vállalkozás anglia

2020 elején az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, az átmeneti időszak pedig hamarosan, még az idén véget ér. Mind az uniós, mind a brit vállalatoknak szembe kell nézniük azzal, hogy a rendezetlen kereskedelmi megállapodások miatt számos lépést meg kell tenniük, fel kell készülniük mondhatni bármire.

vállalkozás anglia

Egy, a napokban megjelent magyar cikk az angol használtruha üzletekkel foglalkozik. Szerintük a rendezetlen szabályozási háttér komoly problémákat okoz majd a koronavírus-járvány miatt töredékére eső kereslet hatására egyébként is meggyengült otthoni turkálóknak.

A használtruha biznisz eddig Magyarországon virágzott. Gomba módra jöttek létre, nyíltak meg turkálók kis- és nagyvárosokban egyaránt, hatalmas forgalmat bonyolítva és a kínai boltok egyeduralmát erősen veszélyeztetve. Egy-egy jó állapotban lévő, alig használt, márkás darab kifogása a szemfüles magyar vásárlónak hatalmas örömet okozott. Eddig ha egy termék, egy ruha a védjegyjogosult engedélyével már forgalomba került valahol, akkor viszonteladása többé már nem volt ellenőrizhető, vagy befolyásolható. Magyarul a másodkézből származó Zara, H&M vagy New Look darabokra ügyesen le lehetett csapni a turkálók segítségével. Eddig.

A rendezetlen szabályozási háttér miatt a Brexitet követően az első alkalommal először az Egyesült Királyságban forgalomba hozott termékek esetében az Európai Gazdaségi Térségen belüli további értékesítéshez a védjegyjogosult kifejezett engedélyére lesz szükség.Vajon ez betesz majd a korábban virágzó turiüzletnek?

A kisvállalkozásoknak azonban az Egyesült Királyságban is fel kell készülniük a brexitre, s a témával már az angol lapok is foglalkoznak. Egy cikk egy vendéglős és egy kereskedő esetét hozza fel példának.

Sam éttermet üzemeltet, 20 felszolgálójából 14-en, 18 konyhai alkalmazottjából pedig 12-en származnak Európa más országaiból, ő pedig komoly felelősséget érez a sorsukért. Alapanyagait helyben szerzi már be, a paradicsomot például Isle of Wight-ról, és a halakat is helyi, brit vizekről vásárolja. A Brexit egyetlen kihívása számára az európai borok beszerzésében mutatkozik meg, de igyekszik kreatívan hozzáállni a témához.

A másik példa pedig Keay esete, aki 4 éve alapította meg online üzletét, amely selyem párnahuzatokkal és termékekkel foglalkozik. A kereskedő most Japán felé kacsintgat, mint potenciális piac és a terjeszkedést fontolgatja.

Annak is utánajárt, milyen papírmunkákra van szüksége ahhoz, hogy az év vége után is folytassa a külföldi kereskedelmet, és árujának milyen kritériumoknak kell megfelelnie. “Rengeteg információ található az interneten.”-mondja

Íme egy lista azokról a teendőkről, amelyekre szükséged lehet, hogy készen állj az EU-val való üzletelésre 2021. január 1-jétől, amikor a folyamatok és az engedélyek megváltoznak:

  • Győződj meg arról, hogy bizonyos export cikkek, mint például a bor, a hús, a gyümölcs és a zöldség, megfelelnek az átmeneti időszak utáni EU-ba történő export követelményeinek
  • Ellenőrizd, hogy a személyzet rendelkezik-e a megfelelő brit engedéllyel ahhoz, hogy 2020 után az Egyesült Királyságban dolgozhasson
  • Ellenőrizd az új tarifákat, amelyek azokra az árukra vonatkoznak, amelyeket 2021-től importálnál az Egyesült Királyságba
  • Ellenőrizd, hogyan változnak a vámszabályok és vámok, ha árukat exportálsz az Egyesült Királyságból
  • Győződj meg arról, hogy megfelelő dokumentumokkal rendelkezel az EU-ban történő vezetéshez
  • Ellenőrizd, hogy szükséged van-e engedélyre vagy vízumra, ha üzleti célból utazol az EU-ba
  • Ellenőrizd az EK-típusjóváhagyások szabályait
  • Tudj meg többet az üzleti eljárások változásairól, például a beszerzési megállapodásokról
  • Az Egyesült Királyság kormányának weboldala egyszerűen, lépésről lépésre felvázolja az importőröknek és az exportőröknek az egységes piacról való kilépés előtt megteendő intézkedéseit     Forrás       bszemese
Megosztás