Mától változik a minimálbér Nagy-Britanniában: milliók visznek haza idén £450-tal többet 1

A Nemzeti Minimálbér október elsejétől, azaz mától 3% és 4.7% között emelkedik a 25 év alatti dolgozók és gyakornokok számára. A munkáltatóknak ezért, meg kell bizonyosodniuk a felől, hogy az új arány szerint fizetik majd ki a dolgozóikat mától kezdve.

money (1)

A Nagy-Britanniában dolgozó fiatalok milliói keresnek mától többet, ráadásul nem is kevéssel, a minimálbér ugyanis £6,70-ről 25p-vel emelkedik egészen £6,95-re. Ez éves szinten azt jelenti, hogy nagyjából £450-tal visznek majd haza többet az érintettek a következő 12 hónap alatt. Na de kik is az érintettek és kiknek emelkedik a fizetése?

Nemzeti minimálbér — Nemzeti létminimum: mi a különbség?

Nem árt, ha tudjuk a különbséget a kettő között. A nemzeti létminimum 2016 áprilisában lett bevezetve a 25 éves és annál idősebb dolgozók számára, a nemzeti minimálbér pedig a 25 évnél fiatalabb dolgozókra vonatkozik. Mindkét esetben ugyanazok a büntetések vonatkoznak a munkáltatókra mulasztás esetén.

A nemzeti minimálbér ráta:

Nemzeti minimálbér státusz (életkor)A régi rátaAz új ráta 2016. október 1-tőlNövekedés %-ban
21-24 éves kor£6,70£6,953,70%
18-20 éves kor£5,30£5,554,70%
16-17 éves kor£3,87£4,003,40%
Tanoncok£3,30£3,403,00%

 

Van azonban néhány buktató, amire a munkáltatóknak oda kell figyelnie, különben szép kis büntetésekre számíthatnak. Például, olyan munkahelyeken, ahol az alkalmazottnak magának kell beszereznie a saját egyenruháját vagy eszközeit, ezek költségeit figyelembe kell vennie a munkáltatónak a nemzeti minimálbér fizetésénél.

Hasonlóképpen, fontos megérteni azt, hogy milyen órákat kell beszámítani a ledolgozott órák közé (túlórák, stb.). A munkáltatónak oda kell figyelnie arra is, hogy a dolgozói mikor érik el azt a korhatárt, amikor már a következő nemzeti minimálbér vagy létminimum kategóriába kerülnek. Mindezek egyszerű adminisztratív mulasztásoknak tűnhetnek, de ha nem megfelelően járnak el a munkáltatók, a büntetés garantált a számukra. A HMRC ellenőrzi, hogy a cégek megfelelnek-e a követelményeknek.

Büntetés

A munkáltató sajnos, akkor is jelentős birságra számíthat, ha nem szándékosan követ el adminisztrációs hibát és így kevesebb nemzeti minimálbért fizet az alkalmazottjának. Mindemellett pedig felkerül egy nyilvános megszégyenítő listára is.

Ez év augusztusában, a kormány nyilvánosságra hozta az eddigi leghosszabb listát azokról a munkáltatókról, akik nem fizették ki dolgozóiknak a nemzeti minimálbért. A listán szereplő 198 vállalat összesen £465,291 fonttal tartozott az alkalmazottainak, akiket azóta már kártalanítottak. 2014 februárja óta a kormány 700 munkáltatót nevezett meg a hírhedt listán, akik több mint 13,000 dolgozót fizettek alul több mint £3.5 millió fonttal. Kiderült, hogy a múlt hónapban is számos munkáltató követett el mulasztást ezen a téren.

A hatóságok felhívják a munkáltatók figyelmét arra, hogy mától kezdve sokkal nagyobb gondot fordítsanak a dolgozóik nemzeti minimálbérének a kifizetésére.   Forrás: www.cchdaily.co.uk , www.bishopfleming.co.uk

[feather_share]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után