Tegnap voltak a 2015-ös parlamenti választások Nagy-Britanniában. A várt szoros küzdelem elmaradt a pártok közt, ugyanis a jelenleg is kormányon lévő konzervatív párt fölényes győzelmet aratott a munkáspárt, a UKIP és a Liberál Demokraták fölött.

cameron

Az összeszámlált szavazatok alapján, a konzervatív párt behozhatatlan előnyre tett szert a munkáspárttal szemben, így biztosan ők fognak kormányon maradni. Miután megszerezték a többséghez  szükséges 326 parlamenti helyet is, egyedül alakíthatnak kormányt.

Itt van pontokba szedve, hogy mik derültek ki eddig:

  • A konzervatívok 327 parlamenti hellyel már biztosan győztek, és a többség is megvan, így nincs szükségük koalíció kialakítására sem
  • A munkáspárt úgy tűnik, hogy nem tudta úgy megszorongatni a konzervatívokat, mint remélték. Ed Miliband elmonda, hogy „nehéz és csalódást keltő este” volt ez a párt számára. Ők 232 helynél tartanak.
  • Óriási meglepetést okozott az SNP nevű párt, ami Skóciában 59 helyből 56-ot megszerzett. Többek közt főleg a munkáspárt kárára.
  • A Liberál Demokraták mindössze 8 hellyel állnak jelenleg, míg a UKIP 1 helyet nyert idáig mindössze.
  • A 2010-es választásokhoz viszonyítva a Liberál Demokraták 46 helyet veszítettek, így mindenképp ők buktak a legnagyobbat. Az összes többi párt a szavazatok arányát tekintve jobban teljesít, mint 5 éve.

A csúfos bukás után mind a három konkurens párt vezetője azonnal lemondott tisztségéről. Alig pár perce Nigel Farage (UKIP), Ed Miliband (munkáspárt), és Nick Clegg (Lib Dem) is leköszönt, mondván, hogy a pártoknak új vezetőségre lesz szüksége.

valasztasok uk

David Cameron, miniszterelnök visszatért a Downing Street 10. alá, és folytathatja a kormányzást, bár egy korábbi nyilatkozatában megemlítette, hogy ezt a ciklust már valószínűleg nem fogja végig ő vezényelni, miniszterelnökként.

Az arra jogosult emberek 66%-a ment el szavazni idén, ami 1997 óta a legmagasabb részvételi arány.

szavazatok 2015

A hír folyamatosan frissülni fog az új eseményekkel…

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/election/2015