Az Amazon egy forradalmi lépéssel ma megnyitotta az első olyan boltot, ahol pénztári sorban állás nélkül lehet vásárolni, mert a fizetés automatikusan történik, miközben dolgunk végeztével egyszerűen kisétálunk a boltból.

Az Amazon Go nevű, Seattle-ben található kísérleti boltot már bő egy éve tesztelik az ott dolgozók és a fejlesztők. Az üzletet a mamutvállalat központjának földszintjén nyílt meg. A lényege, hogy az egész területén kamerák és más szenzorok sora figyeli, hogy melyik vásárló milyen árut vesz le a polcról és teszi vissza, vagy bele a kosarába. Ami pedig akkor is a vásárlónál marad, amikor kisétál az üzletből, annak az árát a rendszer egyszerűen levonja az illető számlájáról.

Így nemcsak pénztárosokra, de biztonsági őrökre sincs szükség. Mindehhez persze a belépéskor ugyanúgy be kell mutatni a bolthoz tartozó appot, anélkül nem lehet bemenni vásárolni. A nyitás előtti napon már elérhetővé is vált ez az alkalmazás mind az AppStore-ban, mind a Google Play áruházban.

Miután tehát az app segítségével beléptünk, nyugodtan belerakhatunk bármilyen, a boltban található terméket a saját táskánkba – nincs sem kosár, sem bevásárlókocsi, mivel pénztáros hiányában nem kell majd ezt úgysem kipakolni még egyszer sehova. A bolt szenzorok és rengeteg, a polcokra irányuló kamera segítségével azonosítja, hogy mit vettünk le onnan, sőt ha visszatesszük, akkor ki is törli az online bevásárlólistánkról.

Persze nem száz százalékig tökéletes még minden, például még gondot okoz a hasonló testalkatú vásárlók megkülönböztetése, és azzal sem tud nagyon még mit kezdeni, ha mondjuk a gyerekek mindenfélét levesznek a polcokról, aztán minden elvett árut rossz helyre pakolnak vissza. A cég vezetői szerint viszont a bolt már elég jó ahhoz, hogy a bő egyéves tesztidőszak, illetve az azt megelőző több éves előkészítő munka után mostantól a vásárlókat is beengedjék.

Ezt a fajta vásárlást már nagyon régen a kiskereskedelem jövőjeként emlegetik, azonban az Amazon szerint itt az idő, hogy ez a jövő jelenné váljon. Bár nem árulják el teljesen a bolt mögött álló technológiát, azt már elmondták, hogy lényegében számítógépes látás, tanuló algoritmusok és szenzorfúziók alkotják az alapját – körülbelül mint az önvezető autókban is.

amazon go

Tehát a folyamat nagyon egyszerű: az app által generált QR kódot felmutatod a bejáratnál, és besétálsz. A telefont ezután el is lehet tenni. Ezután infrakamerák százai követik a mozgásunkat, amelyeket az elmúlt években az Amazon-dolgozókkal teszteltek, így képesek megkülönböztetni a bent tartózkodók mozgáskultúráját, testalkatát, és azt is felismerik, hogy mit vesznek le a polcról. Emellett súlyérzékelős szenzorok is jelzik, ha egy terméket levettek.

Bár nem tudni, hogy mennyire pontos a rendszer, egy lopás-teszten már átment: a New York Times újságírója megpróbált egy üdítőt eltulajdonítani, azonban a rendszer észlelte, és ugyanúgy rárakta az online bevásárló listájára.

A sikeres boltnyitás után a gigavállalat újabb Amazon Go üzleteket tervez megnyitni világszerte, azonban a tavaly felvásárolt üzletlánc, a Whole Foods rendszerébe egyelőre nem tervezi bevezetni – bár minden kereskedő tudja, hogy minél gyorsabban sikerül a bevásárlást elintézni, annál valószínűbb, hogy visszatér abba a boltba a vásárló. A rettegett pénztári sorok elkerülése pedig valljuk be, mindannyiunknak nagy álmunk.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás