A szigetország „tartósan szegényebb lenne” az Európai Unión kívül — figyelmeztet George Osborne pénzügyminiszter, a június 23-án történő népszavazás előtt.

1022126050

Egy államkincstári elemzés szerint, az EU-ból való kilépés a vártnál 6%-al tenné kisebbé az ország gazdaságát 2030-ra. Ez kb. 4,300 fontot jelentene háztartásonként.

A kilépés mellett kampányolók szerint, ezt abszurd és értelmetlen. John Redwood parlamenti képviselő a következőket fűzte az elemzéshez: ”Ez egy olyan kincstár, amely nem tudta előre jelezni azokat a súlyos károkat, amelyeket az európai árfolyam-mechanizmus és az óriási gazdasági hanyatlás okozott nekünk. Nem tudták előre jelezni, a károkat sem, amelyeket az Eurozóna válság okozott az országnak 2011-ben.”

Ennek ellenére, Osborne védelmébe vette a jelentés eredményeit a BBC Radio 4 Today c. műsorában: „A következtetések nem lehetnének ennél világosabbak. Britannia tartósan szegényebb lenne, ha kilépnénk az Eu-ból, amely 4,300 fonttal károsítana meg minden háztartást az országban. Ez tény, amin mindenkinek el kell gondolkodnia.”

A BBC gazdasági szerkesztője, Kamal Ahmed szerint, a jelentés azt tanácsolja, hogy lépjünk ki az EU-ból, és írjunk alá egy Kanada-típusú kétoldalú egyezményt vele, amely azt jelentené, hogy 36 milliárd fonttal csökkenne a bejövő adó, vagy a negyedére csökkenne az NHS éves költségvetése. A riport szerint, 8%-al nőne a jövedelemadó adóküszöbe, vagyis, 8%-al kellene többet adóznunk a jövedelmünk után.

A kincstári riport elismeri, hogy vannak jobb forgatókönyv lehetőségek is. Vagyis, inkább, ha pontosabbak akarunk lenni, akkor kevésbé rossz forgatókönyvek. A pénzügyminiszter szerint, „a szegényebb rétegek járnának a legrosszabbul”, akiket a legjobban érintene az EU elhagyása, hivatkozva itt azokra, akiknek a munkájuk az autógyáraktól és az acélgyáraktól függ.

„Ők azok az emberek, akiknek a jövedelme leesne, akiknek csökkennek a munkalehetősége; ők azok az emberek, akik mindig szenvednek, amikor az ország rosszabb gazdasági irányba mozdul” — mondta.

A későbbiekben, a pénzügyminiszter az egyik beszédében azt taglalta, hogy Nagy-Britannia kereskedelme 75%-kal nőt az EU országaival való kereskedésnek köszönhetően. Elmondása szerint, „a nagyobb nyitottság magasabb termelékenységhez vezet, és magasabb életszínvonalhoz”.  Hozzátette, hogy a királyság gazdasága 4%-al nagyobb lenne, ha az ország maradna.

A jelentés 3 lehetőséget vizsgál, amely a kilépés esetén előfordulhat:

  1. az Egyesült Királyságnak sikerül egy Norvégia-típusú megállapodást kötnie és csatlakozik az Európai Gazdasági Térséghez;
  2. a Királyság kétoldalú megállapodást köt az EU-val, hasonlót ahhoz, amit Kanada kötött — egy kereskedelmi egyezség, amelyet 7 éven keresztül tárgyaltak;
  3. A Királyág kereskedelmi megállapodást köt az EU-val a Világkereskedelmi Szervezet (World Trade Organization) szabályai szerint, amely hasonló az EU Oroszországgal és Braziliával fennálló kapcsolatához.

A jelentés szerint, mindegyik forgatókönyvnek erős negatív hatása lenne a gazdaságra, de az előre jelzett 6%-os csapás a nemzeti jövedelem növekedésében, a Kanada-típusú kereskedelmi modell EU-val való követése esetén történne. A kilépés mellett kampányolók, köztük London polgármestere, Boris Johnson, azt mondták, hogy a kilépésnek nem lesznek árnyoldalai, és azt javasolták, hogy az ország kövesse csak a kanadai modellt.

Általános gyanítások

Osborne szerint, mindezek ellenére, „gazdasági analfabétizmus” lenne azt mondani, hogy az ország meg tudná tartani az EU-tagság „összes előnyét” és ki tudná zárni az összes kötelezettséget és költségeket.

Egyik kereskedelmi megállapodás sem vezetne az EU piacokhoz való kevesebb hozzáférhetőséghez, amíg az ország fel van készülve arra, hogy fizessen az EU-s költségvetésbe és elfogadja az emberek szabad áramlását — mondta.

Boris Johnson szerint, a népszavazás „pengeélen táncol” és elősegíti azt, hogy az általános gyanakvók megpróbálják meggyőzni a briteket arról, hogy „a gazdasági jólét áraként elfogadják a demokratikus önkormányzás felgyorsított elvesztését”.

A szintén a kilépés mellett kampányoló konzervatív párti Bernard Jenkin, kritizálta kincstár elemzését, és azt mondta, hogy az egy „teljesen félrevezető és szégyenletes módja az EU-s vita lefolytatására.”

Andrew Mackenzie, a bányászóriás BHP Billion vezetője szerint, egy évtizednyi bizonytalanság jönne, ha a UK elhagyná az EU-t. „Kereskedelmileg, az EU széleskörűen hatásos megállapodásokat hozott létre Európa és a Királyság számára. Évekbe, talán évtizedekbe telne újra összehozni ezeket a megegyezéseket a Brexit esetén” — mondta.    Forrás: www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára