Nagy-Britannia péntek este kilépett az Európai Unióból, amivel a brit történelem egyik legmegosztóbb fejezetének került pont a végére. Persze ez minden bizonnyal nem a megosztottságnak, csak a fejezetnek a vége. Amikor este 11-et ütött az óra a tegnapi nap folyamán, a Parlament előtt összegyűlt sokezres tömeg egyszerre tört ki hatalmas ujjongásban, az ország egyik fele által várva várt kilépés pillanatát ünnepelve.

2016. júniusában kezdődött a “dráma” és a 3 és fél évig eltartó politikai huzavona. Nem kevesebb, mint Három miniszterelnök és két parlamenti választás kellett hozzá, hogy sikerüljön véghezvinni a Brexitet.

A Downing Street 10-re egy hatalmas színes óra volt kivetítve, ahol a visszaszámlálást lehetett figyelemmel követni az utolsó percekben. Az ünneplő tömeg a God Save the Queen-t kezdték el énekelni a kilépés másodperceiben.

Dover hatalmas és híres fehér szikláin is egy gigantikus búcsú üzenet volt olvasható…

Persze míg az ország egyik fele nevetett, addig a másik fele sírt, mert hát ugye csak volt ott 48%, akik annyira nem örülnek neki, hogy a britek szakítanak az EU-val. Londonban és az ország számos más pontján voltak emiatt tüntetések is.

Persze az, hogy sokan nem örülnek a kilépésnek, egyáltalán nem zavarta a London központjában összegyűlt kilépéspárti tömeget. Többen úgy írták le a jelenséget, hogy olyan állapotok uralkodtak, mintha egy focimeccsről jött volna a tömeg. Volt olyan is aki úgy összegezte a kilépést ünneplő tömeget, mint “részeg középkorú férfiak hada, akiknek egy jelentős része brit zászlónak öltözve ordibálta, hogy BREXIIIIIIT!!!”

A szigetország 47 évnyi tagság után köszönt el az Uniótól.

Rengeteg dolog fog megváltozni, persze szerencsére ma reggel, amikor felkeltünk még nem éreztünk belőle az égvilágon semmit, sőt, még hónapokig valószínűleg nem is fogunk.

Azt, hogy az angliai magyarokat, és velünk együtt a többi itt élő EU-s állampolgárt, milyen mértékben, és vajon milyen téren fogja majd a Brexit, és annak következményei érinteni…. egyelőre valószínűleg nem is sejthetjük, de aggódni egyelőre nem kell, és amúgy teljesen felesleges is, pláne, ha a letelepedett státuszunk már megvan.

Persze azt senki ne gondolja, hogy ezzel minden el is van intézve! A neheze, még csak most jön, mivel a két fél közt még a kereskedelmi megállapodás nem köttetett meg, az erre kiszabott határidő pedig nagyon rövid. Arról, hogy mi lesz most, részletesebben egy korábbi cikkünkben, itt olvashattok.    Forrás