A koronavírus oltást megkapók több, mint egyharmadánál jelentkeztek „mellékhatások” 1

Egy nemrégiben készített felmérésből kiderült, hogy azoknak az embereknek több mint egyharmada, akik megkapták a koronavírus oltás első dózisát, mellékhatások jelentkezéséről számoltak be.

A koronavírus oltást megkapók több, mint egyharmadánál jelentkeztek „mellékhatások” 3

A mellékhatások többsége enyhe volt, a legtöbben olyasmiről számoltak be, hogy fájt vagy eléggé megduzzadt az injekció helye. A tanulmány adatai arra is rávilágítottak, hogy azoknál az embereknél, akik korábban már átestek a Covid-19-en, csaknem kétszer nagyobb az esély egy vagy több, az egész testet érintő mellékhatás jelentkezésére, mint azoknál, akik nem betegedtek még meg (33% szemben a 19%-kal).

A Zoe Covid Symptom Study alkalmazás legújabb adatai szerint a leggyakoribb enyhe, egész testre gyakorolt ​​mellékhatások a fáradtság (9%), fejfájás (8%) és hidegrázás vagy borzongás (4%) voltak. Tim Spector, a kutatás vezető tudósa és a londoni King’s College genetikai epidemiológia professzora ezt nyilatkozta: “Ez az adatsor egyedülálló képet nyújt azokról, akiket a való életben már sikeresen beoltottak, és eddig az oltás beadása után az emberek csak egy kisebb hányadánál, és csak enyhébb mellékhatásokat tapasztalunk.”

„Érdekes látni, hogy azoknál, akik korábban már elkapták a koronavírust, nagyobb valószínűséggel tapasztaljuk ezeket az enyhe utóhatásokat. Ez jó hír is lehet, mivel az ilyen erőteljesebb válaszreakció azt sugallja, hogy azoknál, akik az első adagot a Covid elkapása után kapták, az erősebb immunreakciót vált ki, így erősebb védelem alakulhat ki a szervezetükben már az első dózistól is.

A legtöbb enyhe mellékhatás az oltást követő első két napban jelentkezett az embereknél, és az esetek mindössze 3% -ánál jelentkeztek a harmadik napot követően. A csaknem 40 000 oltás eredményeit tartalmazó mintán alapuló adatok arra mutattak rá, hogy az emberek 37% -ánál jelentkeztek az emlitett mellékhatások az első adag beadása után.

Az emberek 14% -a legalább egy egész testet érintő mellékhatásról számolt be az első adag beadását követő hét napon belül, 22% a második adag után. Az adatokból az is kiderült, hogy a beoltott férfiak 13% -a és a beoltott nők 19% -a legalább egy mellékhatást jelentett hét napon belül. Az 55 évesnél fiatalabbaknál gyakrabban fordultak elő egész testes mellékhatások, mint az 55 évesnél idősebbeknél (21% vs. 14%).

A Covid-19 vakcinák a koronavírus ártalmatlan változatának felhasználásával készítik fel az immunrendszert, így a vírus rendes változatával való találkozáskor a szervezet már képes azt leküzdeni. Az ilyen válaszreakciók hasonlítanak ahhoz, amikor a szervezet valódi fertőzéssel küzd, ezért érezheti valaki a fejfájást, lázat, hidegrázást, fáradtságot, izom- vagy ízületi fájdalmakat, hasmenést és hányingert. A Szakértők szerint az erősebb válaszreakció vagy “mellékhatás” a fokozott immunválaszra utalhat.     Forrás

Megosztás