Hamarosan Londont is elérik a viharos erejű széllökések és a szakadó eső, amiket az Amerikát pár napja megbénító Jonas vihar hoz magával.

heavy-rain-pa-v2

Az ország nyugati partvidékén a szélerősség rengeteg helyen a 100km/h sebességet is meghaladja. A MET Office rengeteg helyen újabb árvízveszély figyelmeztetést léptetett életbe. Egyes területeken akár 10 cm-nél is több csapadékot jósolnak, így akik nemrég szivattyúzták ki házaikból a vizet, most sajnos újabb, áradásokkal kell, hogy számoljanak.

A hatalmas esőzések a délutáni, esti órákban kezdődnek meg az Egyesült Királyság nyugati felén, és éjszakára fokozatosan átterjednek az egész országra, a fővárost is beleértve.

Rain-405638

A kormány igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy a katonaság készenlétben áll, és azonnal ki fogják őket vezényelni a problémás területekre, ha a segítségükre lesz szükség a vihar következtében.

A Jonas vihar alig pár napja tombolta ki magát az Atlanti óceán másik oldalán, rekord mennyiségű havat szórva az USA keleti partvidékére. A vihar ott majdnem 30 halálos áldozatot követelt és teljesen megbénította a közlekedést.

Az enyhébb idő miatt Anglia hó helyett esőt kap, viszont abból úgy néz ki a kelleténél jóval több érkezik.

„10 és 25 mm közötti csapadékmennyiség mindössze néhány óra alatt Skócia és Észak-Anglia nyugati partszakaszain. A mai nap folyamán az esőzések átterjednek az egész országra. Skócia déli része, Anglia és Wales is kapni fog a rengeteg esőből. A nedves, trópusi levegő csak fokozza a lehulló csapadék mennyiségét.” – mondta Laura Caldwell, a MeteoGroup időjósa.

A viszontagságos időjárási körülmények miatt viharjelzés van életben Wales, Skócia, Lancashire, Cumbria, Yorkshire és Devon valamint Cornwall területeken. Számos folyó vízállása extrém magas az utóbbi hetek esőzései miatt, így az újabb komoly áradásokra is nagy az esély (főleg az északabbra eső területeken). Az eső ma van ahol egész nap, de délutántól már szinte mindenhol szakadt, és az éjjeli órákban csak fokozódni fog. Az esős idő szerdán is folytatódni fog. Egyes területeken a lehulló csapadék mennyisége meg fogja haladni a 100mm-t is.

A múlt hónapban Lancashire, Cumbria és Yorkshire kapott egy életre elég esőtt, aminek következtében több ezer otthont kellett kiüríteni, és lakóit evakuálni a területről a hatalmas árvíz miatt.   Forrás: http://www.standard.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára