Rengeteg embert foglalkoztat komolyabban a kérdés, hogy hogyan lehetne saját otthonra szert tenni a „ködös albionban”, de a többiek is valószínűleg eljátszottak már a gondolattal, hogy mi lenne, ha…

estate_1727772b

A KPMG nevű vállalat nem olyan rég készített egy átfogó elemzést a téma kapcsán, és a helyzet jelenleg sajnos elég súlyos. Ha valaki meg szeretné venni első otthonát Nagy-Britanniában, akkor majdnem biztos, hogy a legtöbb embernek igen komoly fizetésemelést kellene kiharcolni a főnöknél.

Ahhoz, hogy egy saját lakást megengedhess magadnak, jelenleg átlagosan évi £41,000-ot kell keresni a tanulmány szerint. Ha már most kidülledt a szemed, akkor kapaszkodj meg! Ugyanis, ha Londonban szeretnéd megkaparintani első otthonod, akkor £77,000-os éves fizetésed kell, hogy legyen átlagosan. Viszonyításképpen ez a szám £50,000-tal több, tehát csaknem háromszorosa, az átlagos éves fizetésnek a brit fővárosban.

„Ezek a számok még kimondva is ijesztőek, és jól mutatják, hogy a lakhatás és a lakásvásárlás most már nem csak az alacsony jövedelmű embereknek jelentenek problémát.” – nyilatkozta Jan Crosby, a KPMG lakásügyi igazgatója.

Megfizethető otthonok

Viszonyításként egy kis matek. A Shelter nevű elemző cég nemrég készített egy elemzést, amelyben egy egyszerű, átlagos párt vettek alapul, ahol az egyik fél teljes állásban dolgozik, a másik pedig részmunkaidőben. A kettejük éves fizetését £30,748-ban állapították meg. Ezután megnézték, mi az átlagos lakáshitel, amit igényelni tudnak, egy szintén átlagos, 17%-os kezdőrészlettel.

Az ezekkel a feltételekkel elérhető árban lévő otthonokat nevezték el megfizethető otthonnak. Ilyenből mindössze 43 darabot találtak egész Londonban.

Egy térkép, hogy az otthonok hány %-a „megfizethető” Anglia egyes részein:

megfizetheto

Mit tehetünk???

Először is, nem kell bepánikolni, hanem egy kicsit el kell gondolkozni, mivel több lehetséges megoldás is létezik.

  1. Fogjatok össze többen

A KPMG tanulmánya egy ember fizetésén alapszik, de ezt az összeget például pároddal, vagy haverokkal is összedobhatjátok, és ha ketten vagytok, akkor máris csak £20,500-ot kell kitermelni fejenként.

  1. Takaríts meg egy nagyobb kezdőrészletre

A tanulmány 10%-os kezdőrészlettel számolt, úgy hogy a fizetésünk négy és félszeresét kapjuk kölcsönbe. A bank által megkapható összeget nem növelhetjük, de félre tehetünk többet, hogy egy nagyobb kezdőrészletet befizetve alacsonyabb legyen a törlesztő részlet.

  1. „Lakásvadászat” jó vétel reményében

A KPMG az átlagos házárral számolt az első otthonukat megvásárlók körében, ami £202,765 egész Nagy-Britanniában és £384,856 Londonban. Ha szerencsénk van, és hajlandók vagyunk lemondani a kertről, vagy olcsóbb környékre költözni, akkor találhatunk olcsóbb ajánlatokat is a piacon.

  1. Másik város

Habár egy bankár fizetésére van szükségünk Londonban, máshol, pl. Észak-Írországban már £21,219-os éves fizetéssel is tudunk lakást venni magunknak. Wales és Skócia szintén a sokkal megfizethetőbb területek közé tartoznak.

Ti mit gondoltok az árakról? Melyik megoldást tartjátok a leglogikusabbnak?

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 7,000 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.mirror.co.uk/money/dreaming-your-home-how-much-5618116