Nagy-Britannia már 400 millió adag oltást rendelt a 67 millió lakosra: felmerül a kérdés, hogy… 1

Miért?… Matt Hancock, a brit egészségügyi miniszter egy tegnap délutáni Downing Street-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy az országnak több mint 400 millió adag vakcinája lesz, ha mindet jóváhagyják – finoman szólva is több mint elegendő a közel 67 millió ember lakosságának beoltásához. De miért?

Nagy-Britannia már 400 millió adag oltást rendelt a 67 millió lakosra: felmerül a kérdés, hogy… 3

Mondhatná valaki, hogy de hát kettő kell belőle mindenkinek, de még ez sem igaz mert nem mindegyik oltás olyan, hogy két dózis kell belőle, meg hát 67+67 az még mindig csak 134 nem 400. Ja és tegyük hozzá, hogy „eddig” rendeltek összesen 400 millió adagot, ami nem úgy hangzik, mintha úgy éreznék hogy ennyi elég lesz.

Eleve vannak olyanok, akik bizonyos betegségekben szenvednek vagy alergiások bizonyos dolgokra, így nekik nem is ajánlott az oltás beadása. Emellett maga az oltás nem is kötelező, és a lakosság egy jelentős hányada (és itt milliókról beszélünk) nem is kéri az oltást. Sőt az ún. nyájimmunitás eléréséhez sem szükséges a teljes lakosság beoltása, csak egy bizonyos százaléké. Ezekbe belegondolva a 400 millió oltás nemhogy 4-5x több mint a teljes lakosság beoltásához elegendő mennyiség, de lehet hogy inkább 10-20x annyi. Na, de mit mond erről a brit egészségügyi miniszter?

„Az oltóanyaggyártó kapacitásunk a járvány elején még nem volt számottevő azonban azon vagyunk, hogy ez a probléma egész Nagy-Britannia területén orvosolva legyen. Az oltási program pedig jól mutatja, mennyire fontos, hogy az egész Egyesült Királyság együtt dolgozzon ezen.”

„Most már több mint 400 millió adag oltóanyag van megrendelve – ez nyilvánvalóan több, mint amire az Egyesült Királyság lakosságának szüksége van. A kérdéshez való hozzáállásom mindig is az volt, hogy minden egyes Egyesült Királyságbeli állampolgárt meg kell védenünk, amilyen gyorsan csak lehet – és ugyanakkor legyünk nagylelkűek a világ többi részén élőkkel szemben.” – nyilatkozta Mr. Hancock.

Azt is elmondta, hogy „elégedett” az AstraZeneca szerződéssel – annak ellenére, hogy az EU azt állította, hogy több vakcinára jogosult, mint amennyit leszállítottak. Hancock szerint az Egyesült Királyság kiveszi a részét a Covid-19 elleni küzdelemben, már csak azért is, mert az AstraZeneca oltást jelenleg beszerzési áron kínálják mindenkinek. Hancock elmondta emellett azt is, hogy az Egyesült Királyságban mostanra minden 60 felnőttből egyet már beoltottak a koronavírus ellen.

“Hatalmas erőfeszítés” – mondta az egészségügyi miniszter. “Tudom, hogy ezek az oltások milyen sokat jelentenek rengeteg ember számára, és nagyon hálás vagyok minden üzenetért, amelyet kapunk, és a képekért, amelyet a beoltott emberekről küldenek. Büszkeséggel tölt el, hogy olyan sokan annyit tesznek, hogy ez az oltási program ilyen gördülékenyen menjen. Kockáztattunk, és már az elejétől fogva sokat invesztáltunk a programba, még mielőtt biztosan tudhattuk volna hogy mennyire lesz hatékony, mert a kezdetektől fogva úgy álltunk hozzá, hogy ez a helyes út és nincs mit megbánni.”

Ezt követően azt is bejelentette, hogy az ország éppen újabb 40 millió adag vakcinát rendelt be a Valnevától – amelynek gyártása a múlt héten kezdődött.        Forrás

Megosztás