Most először, gyerekeken fogják tesztelni az oxfordi koronavírus oltást Nagy-Britanniában 1

Az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus-vakcinát egy új klinikai vizsgálat keretein belül, most először gyermekeken fogják tesztelni.

Most először, gyerekeken fogják tesztelni az oxfordi koronavírus oltást Nagy-Britanniában 3

A kutatók összesen 300 önként jelentkezőn fogják letesztelni, hogy a koronavírus elleni oltás erős immunválaszt vált-e ki a hat és 17 év közötti gyermekeknél. Az oxfordi vakcina egyike annak a háromnak, amelyet felnőttek számára már engedélyeztek az Egyesült Királyságban, a Pfizer / BioNTech és a Moderna mellett.

Az oltási vizsgálat vezető kutatója, Andrew Pollard professzor a következőt nyilatkozta a vakcina gyerekeken történő tesztelése kapcsán: “Bár a legtöbb gyermeket a koronavírus viszonylag kis mértékben fenyegeti, és valószínűleg nem lesz látványosan rosszul ha elkapja a vírust, fontos megállapítani és leellenőrizni az oltás biztonságosságát és a rá adott immunválaszt gyermekeknél és fiataloknál is, mivel egyes gyermekek számára előnyös lehet, ha megkapja az oltást.”

Az első oltásra a kísérlet során ebben a hónapban kerül sor, amikor is 240 gyermek kapja majd meg a Covid vakcinát, a többiek pedig kontroll meningitis elleni vakcinát kapnak. A hét elején Anglia tiszti főorvos-helyettese elmondta, hogy már „több” teszt is zajlik a gyermekek számára biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztése érdekében.

Jonathan Van-Tam professzor az ITV Newsnak elmondta, hogy: “Egyáltalán nem kizárt, hogy az év végére már lesz néhány engedélyezett Covid-19 oltás kifejezetten gyermekeknek.”

A Királyi Gyermekgyógyászati ​​Főiskola szerint bizonyíték van rá, hogy a Covid-19 halált vagy súlyos lefolyású megbetegedést okozhat a gyermekeknél is, de ez nagyon ritka. A kutatások eredményei alapján a gyermekek valamivel kevésbé hajlamosak a koronavírus elkapására, azonban ez sincs egyértelműen bebizonyítva. Az Oxfordi Egyetem elmondta, hogy az övék lesz az első kísérlet a 6-17 éves korosztályon.

Rinn Song, az oxfordi vakcinacsoport tudósa elmondta: „A Covid-19 járvány rettentő negatív hatással van a gyermekek oktatására, társadalmi fejlődésére és általános jóllétére is, mindez természetesen magán a betegségen felül. Ezért fontos adatokat gyűjteni a koronavírus elleni vakcina biztonságosságáról ezekben a korcsoportokban is, hogy a közeljövőben potenciálisan profitálhassanak az oltási programokba való bekerülésből.”        Forrás

Megosztás