Mikor és mennyi szünetet tarthatsz munka közben, ha Nagy-Britanniában dolgozol 1

A 18 év feletti dolgozók általában háromféle szünetre jogosultak a kormány hivatalos oldala szerint – szünetre munkanap közben, napi szünetre és heti szünetre.

Mikor és mennyi szünetet tarthatsz munka közben, ha Nagy-Britanniában dolgozol 3

A dolgozóknak joguk van a munkanapok közben egy legalább 20 perces zavartalan szünetre, ha napi 6 óránál többet dolgoznak. Ez lehet az ebédszünet, vagy egy délutáni teaszünet, bármi. Ezt a pihenést nem kötelesek fizetni a munkaadók – érdemes megnézni a szerződésünket, hogy mi áll benne erről.

Emellett ahhoz is joga van egy dolgozó embernek, hogy két műszak között legalább 11 óra pihenőideje legyen. Például tehát ha valaki este 8-kor végez, akkor reggel 7 előtt nem kellene újra munkába állnia. Ha heti szinten nézzük, akkor pedig az alkalmazottnak joga van legalább hetente egyszer egy teljes, 24 órás szünetre, vagy kéthetente egy egybefüggő 48 órás pihenésre. Érdemes azonban emiatt is ellenőrizni a szerződésünket, mert lehet, hogy másféle felbontásra, vagy akár több pihenésre is jogosultak vagyunk.

Emellett a munkaadóknak azt is biztosítaniuk kell, hogy a dolgozóknak annyi szünete legyen, amennyivel nem merülnek fel egészségügyi vagy biztonsági kockázatok, főleg a nagyon monoton munkavégzés közben (például ha valaki egy termelői soron dolgozik). Viszont ha valaki egy magánszemély otthonában végez házimunkát (például takarít vagy vigyáz a gyerekekre), akkor ő a műszak közben szintén biztonsági és egészségügyi okok miatt nem jogosult szünetre.

A munkaadók megmondhatják, hogy a dolgozóik mikor jogosultak napközben egy szünetre, de csak abban az esetben, ha egyrészt ez valamikor nap közben van egyhuzamban (tehát nem reggel vagy este), valamint ha a szünet idejére a dolgozók elmozdulhatnak az asztaluk mellől (tehát attól a helytől, ahol alapvetően a munkát végzik). Ha pedig a szünet vége előtt a munkáltató visszaküldi a dolgozót a munka mellé, akkor az nem számít szünetnek.

Amit viszont nem kötelező a munkáltatónak megadnia, az a cigarettaszünet, és nem is köteles a szünetet fizetnie. Más szabályok vonatkoznak emellett a fiatal munkavállalókra és a kamionsofőrökre, és lehetséges a kompenzációs szünet is egyes esetekben.

Mikor és mennyi szünetet tarthatsz munka közben, ha Nagy-Britanniában dolgozol 4

Kompenzációs pihenőidőre akkor jogosult valaki, ha valami miatt nem volt idejük vagy lehetőségük a rendes szünetüket kihasználni. Ennek ugyanolyan hosszúnak kell lennie, mint a rendes pihenőidőnek. Erre akkor lehet jogosult az ember, ha:

 • Műszakban dolgozik, és nem tudja kivenni a napi vagy heti pihenőidejét két műszak között
 • Messze dolgozik az otthonától (például egy olajfúró kúton)
 • Több helyen dolgozik egyszerre, amelyek azért nem túl nagy távolságra vannak egymástól
 • Biztonságszolgálati vagy megfigyelés-alapú munkát végez
 • Olyan iparágban dolgozik, amelyek az év bizonyos időszakaiban kiemelkedően intenzívek (például mezőgazdaság)
 • A munkahelyen történt valami rendkívüli eset, baleset, vagy fennáll baleset veszélye
 • Folyamatosan munkában kell lenniük a műszak alatt, hogy ne legyen fennakadás a szolgáltatásban (például kórházi munka)
 • vasúti munkát végez, a munkája része biztosítani, hogy a vonatok ne késsenek
 • a munka megszakításokkal a nap több részén végzendő (például egy takarító, akinek reggel és este kell dolgoznia)
 • valamely megegyezés alapján megváltoztatták vagy eltörölték a szünetre való jogát

Általában a pihenésre való joga egy dolgozónak 90 óra hetente – ebben nem tartoznak bele a munkanap közbeni szünetek, az ehhez hozzáadódik.

Nem jogosultak azonban erre a háromféle hagyományos szünettípusra a dolgozó akkor, ha:

 • fegyveres erőknél dolgozik az illető, mentőszolgálatnál vagy a rendőrségnél, esetleg a katasztrófavédelemben
 • olyan a munkája, amelynél ő határozza meg, hogy mikor dolgozik (például cégvezető), vagy a munkáját nem munkaórában mérik
 • tengeri közlekedés
 • légi vagy vonatközlekedés („mobilis” dolgozók)

Utóbbi két esetben vonatkozhatnak rájuk speciális szabályok. A mobilis dolgozók esetében általában az van kikötve, hogy annyit pihenjenek, amennyi a biztonságos munkavégzés biztosításához szükséges.

A fiatal dolgozók (a tanköteles kort már elhagyó, de még nem 18 éves) általában fél óra pihenésre jogosultak, amennyiben napi 4,5 óránál többet dolgoznak; 12 óra napi szünetre, és 48 óra heti szünetre.

Néhány kivétel persze itt is van. Akkor nem veheti ki a jogos szünetét csak a fiatal dolgozó, ha nincs olyan 18 éven felüli, aki el tudná végezni a munkát, illetve a munka ideiglenes és azonnal el kell végezni. Emellett fiatal dolgozó akkor jogosult kompenzációs szünetre, ha nem vehetik ki valamilyen okból a napi szünetét. Ennek legalább annyi időnek kell lenni, mint amennyi alapból járt volna nekik, és legalább a kimaradás utáni 3 hétben be kell pótolni.

Amennyiben egy dolgozó nem tudja kivenni a neki kijáró szüneteket, vagy nem engedik neki kivenni, először meg kell próbálnia informális keretek között megbeszélnie ezt a menedzsmenttel. Az Acas segélyvonal hívásával is kérhet tanácsot az ember. Ha pedig ilyen formában nem tudja megoldani a problémát, fordulhat a munkaügyi bírósághoz is. További részleteket a kormány oldalán találtok.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után