Még el se mentünk de már sírnak utánunk a britek: hatalmas a hiány az olcsó, képzett EU-s munkaerőből 1

Tízből kilenc cég képtelen elegendő megfelelő szaktudással rendelkező alkalmazottat találni, és a nyakunkon lévő Brexit csak tovább fogja rontani a helyzetet Nagy-Britanniában. Ez pedig az ország gazdaságára és piacának versenyképességére is hatalmas csapást mérhet a nem is olyan távoli jövőben, az egyes vállalatokról nem is beszélve.

eus munkaerő

A City and Guilds által készített elemzés szerint a következő 5 év során jelentős mennyiségű szakképzett munkaerőre lesz szükség Nagy-Britanniában. Azonban a komoly szakképzettséget nem igénylő munkakörök betöltésére is egyre nagyobb a kereslet és egyre kisebb a kínálat. A hiány már most is érezhető, talán leginkább a kiskereskedelemben és a vendéglátásban dolgozók tudnának erről a legtöbbet mesélni.

Több, mint 1000 felsővezetővel készült interjú ebben a témában, és kiderült, hogy közel 70%-uk azt jósolja, hogy a következő 3-5 év során a jelenlegi helyzet vagy stagnálni, de inkább romlani fog.

Emellett a megkérdezett vezetők azt is jelezték, hogy a szakképzett munkaerő számának csökkenésével a cégeik termelékenysége is csökkenni fog. Az interjú alanyok közel fele nyilatkozta azt, hogy egyszerűen alig találnak megfelelő szakképzettséggel rendelkező alkalmazottakat, és ez komoly mértékben rombolja az üzletet. Ez is volt egyébként a legtöbbször említett aggály a megkérdezettek részéről. Összesen 46% nyilatkozta azt, hogy a Brexit akadályozni fogja az üzletük növekedését.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a cégvezetők több támogatást szeretnének a brit kormány és az oktatási rendszer irányából, hogy több szakember álljon rendelkezésre. Ugyanakkor sokan közülük elismerték azt is, hogy ez valahol a cégek felelőssége is, és nagyobb részt kell nekik is vállalni az alkalmazottak szakmai fejlesztésében.

A gyakornoki programok például nagy mértékben hozzájárulnak a probléma megoldásához. Az elmúlt években igencsak megnőtt a gyakornokok iránti kereslet az országban. 10-ből 4 munkáltató azt nyilatkozta, hogy a következő néhány év során az a munkakör amibe a leggyakrabban fognak alkalmazottat keresni, várhatóan a gyakornoki pozíció lesz. A munkáltatók több, mint 25%-a nyilatkozta azt, hogy a szakképzett munkaerő hiányát úgy próbálják majd meg orvosolni, hogy a jelenlegi alkalmazottaikat képzik ki magasabb szintre.

Egy másik felmérés szerint a vendéglátásban tevékenykedőknek csak 20%-a nyilatkozta azt hogy 2018-ban nehezebb volt munkaerőt találni, mint 2 évvel korábban. A panaszoknak a túlnyomó többsége itt is a munkaerőnek nem a mennyiségére, hanem inkább a minőségére vonatkozott.

Nem kérdés, hogy a Brexit ténye és a miatta kialakult bizonytalanság egy sokkal kevésbé kedvelt célponttá teszi a szigetországot a kalandvágyó, és külföldre költözni akaró emberek számára. Nincs ez máshogy a magyarokkal sem, sőt ezzel párhuzamosan sok EU-s tagállamból érkezett állampolgár fontolgatja a költözést. Emellett persze még mindig sokan érkeznek az országba, de a nettó bevándorlás az utóbbi hónapok eredményei szerint drasztikusan csökkent a brexit óta. Hamarosan kiderül, mennyire volt jó ötlet hátat fordítani az olcsó európai munkaerőnek.        Forrás

Megosztás