Nagy-Britannia a világon elsőként keverni akarja a koronavírus oltásokat 1

Az Egyesült Királyság a világon elsőként elindított egy tesztprogramot, amely a Covid-19 vakcinák keverhetőségét vizsgálja. Eközben a legfrissebb adatok szerint már több mint 10 millió ember kapta meg az oltás első dózisát.

Nagy-Britannia a világon elsőként keverni akarja a koronavírus oltásokat 3

A betegek egy a kormány által támogatott kísérlet keretein belül különböző koronavírus-vakcinákat kapnak az első és a második dózis beadásakor annak megállapítására, hogy mennyire biztonságos ez a módszer. A program, amely 7 millió fontot kapott a brit kormány oltási munkacsoportjától, azt vizsgálja, hogy a vegyes dózisú oltás jobb-e, vagy jó alternatíva-e a két egyforma oltás helyett.

A tanulmány első körben az Oxfordi Egyetem / AstraZeneca és a Pfizer / BioNTech vakcinák keverését, valamint az adagok beadása közötti különböző intervallumokat vizsgálja majd. De a National Immunization Schedule Evaluation Consortium (NISEC) kutatói szerint a későbbiekben további oltások kerülnek majd a listára.

Jonathan Van-Tam professzor, Anglia tiszti főorvos-helyettese, aki a Com-Cov-tanulmány vezető felelőse, azt nyilatkozta, hogy az oltások keverésének lehetősége nagyobb rugalmasságot biztosít az Egyesült Királyság számára a jövőben. A kezdeti eredmények várhatóan a nyár folyamán lesznek majd elérhetőek.

„Tekintettel a lakosság nagy létszámára, akiket a Covid-19 ellen be kell oltani és az esetleges globális ellátási korlátokra, mindenképp hatalmas előnyökkel járna ha rendelkezésünkre állnának adatok, amelyek megmutatják, hogy a rugalmasabb oltási program mennyire működőképes. Az is lehetséges, hogy a vakcinák kombinálásával az immunválasz fokozódhat, ami még magasabb antitestszintet eredményez, amely tovább is tart…” – nyilatkozta a téma kapcsán professzor Van-Tam.

„Ez egy rendkívül fontos klinikai vizsgálat, amely létfontosságú bizonyítékokkal szolgál majd számunkra a vakcinák biztonságosságáról, ha különböző módon használják őket.” – nyilatkozta az oltási programért felelős miniszter, Nadhim Zahawi.

Eközben Anglia tiszti főorvosa, Chris Whitty professzor elmondta, hogy az Egyesült Királyság már egyértelműen túl van a vírus jelenlegi hullámának csúcsán, Boris Johnson miniszterelnök pedig köszönetet mondott az egészségügyi dolgozók „hatalmas” erőfeszítéseiért, hogy az első adag oltást már több mint 10 millió embernek beadták ilyen rövid idő alatt.      Forrás

Megosztás