Nagy-Britannia és az EU tárgyalások végeredménye: bevándorlók, támogatások és a fő pontok 1

David Cameron egy maratoni tárgyalássorozat végére ért, aminek célja az volt, hogy az Egyesült Királyságnak nagyobb kontrollja lehessen a saját háza táján, miután a beáramló népesség egyre nagyobb bonyodalmakat szül, legalábbis állításuk szerint. Ezen tárgyalások végeredményét foglaljuk össze, mivel ez mindenkit érint.

belgium-eu-summit-cameron-511335742-56c84e6008ac7

A brit államfőnek is engednie kellett az eredeti elképzeléseiből, hogy a másik 27 tagállammal dűlőre juthasson ebben a fontos kérdésben. Mr. Cameron sikeresnek ítélte a tárgyalásokat, és röviddel utána kihirdette a mai, szombati napon, a szintén sokat emlegetett népszavazás dátumát is, az EU tagsággal kapcsolatban. Ennek dátuma június 23 lesz, ami csütörtöki napra esik. Aki esetleg nem tudná, ezen a népsavazáson az fog eldőlni, hogy Nagy-Britannia marad EU tagállam, vagy kilép az unióból. A tárgyalások sikerességének tükrében az emberek többsége azt várja, és maga a miniszterelnök is erre buzdít, hogy maradás lesz a dologból, de erről a lakosság majd dönt nyáron.

Íme, az EU-val folytatott tárgyalások kulcsfontosságú pontjai:

1: Kapnak a britek egy úgynevezett vészfék opciót, amivel 4 évre megvonhatják a legtöbb támogatást a bevándorlóktól, extrém magas számú bevándorló eseten, tehát például az olyan időszakban, mint amilyet az elmúlt évek során is átélünk. A brit kormány ezt a funkciót 7 évre kapta meg az EU-tól, a mostani probléma orvoslására, de egy-egy embertől legfeljebb 4 évig lehet megtagadni a juttatásokat ezalatt a hétéves periódus alatt.

2: A gyermektámogatás mértéke is megváltozik azoknál a bevándorlóknál, akiknek a családja külföldön él, méghozzá úgy, hogy az adott ország megélhetési költségeihez igazítják a felvehető összeget. Az újonnan támogatásért folyamodókra egyből ez lép érvénybe, a meglévő 34,000 jelenlegi igénylőre pedig 2020-tól fog vonatkozni.

3: A vezetők írásba adták, hogy az uniós alapszerződés azon mondata, miszerint az EU célja a tagállamok „egyre szorosabb uniója”, nem vonatkozik Nagy-Britanniára. A következő alkalommal, amikor a szerződést módosítják, világossá fogják ezt tenni a szerződés szövegében is, de hogy az mikor fog bekövetkezni, az egyelőre kérdés.

4: A szigetosrszág végül megkapta azt a jogot is, hogy az EU-s miniszterek tanácsánál „fellebbezzen” a brit gazdaságot adott esetben hátrányosan érintő döntések ellen, melyeket az eurózóna vezetői nélküle hoznak.

Cameron eredetileg kitiltotta volna azokat a bevándorlókat, akik a külföldi családtagjaikra veszik fel a támogatásokat, de néhány tagállam ezt kapásból megvétózta, így kénytelen volt szolidabb megoldáshoz folyamodni. A vészfék fölötti kontrollt is eredetileg 13 évre szerette volna megszerezni, de 7 lett belőle.

A lényeg, hogy sikerült valamiféle eredményt elérni, így most a fókusz a népszavazásra tevődhet majd át, bár sokan bírálták az EU-s tárgyalások eredményeit, mely szerint túl kicsik a változtatások, és nem lesznek elegek ahhoz, hogy az ország bevándorlási és népességi problémájának méretét jelentősen csökkentsék. Két fontos kérdés vált így aktuálissá. Az egyik az, hogy vajon a kicsikart módosítások elegek lesznek-e az ország problémáinak legalább részleges orvoslásához, a másik pedig, hogy David Cameron egyben tudja-e tartani a konzervatív pártot ezekben az egyet nem értéssel tarkított nehéz időkben.    Forrás: http://www.bbc.com/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után