Habár a privát albérlők száma folyamatosan emelkedik Nagy-Britannia területén, a legtöbben mégis úgy gondolnak erre az opcióra, mint csak végső esetben igénybe veendő dologra.

846176e9-6746-420b-9161-1c4c50ac39d6-1020x612

Habár a kulturális és szociális tényezők nagy része a saját otthonnal való rendelkezés irányába mutat, a gazdasági és jogi akadályok ezt sokszor nem teszik lehetővé, így nem marad más, mint az ingatlan bérlés.

A média sajnos tele van olyan hírekkel, hogy a privát bérlőknek milyen nehéz körülményekkel kell egyre gyakrabban megbirkózniuk az őket sanyargató landlordoktól a botrányos állapotban lévő szobákig, nem is beszélve a túlzsúfoltságról. Pár napja razziáztak a hatóság emberei East Hamben, és egy olyan házra bukkantak, ahol 26 ember lakott egy mindössze 3 szobás házban. Természetesen nem minden albérlet ilyen szörnyű, de a többi európai országhoz képest Nagy-Britannia elég szomorú képet mutat.

Az egész EU-n belül Angliában a legmagasabbak a bérleti díjak. Egész Nagy-Britanniában átlagosan havi £638-ot kell fizetni egy lakóingatlanért. Ez csaknem duplája az EU-s átlagnak, ami £340. A brit albérletek még a hasonló fizetési szintekkel büszkélkedő többi nyugati országhoz képest is drágák, mint pl. Németország (£420), vagy Hollandia (£440).

Átlagos havi bérleti díj Euróban kifejezve:

For-Gerald-blog---EURentersAvgRent

A magasabb bérleti díj egyben azt is jelenti, hogy az adott háztartás a bevételének nagyobb hányadát fizeti ki lakhatásra. Nagy-Britannia egész területén a háztartások a bevételük 40%-át fizetik ki átlagosan a lakbérre, szemben az európai átlaggal, ami mindössze 28%. Ez az EU területén belül sajnos szintén a legmagasabb érték. Az olyan, keletebbre fekvő tagállamokban, mint Szlovákia vagy Szlovénia, az emberek mindössze a bérük 13-17%-át kell, hogy lakhatásra költsék.

Egy háztartás átlagosan ennyi %-át költi el a bevételének lakhatási célra Európában:

For-Gerald-blog---EURenters_ofHHIncOnRent

A megvásárolható és bérelhető otthonok számának drasztikus növelése enyhíthetné a magas árak terheit. A lakóhely bérlése sokak számára ideális, ha nem akarnak letelepedni, de indokolatlanul magas árakkal súlytani mindenkit nem éppen a legideálisabb megoldás a jelenlegi problémákra Nagy-Britanniában.

Facebook csoportunk  már 4,800 fős. Érdekes hírek, jó közösség. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.housing.org.uk/media/blog/private-renters-in-uk-pay-double-the-european-average/