Megnyílt a világ legelső élelmiszer áruháza, ahol semmilyen kassza és így sorban állás sincs 1

Az Amazon egy forradalmi lépéssel ma megnyitotta az első olyan boltot, ahol pénztári sorban állás nélkül lehet vásárolni, mert a fizetés automatikusan történik, miközben dolgunk végeztével egyszerűen kisétálunk a boltból.

Megnyílt a világ legelső élelmiszer áruháza, ahol semmilyen kassza és így sorban állás sincs 3

Az Amazon Go nevű, Seattle-ben található kísérleti boltot már bő egy éve tesztelik az ott dolgozók és a fejlesztők. Az üzletet a mamutvállalat központjának földszintjén nyílt meg. A lényege, hogy az egész területén kamerák és más szenzorok sora figyeli, hogy melyik vásárló milyen árut vesz le a polcról és teszi vissza, vagy bele a kosarába. Ami pedig akkor is a vásárlónál marad, amikor kisétál az üzletből, annak az árát a rendszer egyszerűen levonja az illető számlájáról.

Így nemcsak pénztárosokra, de biztonsági őrökre sincs szükség. Mindehhez persze a belépéskor ugyanúgy be kell mutatni a bolthoz tartozó appot, anélkül nem lehet bemenni vásárolni. A nyitás előtti napon már elérhetővé is vált ez az alkalmazás mind az AppStore-ban, mind a Google Play áruházban.

Megnyílt a világ legelső élelmiszer áruháza, ahol semmilyen kassza és így sorban állás sincs 4

Miután tehát az app segítségével beléptünk, nyugodtan belerakhatunk bármilyen, a boltban található terméket a saját táskánkba – nincs sem kosár, sem bevásárlókocsi, mivel pénztáros hiányában nem kell majd ezt úgysem kipakolni még egyszer sehova. A bolt szenzorok és rengeteg, a polcokra irányuló kamera segítségével azonosítja, hogy mit vettünk le onnan, sőt ha visszatesszük, akkor ki is törli az online bevásárlólistánkról.

Megnyílt a világ legelső élelmiszer áruháza, ahol semmilyen kassza és így sorban állás sincs 5

Persze nem száz százalékig tökéletes még minden, például még gondot okoz a hasonló testalkatú vásárlók megkülönböztetése, és azzal sem tud nagyon még mit kezdeni, ha mondjuk a gyerekek mindenfélét levesznek a polcokról, aztán minden elvett árut rossz helyre pakolnak vissza. A cég vezetői szerint viszont a bolt már elég jó ahhoz, hogy a bő egyéves tesztidőszak, illetve az azt megelőző több éves előkészítő munka után mostantól a vásárlókat is beengedjék.

Ezt a fajta vásárlást már nagyon régen a kiskereskedelem jövőjeként emlegetik, azonban az Amazon szerint itt az idő, hogy ez a jövő jelenné váljon. Bár nem árulják el teljesen a bolt mögött álló technológiát, azt már elmondták, hogy lényegében számítógépes látás, tanuló algoritmusok és szenzorfúziók alkotják az alapját – körülbelül mint az önvezető autókban is.

amazon go

Tehát a folyamat nagyon egyszerű: az app által generált QR kódot felmutatod a bejáratnál, és besétálsz. A telefont ezután el is lehet tenni. Ezután infrakamerák százai követik a mozgásunkat, amelyeket az elmúlt években az Amazon-dolgozókkal teszteltek, így képesek megkülönböztetni a bent tartózkodók mozgáskultúráját, testalkatát, és azt is felismerik, hogy mit vesznek le a polcról. Emellett súlyérzékelős szenzorok is jelzik, ha egy terméket levettek.

Bár nem tudni, hogy mennyire pontos a rendszer, egy lopás-teszten már átment: a New York Times újságírója megpróbált egy üdítőt eltulajdonítani, azonban a rendszer észlelte, és ugyanúgy rárakta az online bevásárló listájára.

A sikeres boltnyitás után a gigavállalat újabb Amazon Go üzleteket tervez megnyitni világszerte, azonban a tavaly felvásárolt üzletlánc, a Whole Foods rendszerébe egyelőre nem tervezi bevezetni – bár minden kereskedő tudja, hogy minél gyorsabban sikerül a bevásárlást elintézni, annál valószínűbb, hogy visszatér abba a boltba a vásárló. A rettegett pénztári sorok elkerülése pedig valljuk be, mindannyiunknak nagy álmunk.    Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás