Nyilvános helyiséget hoznak létre Nagy-Britanniában először, ahol illegális kábítószereket fogyaszthatnak az emberek 1

Hamarosan megnyitják az Egyesült Királyság első hivatalos illegális kábítószer-fogyasztási helyiségét, ahol akár heroint vagy kokaint is lehet fogyasztani, miután várhatóan hamarosan jóváhagyják a glasgow-i hatóságok az erre vonatkozó terveket.

Nyilvános helyiséget hoznak létre Nagy-Britanniában először, ahol illegális kábítószereket fogyaszthatnak az emberek 3

A létesítményt a skót kormány is támogatja miután az országban megemelkedett a kábítószer miatti halálozások száma és a helyzet válságos, és nagyon szeretnének ezen változtatni. A program keretein belül segítenék a drogfogyasztókat, akik saját kábítószereiket higiénikus környezetben, képzett egészségügyi szakemberek felügyelete mellett adhatnák be maguknak.

A város keleti végén található egészségügyi központot egy kísérleti program lefolytatásához használnák fel. Az ötletet már évek óta fontolgatják és vizsgálgatják, de most úgy tűnik megvalósítják, miután a skót kormány is megerősítette, hogy a helyet igénybe vevő kábítószer fogyasztók ellen nem indítanak eljárást illegális kábítószer birtoklása miatt.

A Lord Advocate Dorothy Bain-nek az e hónap elején az ügyészek számára kiadott útmutatása kimondta, hogy „nem lenne közérdekű” eljárást indítani ilyen esetekben. A kábítószer fogyasztásra kijelölt szoba tervét szerda délelőtt vitatja meg a glasgow-i integrációs vegyes bizottság, amely az NHS és a helyi önkormányzat tisztviselőit egyesíti.

Az NHS és a glasgow-i városi önkormányzat tisztviselői által a létesítményről készített jelentés szerint az a probléma, hogy “körülbelül 400-500 ember rendszeresen ad be magának kábítószert nyilvános helyeken Glasgow városközpontjában”.

“Úgy gondolom, hogy ez a probléma most is ugyanolyan aktuális, mint mindig volt, ha nem jobban…” – mondta Dr. Saket Priyadarshi, a projektet irányító glasgow-i alkohol- és kábítószer-függőséget kezelő szolgáltatások egészségügyi igazgatója.

Dr. Priyadarshi elmondta, hogy a világ több mint 100 hasonló létesítményéből származó adatok és bizonyítékok arra utalnak, hogy ezek a helyek az okozott károk “jelentős csökkenéséhez” vezetnek, valamint segítik a drogfogyasztókat az addikció kezelésére létrehozott programokban való részvételben.

A glasgow-i kábítószer fogyasztó szoba a város keleti végében, a Hunter Streeten lenne, egy olyan klinika mellett, ahol jelenleg 23 rendszeres kábítószer fogyasztónak írnak fel orvosi heroint. A 33 éves Jade, aki maga is egy rendszeres kábítószer használó “zseniális ötletnek” nevezte, amely ” hatalmas változást hozhatna”.

A BBC News-nak elmondta, hogy heroint és kokaint is használt egy időben rendszeresen, hogy enyhítse a múltjából származó traumák okozta fájdalmat, és eközben tanúja volt annak, ahogy számos szerette meghalt a kábítószer-függőség következtében.

“A volt élettársam meghalt a drogok miatt. Apám meghalt. Függő volt. A nővérem meghalt. Sok barátom meghalt” – mondta.

A kijelölt kábítószer fogyasztó szoba a skót kormány azon szélesebb körű tervének a része, amelynek célja egy olyan válság kezelése, amely több ember életét követeli, mint bárhol máshol Európában.

A kábítószer miatti halálozások száma 2020-ban 1339 főn érte el a csúcsot, majd 2021-ben enyhén csökkent, majd 2022-ben mintegy ötödével 1051-re esett vissza. Azóta az előzetes adatok azt sugallják azonban, hogy ismét elkezdett emelkedni a számuk.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után