Nagy-Britannia sorsa megpecsételődött: a királynő aláírta a "Brexit törvényt" 1

A hírek szerint Theresa May csütörtök délelőttől akár meg is tudja kezdeni a Brexit tárgyalások hivatalos elindítását, ugyanis a Királynő alig egy órája, délelőtt 11-kor hivatalosan is beiktatta az 50. cikkelyt törvényként.

goshqueen1102a

A miniszterelnök még kedden, a parlamenti győzelem után mondta, hogy a királynői hozzájárulás napokon belül várható, és megígérte a képviselőknek, hogy még a hónap vége előtt visszatér a hírrel, hogy életbe lépett a rendelet. Erzsébet csütörtökön, tehát ma délelőtt 11-kor írta alá a tervezetet, ezzel May szabad utat kapott rá, hogy hivatalosan is értesítse az Uniót a kilépésről, ezzel elindítva a két éves visszaszámlálást. Azt mondta, még március vége előtt mindenképpen törvénybe iktatják az 50. cikkelyt, ami a hivatalos, törvényes módja a folyamat megkezdésének.

A Brexitről szóló rendeletet hétfőn hagyták jóvá véglegesen a lordok és az alsóházi képviselők, ezzel már tényleg csak a királynői hozzájárulás volt szükséges. A történelmi pillanatot John Bercow jelentette be az Alsóház előtt. „Még a hónap vége előtt beiktatjuk a törvényt, ami lehetővé teszi számunkra, hogy elkezdjünk munkálkodni egy új, pozitív partnerségen a szomszédjainkkal és az Unióval, miközben végre lépéseket tehetünk egy erős, valóban globális Britannia felé” – tette hozzá David Davis Brexitért felelős államtitkár.

May már kifejezte az iránti elköteleződését, hogy ha a tárgyalások úgy alakulnak, kész otthagyni az egyezkedéseket, ugyanis, mint mondta, „a nincs megállapodás is jobb, mint a rossz megállapodás”. Boris Johnson külügyminiszter hozzátette, hogy „teljesen rendben lennének” azzal is ebben az esetben, ha a WTO feltételei mellett lépnének ki az Unióból, egyéb megállapodás nélkül. Ezekre reagálva Donald Tusk megjegyezte, hogy ahogyan az Egyesült Királyság kormánya viselkedik a tárgyalást megelőző hetekben, az felfogható fenyegetésként, de kijelentette, hogy az Uniót nem lehet megfélemlíteni. Amennyiben nem sikerülne egyezségre jutni a britekkel, az nekik sokkal rosszabb lenne, mint a bent maradó 27 országnak – tette hozzá. Davis ezután megpróbálta kissé csillapítani a feszültséget, és szorgalmazta a kollégákat, hogy a jövőben „a lehető legnyugodtabb és szívélyesebb módón” álljanak hozzá a kérdéshez.

pmqcmayhammond1503b

A királynő hozzájárulása után megszólalt Sadiq Khan is, aki sürgette az új vízumrendszer kidolgozását, ami lehetővé tenné az uniós állampolgároknak az állandó tartózkodási engedély kérelmezését. Azt is mondta, hogy a jelenlegi rendszer igazi „papírmunka-cunamival” jár, és nem felel meg a célnak. Emellett pedig azt mondta, kötelessége a kormánynak valami biztosítékot adni az itt élő 3.3 millió európainak. „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy a keményen dolgozó emberek, akik úgy döntöttek, itt alakítják ki az életüket, most félelemben élnek a jövőjük miatt.” A jelenlegi rendszerben a kérelmezőknek például egy 85 oldalas dokumentumot kell kitölteniük, és rengeteg mindenről kell másolatot is benyújtaniuk.

A liberális demokraták vezetője, Tim Burron pedig arra sürgette a vállalatvezetőket, hogy bojkottálják a konzervatív pénzalapokat, ezzel kényszerítve Theresa May-t arra, hogy kissé puhítson az általuk kigondolt Brexit-feltételeken. „Amennyiben egy pennyt is adsz a konzervatívoknak most, azzal lényegében a saját temetésedre adod a pénzt” – üzente nekik.   Forrás Hirdetőnek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után