot kért érte – nagyon helyesen –, mert a Downing Streetnek példát kell mutatnia” – mondta a korábbi tory-vezér.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után