Miközben a brit kormány és a miniszterelnök feje fölött egyre jobban összecsapnak a hullámok, egyre többen kezdenek felfigyelni egy homályos jogszabályra, ami azt szabályozza, hogy Nagy-Britannia hogyan léphet ki a közös piacról.

eu kilépés

A szakértők szerint Theresa May kemény brexit terveit egy apró cikkely romba döntheti. Ez a cikkely a 127-es cikkely. Míg az 50. cikkely azt taglalja, hogyan lehet kilépni az EU-ból, addig a 127. arról ír, hogy miként lehet elhagyni a közös piacot. Az előbbit, ahogyan azt mostanra mindenki tudja, már életbe léptették, az utóbbit azonban még nem a britek esetében. Ez az, ahol dőlhet az egész terv.

Mi is a 127-es cikkely?

Az Európai Gazdasági Térség 1993-as egyezményében található egyik záradéka. A 127. cikkely részletezi azt, hogy egy ország miként hagyhatja el a közös piacot. A hivatalos szövegezés szerint „bármelyik fél kiléphet az egyezményből, de ehhez 12 hónapra előre írásban jeleznie kell szándékát a másik fél felé.” A bejelentés után a többi fél köteles egy soron kívüli megbeszélésen megvitatni a továbbiak menetét.

Mit jelent ez Nagy-Britannia esetében?

Idén márciusban Theresa May hivatalosan is bejelentette, és írásban jelezte, hogy a britek kilépnek az unióból. Ezzel az EU-ból való kiválás 2 éves procedúrája megkezdődött és legkésőbb 2019 márciusában a szigetország kilép.

Jogi szakértők azonban azt mondják, hogy ez nem ugyanaz, mint kilépni az EGT-ből. A 127-es cikkely aktiválása tehát egy teljesen különálló dolog, az EU-ból való kilépés megkezdésétől. Az egyik jogi szakértő ezt nyilatkozta az Independent-nek: „Az egyik állítás szerint az EU-ból való kilépés egyben kilépteti az országot az EGT-ből is, a másik állítás szerint azonban ez két külön procedúra. Amennyiben az első igaz, úgy minden folyik tovább, ha azonban a második, úgy a kormánynak a parlament engedélyére lenne szüksége a 127. cikkely aktiválásához.”

Megállíthatja ez a kemény brexitet?

Igen, van rá esély. Attól függően, hogy a bíróság miként dönt, akár az is előfordulhat, hogy a kormány kénytelen parlamenti szavazásra bocsátani a közös piacról való kilépést. Ráadásul ha az a verzió valósul meg, már nem olyan biztos, hogy Theresa May ehhez is megszerzi a parlamentben a többség támogatását. Egy ilyen szavazásnak, hogy az EU-ból való kilépéssel összhangban legyen, legkésőbb 2018 márciusig meg kellene történnie.

A kormány álláspontja szerint a 127. cikkely nem releváns, mivel az EU-ból való kilépéssel automatikusan megszűnik a kapcsolat a közös piaccal is. Az azonban bizonyos, hogy amennyiben Theresa May és a kormány megpróbálja aktiválni a cikkelyt a parlament beleegyezése nélkül, újabb bírósági csatározás következhet.    Forrás   Hirdetőknek: [email protected]