Mire kell odafigyelni, mikor online keressük a megfelelő ingatlant 1

Összegyűjtöttük nektek, hogy mikre kell, vagy legalább is érdemes odafigyelni, amikor az interneten keresgélünk ingatlan vásárlás feltett szándékával. 

Mire kell odafigyelni, mikor online keressük a megfelelő ingatlant 3

Ingatlan elhelyezkedése: Talán ez a legalapvetőbb, amelyet mindannyian alkalmazunk ingatlan vásárlása előtt. Megnézzük a munkanélküliséget, azt hogy milyen boltok, iskolák, tömegközlekedés, reptér van a közelben. Fontos megnézi a council housing levelt is mert az mindig sokat elárul a környékről. Ez mindenkinek a személyes preferenciáján múlik, ki milyen feltételek alapján keres ingatlant és ez még inkább igaz ha ezt lakhatási ingatlannak vásárolja valaki. 

Article 4 (planning permission restriction): Ez egy helyi council hatáskörébe tartozó szabályozás ami az adott régió örökség védelmet célozza meg. Lényegében nem engedélyezi a drasztikus módosításokat az adott környéken, ez mindig lehet pozitív vagy negatív is. Ha szeretnél például biztos lenni benne, hogy a környékeden nem lesz HMO (sharedhouse), akkor itt keresgélj, viszont azzal is számolnom kell, hogy az ingatlant nem igen tudod majd bővíteni és az Article 4 bélyeg miatt valószínűleg alacsonyabb áron tudod majd eladni mint a piacon levő hasonló ingatlanokat.

Standard Construction: Nagyon sokan nem tudják de Angliában is standardek, alapján dolgoznak az építészek. Ez leginkább az otthoni “kádár kockára hasonlít”, tehát ha egy kivitelező gyorsan akar építeni akkor a standardek szerint tervezett és kivitelezett épületeket épít, nem variál. Mint mindenhol itt is vannak kivételek, és ez egy fontos pont mindig az ingatlan vásárlásnál, ugyanis a non standard contsuction-re nem tudsz hagymanyos mortgage-ot igényelni, vannak erre más megoldások, de körülményesebbek. Annyit érdemes ezzel kapcsolatban tudni, ha az ingatlan jó környéken, jó állapotban van, de gyanúsan olcsó, vagy csak cash buy-nak van hirdetve, akkor feltételezhetően ebbe a kategóriába esik. Ettől függetlenül ez lehet jó vétel is, de azt kell megnézni miként tudjuk hasznosítani. 

Listed Building: Szintúgy örökség védelemét célzó intézkedés. Három szintje van: Listed I., Listed II* és Listed II. Mint ahogy a besorolás neve is mutatja, ezek az ingatlanok megtálalhatóak, a National Heritage List for England listáján. Vannak olyan ingatlanok amelyek csak részei esnek vedelem alá. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ha ilyen ingatlant vesszük a külső és a belső átalakítása is sokkal problémásabb egy hagyományos ingatlannal szemben. Mivel ezek az ingatlanok, nem standerdek alapján épültek ezért nincs rájuk egyetemes szabályozás, hanem mindegyiket egyedi elbírálásban vizsgálják, és más engedélyekre van szükség, a procedúra hosszabb és időigényesebb. Viszont ezekre az ingatlanokra lehet hagyományos mortgage-t is felvenni, hisz a hozzáadott értékük alapján mindig eladhatók lesznek. Általában drágábbak a piaci társaiknál.

Leasehold, Virtual Freehold, Freehold: Abszolút kulcskérdés ingatlan vásárlásnál, és sokan gondolják, hogy az ingatlan típusa meghatározza a területi besorolást is. Sajnos nem így van. Éppúgy lehet vásárolni freehold lakást ahogy leashold házat. De akkor nézzük is az alapfogalmakat: Leashold: a földterület nem tartozik az ingatlanhoz, általában van rá magasabb ground rent, es service díj is (ebből tartják karban az ingatlan vázát és a kertet ha van). Ebben az esetben az ingatlant bizonyos időszakra vásároljuk meg és a Lease lejárata után (ha nem hosszabbítjuk meg) az ingatlant, visszaszáll a freehold tulajdonos kezébe aki ezután újra eladhatja. Ez általánosságban lakásokra jellemző és átlagnak 125 éves a lejáratuk, persze itt is vannak eltérőek.

Amire fontos es érdemes itt figyelni hogy a bankok általában nem adnak rövid lejáratú ingatlanokra mortgage-ot. Így is van hitelre lehetőség, de az másként működik és nem biztos, hogy megéri. Átlag bank futamidő + 70 évet kér a Mortgage-hoz. Virtual Freehold: ezek a nagyon hosszú lejáratú terület bérletek, senkit ne tévesszen meg a számok itt 1000 évről is beszélhetünk. Általában a ground rent évente maximum par száz £ de inkább filléres, míg service charge általában nincs is. Hitelt felvenni rá hasonlóképpen tudsz akar csak egy freehold esetén. Freehold ingatlan: gondolom erre vagyunk legtöbben, az ingatlan és az alatti földterület is együttesen megvásárlásra kerül, egyezik a Mo.-n megszokottal.

Regeneration projects: ezek azok a beruházások, amelyeket érdemes figyelni ingatlan vásárlása esetén, ebbe bele tartozhat egy új metróvonal, bevásárlóközpont de akár csak egy régió rehabilitálása is. Mindenképpen növeli az ingatlan értékét, de sokszor az eladók már tisztában vannak vele, és be is árazzák.

Üresen álló ingatlan esetén: mindenképpen érdemes rákérdezni, mikor volt utoljára lakott (hosszútávú üresség esetén érdemes kalkulálni javításokkal, cserékkel), illetve a megvásárlás után a szolgáltatokkal megbeszélni, hogy van-e tartozás az ingatlanon (standing charge pl.)

Tenant in Situ – Bérlővel együtt eladó ingatlan. Ebben az esetben tisztában kell azzal lenned, hogy a bérlők jogai megtartása megtörténhet, de kérheted az ingatlan kiürítését is. Sokszor csak befektetési célra vásárolható.

Bónusz: ha kapsz rá mortgageot, akkor ne vesződj a surveyvel: Amennyiben egy bank ad hitelt az ingatlanodra, nem feltétlen érdemes erre költeni legalább £450-ot, ha nem látsz komolyabb veszélyt az ingatlanban, tehát pl.: egyenes a tető és nincsenek több centi mély repedések, nem kell aggódnod, főleg az építési standerdeknek köszönhetően. 

Remélem ezzel tudtam segíteni azoknak, akik most állnak ingatlan vásárlás vagy csere előtt…    ***A cikk egyetlen részlete sem minősül tanácsadásnak, csak tájékoztató jellegű.***

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után