Aki Londonban él, vagy élt már a brit fővárosban, az tudja, hogy a közlekedés nem két fillér, sőt inkább mondhatnánk azt is, hogy marha sokba kerül. Vajon máshol mennyibe kerül a buszjegy, vagy a bérlet, és hogy aránylik ez az összeg a fizetésünkhöz.

15360-192eo39

A vonaljegyek árát tekintve, habár London ott van a világ élmezőnyében, de még csak a dobogóra sem kerül fel, ugyanis csak az ötödik legdrágább a világ városai közt. A diagramon láthatjuk, hogy a skandináv országokban találhatók azok a helyek, ahol a legdrágábbak a jegyek a tömegközlekedési eszközökre. Az egyetlen nem európai város a top 10-es listán Sydney.

A jegyek ára önmagában nem elég ahhoz, hogy eldöntsük, hol mennyire érezzük soknak a tömegközlekedésre elköltött pénz mennyiségét. Tudnunk kell azt is, hogy az adott helyen mennyit lehet keresni, így itt egy lista a fenti országok minimálbéreiről.

 1. Norvégiában nincs hivatalosan megállapított minimálbér.
 2. Dániában is hasonló a helyzet, itt az alkalmazottak közös megállapodás alapján nem keresnek kevesebbet £13-nál óránként, ami a duplája Londonnak, azaz £1970 / hó.
 3. Svájcban sincs hivatalos minimálbér, de a képzetlen munkások havi bére £1500 és £2700 közt mozog.
 4. Svédországban sincs hivatalosan megállapított minimálbér.
 5. London – £985 / hó
 6. Ausztrália – £1430 / hó
 7. Finnországban sincs hivatalosan megállapított minimálbér.
 8. Németország – £1070 / hó

Azokban az országokban, ahol nincs megállapítva hivatalos minimálbér, az életszínvonal igen magas, így nem kell őket sajnálni. Ezek után mindenki vonja le magának a következtetést, hogy akkor London mennyire is drága, vagy nem drága.

Itt egy összehasonlítás a jegyek árát illetően Budapest és London közt:

Budapest                               London

Vonaljegy:                            350 HUF (£0.80)               £2.30 – £6.90

Napijegy:                              1,650 HUF (£3.78)             £6.40 – £20.00

Havi bérlet:                          10,500 HUF (£24.08)       £123.30 – £320.30

Minimálbér:                         69,000 HUF (£158.17)     £985

Bérlet/Minimálbér (%):     15.2%                                   12.5% – 32.5%

Hogyan tudod megspórolni egy teljes havi londoni bérlet árát

Ha havi bérleteket szoktál vásárolni, vagy közel azonos mennyiségű pénzt költesz el havonta tömegközlekedésre, akkor ez az infó hasznos lehet számodra. A CommuterClub elérhetővé teszi számotokra az éves bérletek által elérhető kedvezményeket, úgy hogy nincs szükség az éves bérlet megvásárlására, hanem továbbra is csak a havi bérleteket szükséges megvenni.

Megtakarítás a sima havi bérletekhez képest:

 • 1 – 2 zónák közt: £139
 • 1 – 3 zónák közt: £161
 • 1 – 4 zónák közt: £197
 • 1 – 5 zónák közt: £234
 • 1 – 6 zónák közt: £253
 • 1 – 7 zónák közt: £272
 • 1 – 8 zónák közt: £325
 • 1 – 9 zónák közt: £360

A regisztrálás során a HUNGLIA kódnevet megadva az első bérlet árából további £10 kedvezmény jár mindenkinek. Regisztráció.

Úgy működik, hogy gyakorlatilag megelőlegezik az éves bérletet, amit te havi bontásban fizetsz ki 11 egyenlő részletben, amibe már a kamat is bele van kalkulálva. Ez azért jó, mert így csak 11 havi bérlet árát fizeted ki, és a 12-iket ingyen megkapod. Tehát egy teljes havi bérlet árát megspórolod.

Kapni fogtok egy új, spéci oyster kártyát is, amivel a teljes havi bérlet árának megtakarításán felül, 33%-kal olcsóbban vehetitek a vonatjegyeket Londonban és környékén, a repülőtereket (Heathrow, Gatwick és Stansted) is belevéve. Sőt, ezen felül sok más akciót is találhattok majd, ami csak a szolgáltatást használók számára elérhető!

A szolgáltatást már ezrek használják, és a számuk gyorsan növekszik. Az elmondások alapján a regisztráció menete egyszerű és mindenkinek szimpatikus maga az elképzelés is.

Csak regisztálsz, megadod az adataidat és a rendszeren keresztül, amikor esedékessé válik, megveszed az első bérletet, majd a többi, a hátralévő 10 hónapban automatikusan vonódik a számládról havonta. Természetesen ha nem akarod, vagy meggondolod magad, bármikor lemondhatod. Ha mind a 11 hónapban megvetted a havi bérletet, (illetve gyakorlatilag kifizetted az éves bérlet törlesztőjét) akkor a 12-ik havi bérleted ára ingyen van. Ennyire egyszerű.

Itt tudtok regisztrálni. A HUNGLIA kódnevet megadva az első bérlet árából további £10 kedvezmény jár!

Tény, hogy ennek az előnynek a kihasználásához pár percig szükséges az alapfokú angol nyelvismeret egy web-es felület megértéséhez. A CommuterClub tájékoztatása szerint tízszer annyian kezdték meg a regisztrációt, mint ahányan végigvitték. Úgy tűnik, hogy tömeges az érdeklődés, és a visszafordulók nagy részét nyelvi nehézségek akadályozták.
A HuNglia Hírportálnak az is célja, hogy az angliai magyarokban támogassa az összetartozás érzését. Sokan vannak, akik nagyon jól beszélnek angolul. Segítsetek egymásnak, és ne szégyelljetek segítséget kérni egymástól! Egy ötperces szívesség elenyésző egy egész havi ingyen bérlet hasznához képest.

Reméljük, hogy hasznosnak találjátok az infót, és ha igen, továbbítsátok ezt a cikket mindenkinek, aki szerintetek hasznát veheti.

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 6,300 fős.

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.derigo.me/blog/post/11/public-transport-comparison-in-different-european-cities