Óriási káosz a brit reptereken: országos szinten meghibásodott a légiforgalmi irányítási rendszer 1

A légitársaságok utasainak százezrei szembesülnek késésekkel és járattörlésekkel az év egyik legforgalmasabb napján a légiforgalmi irányítási rendszer meghibásodása miatt. Az Egyesült Királyság légiforgalmi irányítása által használt számítógépes rendszerek országos szinten meghibásodtak, derült ki az egyik légitársaság nemrégiben közzétett jelentéséből.

Óriási káosz a brit reptereken: országos szinten meghibásodott a légiforgalmi irányítási rendszer 3

Az Independent úgy értesült, hogy a Nats-hoz, az országos légiforgalmi szolgálathoz tartozó fő irányítórendszer meghibásodott. A szervezet székhelye a hampshire-i Swanwickben található. A földön lévő repülőgépek jelen körülmények közt nem tudnak felszállni. A már levegőben lévő gépeket pedig valószínűleg a kontinens más repülőtereire irányítják át.

Még ha a hibát gyorsan el is hárítják, a nap hátralévő részében komoly fennakadások várhatók. Az Egyesült Királyság légi közlekedése ma teljes gőzerővel dolgozik, különösen Heathrow és Gatwick repülőterein – ez a kettő a világ legforgalmasabb két kifutópályás repülőtere, illetve a legforgalmasabb egy kifutópályás repülőtere. Utasok százezrei repülnének ma az Egyesült Királyságba, többségük olyan családok, akik a nyári szabadságukról térnének épp vissza.

A nemzeti légiforgalmi irányítók közleménye szerint „Nemrég egy műszaki problémát észleltünk, és a biztonság megőrzése érdekében forgalomkorlátozásokat vezettünk be. A mérnökök dolgoznak a hiba megtalálásán és kijavításán. Elnézést kérünk az esetleges kellemetlenségekért.”

Az európai légiforgalmi irányító ügynökség, az Eurocontrol szerint Nagy-Britanniában „a repülési adatfeldolgozó rendszer meghibásodása tapasztalható”, ami „nagyon nagy” késéseket okoz. A Gatwick repülőtér közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy a légiforgalmi probléma miatt „valószínűleg” sok járattörlésre kerül sor. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a NATS jelenleg egy technikai problémát próbál elhárítani” – mondták. „Késéseket tapasztalunk, és a törlések is valószínűek.”

A járatokat valószínűleg a kontinensen lévő más repülőterekre irányítják át, például Amszterdamba vagy valamelyik írországi repülőtérre. A légiforgalmi irányítás technikai nehézségei nem okoznak biztonsági problémákat, mivel a rendszert úgy alakították ki, hogy megbirkózzon a leállásokkal, és a gépeken van tartalék üzemanyag ilyen esetekre.

Az EasyJet az utasainak küldött üzenetében ezt írta: „Tájékoztattak bennünket egy légiforgalmi irányítási problémáról, amely jelenleg minden járatot érint, ami az Egyesült Királyság légterébe vagy onnan kifelé repül. Együttműködünk az illetékes hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük ennek a problémának a hatását és a normál működés visszaállításának ütemtervét.”

„Ha már a fedélzeten tartózkodik valamelyik járaton, amely felszállásra vár, akkor legénységünk folyamatosan tájékoztatni fogja Önt. Ha valamelyik repülőterünkön vár a beszállásra, kérjük, továbbra is folyamatosan ellenőrizze az információs képernyőket a terminálokon.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után