Mától változik a támogatások jogszabálya Nagy-Britanniában: sokan £6,000-ot buknak 1

A kormányt érzéketlennek nevezték amiatt, hogy csökkentette a maximálisan kapható segélyek összegét, amellyel a családok több mint 100 fontot veszíthetnek hetente. Hétfőtől, azaz mától, a jóléti kifizetések limitje a munkanélküli háztartásokban 26 000 fontról 23 000-re csökken Londonban, és 20 000-re a fővároson kívül.

_69758052_69758051

A csökkentést George Osborne még tavaly júliusban bejelentette, amikor arról beszélt, hogy a költségvetés miatt 12 milliárd fontot fognak lefaragni a jóléti juttatásokból. Sokan kritikusan fogadták a megvalósítását, és szörnyű támadásnak nevezték azt, amely a küszködő családok ellen irányul, amellyel így rontják a legszegényebb gyerekek esélyeit.

A csökkentés több segély fajtára vonatkozik, mint például, az ún. jövedelem kiegészítő családi támogatás (child tax credit), a lakhatási támogatás (housing benefit), a munkanélküli segély (jobseeker’s allowance) és a jövedelemtámogatás (income support). Azonban, nem vonatkozik a rokkantsági támogatásra (disability living allowance).

2013-tól máig, Angliában, Skóciában és Walesben a párok és a gyereket nevelő párok heti 500 fontot kaptak. A gyereket nem nevelő egyedülállók pedig max. 350-et.

Az új, határozat szerint, azok, akik Londonon kívül élnek az Egyesült Királyság területén, maximum ennyi támogatást kaphatnak:

  • £384.62/hét (£20 000/év) a párok részére;
  • £384.62/hét (£20 000/év) a gyereket nevelő egyedülállók részére;
  • £257.69/hét (£13 400/év) a gyereket nem nevelő egyedülállók számára, vagy azok számára, akik nem élnek velük;

A Londonban élők számára magasabb limitet határoztak meg:

  • £442.31/hét (£23 000/év) a párok számára;
  • £442.31/hét (£23 000/év) a gyereket nevelő egyedülállók részére;
  • £296.35/hét (£15 410/év) a gyereket nem nevelő egyedülállók számára, vagy azok számára, akik nem élnek velük

Ezzel az új limittel a kincstár 100 millió fontot fog spórolni évente az Institute of Fiscal Studies (IFS) szerint.

Kb. 20 000 család kapott eddig maximum 26 000 font segélyt évente (500 font/hét). Azonban, az új alacsonyabb összegű teljes évi segély már 64 000 vagy még ennél is több családot érint, amelyek nagy része egyedülálló anya.

A Munka- és Nyugdíjügyi Osztály szerint, a segélyek lefaragása ösztönzőleg fog hatni az érintett családokra, akik vissza fognak térni munkába. Az IFS azonban úgy gondolja, hogy az érintettek többsége nem fog hasonló képpen reagálni az újabb, keményebb megszorításokra.

A miniszterek szerint, az új limit igazságos, ugyanis, közel van az átlagfizetésekhez adó levonása után. Damian Green munka- és nyugdíjügyi miniszter szerint, nem helyes az, hogy néhány segélyt kérő több juttatást kap, mint az átlagos fizetés. Elmondása szerint, a kormány annyira megkönnyíti a munkaszerzést a munkanélküliek számára, amennyire csak tudja az által, hogy ingyenes gyermekgondozást és strukturált juttatásokat ajánl, így bátorítva a visszatérést a munkahelyre.

Az ellenzéki pártok meg is ragadták a segélyek lefaragásának köszönhetően a lehetőséget, hogy Theresa May alá szúrjanak, mondván, hogy megszegi azt az ígéretét, amelyet nem is olyan rég tett a konzervatívok konferenciáján, mely szerint, a társadalmat igazságosabbá fogja tenni a családok számára, és segíteni fogja a szegényeket.

A Liberális Demokrata Párt vezetője, Tim Farron szerint, Theresa May félrevezette az embereket, és a helyett, hogy betartaná az ígéreteit, 6000 fontot rabol el azoktól a családoktól, akiknek a legjobban szükségük van rá. A Gingerbread csoport szerint, akik az egyedülálló szülőkért kampányolnak, 43 700 öt évnél fiatalabb korú gyereket nevelő egyedülálló szülőt sújtja az új rendelkezés.

Green erre reagálva, azt mondta, hogy ha az egyedülálló szülők el szeretnék kerülni, hogy az új, csökkentett összegű segélyt kapják, akkor találniuk kell egy munkahelyet, ahol mindössze, heti 16 órát kell dolgozniuk, és ingyenes gyermekgondozással fogják őket támogatni ebben. Hozzátette, hogy még ezzel az új, csökkentett segéllyel is, „az egyedülálló szülők 25 000 vagy 29 000 font fizetéssel egyenértékű segélyben részesülhetnek.”

Az IFS szerint, ezzel az intézkedéssel a kormány még jobban elősegíti az életszínvonal csökkenését az országban, amelyet a Resolution Foundation kutatási eredményei is alátámasztanak. Az intézet felmérései szerint, a Brexit miatt a fizetések lassabb ütemben fognak növekedni és az infláció is emelkedni fog. Mindennek köszönhetően pedig, a fizetések átlagosan 1000 fontot is eshetnek 2020-ra.

Az MGM országos titkára, Rehana Azam szerint: „A Brexit bizonytalansága miatt kevesebb jól fizetett, biztos munkahely lesz elérhető — nem is beszélve a bölcsődék elérhetőségével járó gondokról, amelyek némelyikét be is zárhatják.”

Damian Green azt mondta, hogy a felmérések szerint, azok, akik visszatértek a munkahelyükre, élvezhetik annak biztonságát és méltóságát, ezért, a segélyek csökkentésével azt akarták elérni, hogy bebizonyítsák a meggyőződésüket, miszerint a munka jobban fizet, mint a jóléti segélyek.

A kormány tehát, megkezdte a tervezett 12 milliárdos lefaragást a jóléti juttatásokból. Kíváncsiak vagyunk, hogy ez mennyire lesz hatásos, milyen következményekkel jár majd, ill. hogy mi jön még… Forrás: independet.co.uk, bbc.co.uk

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után