A miniszterelnöknek vezetőségi krízissel kell szembenéznie miután a Brexitért felelős miniszter David Davis lemondott, miután illúziónak nevezte a kormány által kitárgyalt megállapodást.

david davis lemondott

Mr Davis tegnap éjjel lemondott Mrs Mayt kritizálva. Szerinte gyenge és elkerülhetetlen alkupozícióban fogja hagyni az országot a miniszterelnök politikája. Egyre kevésbé tartja valószínűnek, hogy a Brexit valójában megtörténik, miközben két napja állapodott meg a kormány az EU-val. A BBC Radio 4-nak nyilatkozva tagadta Mr Davis, hogy a lemondása gyengítené Theresa May pozícióját, szimplán megmondta neki Mr Davis, hogy nem tud azonosulni a stratégiájával.

John Humphrys műsorvezetőnek a következőket mondta: „Amikor a kabinetben ezt megvitattuk pénteken, már jeleztem, hogy én leszek a kakukktojás ebben az egészben. Egyszerűen úgy éreztem ez nem a legjobb stratégia, van más út. Egy olyan ember kell neki aki hisz a stratégiájában, szóval a lemondásom nem gyengíti az ő előrehaladását, hanem inkább segíti.”

Steve Baker lázadó politikust eléggé megrázta a dolog, ő is lemondott. „Elvesztettem a vitát a kabinetben, szerintem ez a politika jó pár gyenge ponttal rendelkezik. A kereszttűzben lennék, ha én vinném végig ezt a politikát. Nekem kéne magyarázkodnom a parlamentnek, az EU-nak, mindenkinek. Egyből tudtam, hogy ez nem nekem való. Nem tudtam volna őszintén támogatni és védeni.”

Mr David lemondását örömmel fogadták a tory euroszkeptikusok, akik már szóvá tették Mrs May túlzott óvatosságát, ami a Brüsszeltől való távolodást illeti. A miniszterelnök heves vitákat kell, hogy átéljen most a torykkal és a főrendiekkel a parlamentben hétfőn este, amikor is megpróbálja összetartani törékeny csapatát.

Mrs May remélte, hogy a kabinet pénteken megállapodik és egy „jó Brexitet” hoznak az ország számára, sok közös törvényt megtartva.

A lemondónyilatkozatában Mr Davis egyre kevésbé látta valószínűnek, hogy a referendumhoz hű Brexitet tud kialkudni a kormány, valamint a vámunió és az egységes piac elhagyása sem tűnt valószínűnek számára.

Továbbá hozzátette, hogy a jelenlegi irány gyenge pozícióba vezeti az országot, talán egy csapdába, ahonnan kitörni sem lehet már. A közös törvénykönyv jelentős hatalmat hagyna az EU-nak, ezáltal nem hozná el az önrendelkezés jogát, írta Mrs Maynek.

„Arról sem vagyok meggyőzve, hogy a hozzáállásunk nem további engedményekhez fog vezetni.”

A felelősség így most egy olyanra fog szállni, aki hisz Mrs May tervében. Mrs May sem vonakodott válaszolni: „Nem értek egyet hozzáállásoddal. Sajnálom, hogy otthagyod a kormányt, éppen most, amikor már annyira sokat haladtunk az ügyben.”

Ez a döntés csapást mérhet Mrs May tekintélyére.  Jacobb Rees-Mogg, a toryk képviselője, valamint a European Research Group vezetője arról beszélt, hogy ez a lépés kényszerítheti Mrs Mayt, hogy újragondolja tervét.

A BBC Radio 5 Live-nak a következőket mondta: „Az alsóházba érkezve nem biztos, hogy támogatást nyernek a tervezetek. Szerintem David Davis nélkül nagyon nehéz lesz támogatottságot szerezni a konzervatívok közt, így a miniszterelnök rá lesz kényszerülve, hogy újragondolja az egészet.”

Peter Bone tory képviselő, szintén a Brexit híve, kifejezetten örült Mr Davis lemondásának. „Elvies és bátor” döntésnek nevezte. Andrea Jenkyns pedig „fantasztikus hírként” üdvözölte.

A hétvége folyamán már elindult az új vezető keresése.

Andrew Brigden tory képviselő a Press Associationnek nyilatkozott a következőképpen: „Nem tudom támogatni az új megállapodást, mert szerintem ez túlmegy bizonyos határokon, sőt olyan gyenge, hogy akkor sem támogatnám, ha fizetne érte az EU.”

Mrs May valószínűleg az alsóház álláspontját felhasználva akarja a képviselők tudtára adni, hogy a pénteken kialkudott megállapodás a legjobb az országnak. Már korábban is közel állt a lemondáshoz Mr Davis, de pénteken végre úgy érezhette Mrs May, hogy elmúlt a veszély. Tévedett. A Brexit kabinetminisztere, Michael Gove elismerte, ennél jobb tervre számított, de realistaként jellemezve magát elfogadta, hiszen nem lehet alsóházi többségről beszélni.

Boris Johnson külügyminiszter támogatta az új megállapodást, annak ellenére, hogy a tárgyalás során az „ürülék fényezéséhez” hasonlította az egészet.

Az alsóházban Mrs May elismerte, hogy robosztus nézetek terjednek, és „heves nemzeti vitáról” beszélt, ami megmozgatja az országot 2016 óta.

„Ez idő alatt találkoztam minden létező nézettel és ötlettel. Ez a helyes út.”

El fogja mondani a képviselői számára, hogy a Brexit a „nemzeti érdekeinket szolgálja” és „demokratikus döntést fog hozni a brit nemzet számára.”

A miniszterelnök hétfőn találkozik Mr Davisszel. A munkáspárti vezető Jeremy Corbyn szerint „Mrs Maynek nincs már tekintélye és képtelen a Brexit végrehajtására.”

„Így, hogy a kormánya romokban hever, ha úgy dönt, hogy marad, akkor azt kizárólag a saját érdekében teszi és nem az országéban.” – mondta.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás