Zoli, egy különleges módon talált Londonban munkát, szerinted másoknak is működne a módszer?
o-LUGGAGE-facebook
Zoli Kispesten dolgozott egy étteremben, de megunta a minimálbért és a kibírhatatlan főnököt. Angolt komolyan tanult önszorgalomból (filmeket, sorozatokat csak angolul néz már évek óta), így már meg tudta állni a helyét az angol állásinterjúkon, viszont egyszerűen képtelen volt összespórolni azt, az 1 millió forintot, amit általában ajánlanak tartalékként az Angliába való kiköltözéshez. Így jött az ötlet, hogy a nélkül keres munkát, hogy felmondana és kiköltözne Londonba.
A stratégiája a következő volt:
Egy szabadnappal összekötött januári hétvégén egy pár ezer forintos repjeggyel Londonban találta magát. Vett egy Oyster kártyát és angol SIM kártyát. Ezután elkezdte járni a várost és beleszagolt a levegőbe. Tetszett neki. Az estét egy pint sör társaságában egy pubban töltötte majd az éjszakát egy 0-24-es McDonaldsban bekkelte ki.
Másnap pedig járta a várost és minden étterembe beadta az életrajzát, ami szembe jött. Szakmája szerint Zoli szakács, 3 év munkatapasztalattal, közepes angoltudással. Kapott pár pozitív visszajelzést, de elsőre nem járt szerencsével, így az előre tervezett módon, repült vissza Budapestre a két napos londoni villámlátogatás után.
Ezután munka utáni minden percét az interneten töltötte, készített egy listát a londoni éttermekről, ahol lehetett e-mailben elküldte az életrajzát, illetve a listán lévő éttermek helyét egy térképen jelölte és megtervezett egy útvonalat, amivel a legrövidebb idő alatt a legtöbb éttermet tudja bejárni a következő londoni túrája alatt. Eközben Gumtree.com oldalon kinézett pár szállást, illetve egyeztetett a landlordokkal, hogy saját szemével is láthassa, mik a lehetőségek, mire számítson majd lakáskeresés során.
A februári kiruccanás már nagyon aktívan telt, reggel repülés Londonba, délelőtt végigjárta a térkép alapján a listáját, este megnézett egy két lakást, az éjszaka során pedig pub illetve McDonalds kombóval sikerült minimalizálni az utazás költségvetését. Sajnos a másnapi túra sem hozott azonnali eredményt, viszont pár helyen említették, hogy hívja őket vissza, mert tetszett nekik az életrajza, csak éppen nem jó az időzítés, most nem keresnek senkit. Zoli nem kicsit volt elkeseredve, megviselte ez a második túra mind lelkileg mind anyagilag. Szomorúan indult ült fel az esti Wizz Air gépre.
Ezután a projektet kicsit hanyagolta, márciusban jutott eszébe, hogy csak fel kellene hívni az éttermeket, amelyek örömmel vették el az életrajzát. Az Olcsomobilhivas.hu-val 9 forintos percdíj mellett végighívta az összes éttermet (beállította, hogy az angol mobilszámát jelezze ki a rendszer) s mivel ahol korábban szívesen vették el az életrajzát, ott mindig elkérte a hely vagy jobb esetben a manager telefonszámát, nem volt gond a telefonálás. Amilyen mázlista volt az egyik étteremben a segéd szakács aznap mondott fel, így azonnali kezdéssel tudtak egy állást ajánlani neki.
Zoltán másnap felmondott és 5 nap múlva már újra a londoni Wizz Air gépen ült, az ajánlattal a zsebében, visszafele repjegyet már nem vett. A próbanap szerencsére sikeres volt, de az első pár nap még így is keserves volt, hiszen nem sok pénzt tudott kihozni magával (felmondás miatt az utolsó fizuját se kapta meg).
Így sikerült minimális tőkével, minimális kockázat mellett a londoni kiköltözés. Te bevállalnád?

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára