Orbán Viktor a brit miniszterelnökkel tárgyalt, hogy mi lesz a kilépés után 1

Orbán Viktor kézcsókkal köszöntötte Theresa May brit miniszterelnököt a Londonban tett látogatása során. A szokásostól eltérő az ilyen fajta üdvözlési mód két miniszterelnök között. A Downing Street 10-nél, a magyar miniszterelnök megfogta May jobb kezét, és ahelyett, hogy a szokás szerint kezet ráztak volna, Orbán megemelte a brit kormányfő kezét és lehajolva megcsókolta azt. Theresa May mosollyal fogadta a köszöntést és bevezette Orbánt az épületbe, ahol kezdetét vette a megbeszélés arról, hogyan tudna a két ország együttműködni, miután Britannia kilép az Európai Unióból.

orban-anglia-hunglia

A legtöbb EU-s vezető kijelentette, hogy nem fognak kereskedelmi megállapodásokról beszélni Britanniával, amíg May el nem indítja az 50. cikkelyt, de Orbán kicsit másként csinálja a dolgokat, mint a többi miniszterelnök. A múlt hónapban ráadásul, megszületett az ún. Egyesült Királyság – Magyarország Üzleti Tanács (UK-Hungary Business Council), amelynek célja az erősebb üzleti kapcsolatok kiépítése a két ország között.

Az EU-tagállamok vezetői aggodalmukat fejezték ki a találkozó miatt, mert úgy vélik, hogy ezzel a brit miniszterelnök előnyt akar magának kovácsolni. Ugyanis, ha a szigetország kilép a blokkból, akkor az egységes piacból is kizárja magát, de egy megállapodás Magyarországgal, lépés lehet a felé, hogy a brit állam kiépítsen egy kereskedelmi blokkot a Brexit utáni Európában. Magyarországnak pedig, Nagy-Britannia lenne a legnagyobb kereskedelmi partnere az EU-n kívüli Európában.

orban_may_mti

A találkozón elhangzott, hogy May ismételten kijelentette, hogy március végéig hivatalosan is kezdetét veszi az EU-ból való kilépési folyamat, de mindaddig, a szigetország aktív és teljes szerepet fog vállalni az unióban. A két államfő megjegyezte, hogy az Egyesült Királyság és Magyarország között lévő kétoldalú kapcsolat erős, és ez folytatódni fog akkor is, ha az Egyesült Királyság többé már nem az Európai Unió része.

A találkozón elhangzott, hogy egyetértenek abban, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó EU-állampolgárok jogai nem sérülhetnek ugyanúgy, mint az EU-tagállamokban élő és dolgozó brit állampolgárok jogai sem.

14787699698867tk6il3n8hxvh_l

Orbán Viktor elmondta, hogy ez a kérdés nagyon fontos részét képezte a megbeszélésnek, hiszen, 150 ezer azoknak a magyar állampolgároknak a száma, akik vagy az Egyesült Királyságban dolgoznak, vagy pedig Magyarországon működő brit tulajdonban lévő vállalatoknál. “Nekik érdekeik vannak, amelyeket meg kell védenünk, tehát az az érdekünk, hogy a jövőben a brit-magyar kapcsolatok kereskedelmi oldala nyitott és szabad maradjon.”— tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a legelsők között gratulált Donald Trumpnak is az Egyesült Államok elnökválasztási küzdelmében elért győzelméért. A következő szavakkal gratulált Orbán a Facebook oldalán a leendő amerikai elnöknek: „Micsoda nagyszerű hírek. A demokrácia még él.” („What a great news. Democracy is still alive.”)

Az amerikai elnöki kampány során, Orbán volt az első európai államfő, aki nyilvánosan támogatta Trumpot a Fehér Házért vívott versenyben.

Még júliusban, Orbán azt mondta, hogy Trump bevándorlási és külpolitikai tervei „létfontosságúak” Magyarország számára, amíg a rivális demokrata Hillary Clintoné „halálosak”. Ezen kívül, Trump nemzetbiztonsági politikáját tekintve, Orbán azt mondta, hogy „ez lenne a legjobb választás Európa és Magyarország számára.”

A magyar államfő a közelmúltban, magára haragította az EU tagállamainak vezetőit az európai migráns vállsággal kapcsolatos álláspontja miatt, ill., amiért kerítést épít Magyarország déli határa mentén. Az elnöksége alatt, Magyarország ismételten megtagadja azt, hogy kivegye az EU által igazságosnak vélt részét a bevándorlókból, és október 2-án népszavazást tartott, hogy megpróbálja az EU-t rábírni arra, hogy változtasson a bevándorlás betelepítési tervén. Forrás: thesun.co.uk, express.co.uk, origo.hu

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után