Putyin felajánlotta az EU-nak, hogy újra megnyitják a gázvezetéket „ha akarják” 1

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította, hogy az EU kérésére az orosz energiaszolgáltatók újraindítanák az Északi Áramlat 2 vezetéken keresztül az Európába irányuló földgáz szállítást.

Putyin felajánlotta az EU-nak, hogy újra megnyitják a gázvezetéket „ha akarják” 3

„A labda az EU térfelén van. Ha akarják, egyszerűen kinyithatjuk a csapot” – mondta az orosz elnök. A közelmúltban történt megmagyarázhatatlan robbanások megrongáltak az Északi Áramlat 1 vezetéket és a még használaton kívüli Északi Áramlat 2 vezeték két összeköttetésének egyikét, hatalmas gázszivárgásokat okozva, ami miatt kivonták őket a forgalomból.

Európa korábban, a robbanások híre után többször is határozottan utalt arra, hogy Moszkva volt a bűnös a robbanások előidézésében, Oroszország pedig eközben az Egyesült Államokat okolta a történtekért. Putyin többször is kigúnyolta a Nyugatot azzal, hogy kilátásba helyezte az Északi Áramlat 2-n keresztül történő gázszállítás helyreállítását. Legfrissebb ajánlatát azonban valószínűleg nem fogja elfogadni Nyugat-Európa.

Putyin egy moszkvai energiafórumon jelentette ki, hogy a gázt a rendkívüli fontosságú gázvezeték épen maradt részén keresztül újra szállíthatják az EU irányába. Hozzátette azonban, hogy Európa országai döntik el, hogy kívánják-e újraindítani a szállítást.

Putyin elmondta, hogy a csővezetékek elleni támadást azok indították, akik az olcsó gáz Oroszországból történő szállításának leállításával akarták meggyengíteni Európát.

“Az Északi Áramlat 1 és 2 szabotázsa nemzetközi terrorcselekmény, amelynek célja az egész kontinens energiabiztonságának aláásása az olcsó energiaellátás blokkolásával”, utalva arra, hogy  az USA érdeke, hogy kényszerítse az EU-t a drágább cseppfolyósított földgáz megvásárlására.

„Azok állnak az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázscselekmények mögött, akik meg akarják szakítani az Oroszország és az EU közötti kapcsolatokat” – tette hozzá.

Ukrajna korábban visszautasította az FSZB orosz biztonsági szolgálat azon állítását, hogy Kijev katonai kémei álltak a krími híd elleni támadás mögött. Az FSZB ma reggel letartóztatott öt oroszt, valamint három ukrán és örmény állampolgárt a Kerch hídi robbantás miatt, amely megrongálta Moszkva dél-ukrajnai erőinek kulcsfontosságú utánpótlási vonalát.

Miközben Oroszország még mindig pumpál gázt Európába Ukrajnán keresztül, a balti vezetékeken történt robbanások súlyosbították az akut energiahiányt, amellyel Európa szembesülni fog a téli szezon kezdetével.

A közelmúltbeli robbanások előtt Oroszország leállította az Északi Áramlat 1 vezetéket. Oroszország technikai problémákra hivatkozott, de az európai vezetők úgy vélték, hogy ez egy kísérlet, hogy megossza őket Ukrajna támogatása kapcsán. Az orosz gázszállítás drasztikus csökkenése miatt megugrottak az árak, ami felpörgeti az inflációt, és arra kényszeríti a kormányokat, hogy segítsenek enyhíteni a háztartások és a vállalkozások rettentő magas energiaszámlái okozta kínokat.

Putyin elmondta, hogy az Északi Áramlat 2 két vezetéke közül az egyik továbbra is üzemképes, és úgy tűnik, készen áll rá hogy üzembe helyezze, hozzátéve, hogy kapacitása évi 27 milliárd köbméter. Ezt követően hozzátette, hogy ha az ellenőrzések bebizonyítják, hogy a vezeték biztonságosan üzemeltethető, Oroszország készen áll arra, hogy gázt küldjön vele Európába.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után