Még tovább szigorodnak a szabályok a Nagy-Britanniába érkezőkkel szemben a járvány miatt 1

Az Egyesült Királyságba érkező összes személynek két koronavírus-teszten kell átesnie, mialatt a karanténban vannak a kormány által hamarosan bejelentésre kerülő tervek szerint.

Még tovább szigorodnak a szabályok a Nagy-Britanniába érkezőkkel szemben a járvány miatt 3

A jelenlegi korlátozásokat tovább szigorítják annak megakadályozása érdekében, hogy nehogy új Covid variánsok jussanak be az országba – közölte az Egészségügyi és Szociális Minisztérium nemrégiben. Az új intézkedések értelmében az utazóknak várhatóan kettő majd nyolc nap elteltével kell teszteket elvégezniük a 10 napos karantén ideje alatt.

Már előző héten bejelentették, hogy február 15-től a magas kockázatú „vörös listás” célállomásokról visszatérő Nagy-Britanniában élő személyeknek is karanténba kell vonulniuk, méghozzá erre kijelölt hotelekben. Boris Johnson ragaszkodott ahhoz, hogy a járvány ellen folytatott harc sikere „nagyban függ a határellenőrzésektől” mert ez segít az új vírustörzsek elleni védekezésben, de ezek a „leghatékonyabbak” akkor lesznek, ha a fertőzési arány csökken.

A Downing Street eközben ugyanakkor elismerte, hogy nem kötöttek hivatalos szerződést a szállodákkal a „vörös listás” országokból érkezők elszállásolása kapcsán, hogy karanténba helyezzék őket. Mindenesetre február közepétől így lesz… és kész.

A DHSC szóvivője elmondta: „Az, hogy a tesztelési rendszerünket tovább fejlesztjük és az összes érkezőre kiterjesztjük, míg a karanténban vannak, további védelmi szintet biztosít, és lehetővé teszi számunkra, hogy jobban nyomon kövessük az esetleges új eseteket, amelyek bekerülnek az országba, és még több lehetőséget kínálunk az új koronavírus variánsok felderítésére.”

Boris Johnson, miniszterelnök elmondta, hogy “nagyon bízik” az Egyesült Királyságban használt oltásokban. Az angliai tiszti főorvos-helyettes, Jonathan Van-Tam pedig azt nyilatkozta nemrégiben, hogy az, hogy a dél-afrikai mutáció válik a domináns törzssé Nagy-Britanniában, elég valószínűtlen. Ez azért van, mert ez a variáns nem fertőzőbb, mint a Kentben felfedezett brit mutáció.

A miniszterelnök a derbyi koronavírus-teszt gyártónál tett látogatása során nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a dél-afrikai törzs késleltetheti a lockdown korlátozások feloldását (habár ez kicsit ellentmond az előző állításnak..), de ragaszkodott hozzá, hogy „nincs kétsége afelől, hogy az oltások segítségével sikerül kilábalni ebből a nehéz helyzetből”. Eközben az egyik sajtótájékoztatón már olyan hír is elhangzott, hogy nem kizárt, hogy ősszel egy harmadik dózis oltásra is szükség lehet majd, hogy biztosan védjen az új variánsok ellen is.     Forrás

Megosztás