Gazdasági szakértők azt javasolják Britanniának, hogy fordítsa vissza a Brexit folyamatát különben a brit gazdaságot nagyon súlyos károk érik.

A befolyásos szervezet, a Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) szerint a mostani megfeneklése a tárgyalásoknak azzal a veszéllyel fenyeget, hogy megállapodás nélkül lépnek ki a britek, ez pedig nagyon súlyos következményekkel járhat. Az általuk kiadott riportban azt javasolják, hogy gyökeresen alakítsák át az eddig tervezett napirendi pontokat – szerintük a kilépés halogatása most az egyetlen módja annak, hogy elkerüljék a komolyabb következményeket.

„Abban az esetben, ha a Brexit folyamatát politikai döntés alapján fordítják vissza (például mert új párt kerül többségbe, új népszavazást írnak ki, stb.), a pozitív következmények elképesztően jelentősek lennének” – olvasható a riportban.

Az írást több EU-párti csoport is felkapta, és azt mondták, ennek a neves társaságnak a véleménye „az utolsó szög a koporsóba, amiben az a régen megcáfolt kijelentés fekszik, ami szerint a Brexit jót tenne a brit gazdaságnak”.

Az elemzés szerint, ha nem születik megállapodás, az 40 milliárd fontos visszaesést okozna a brit gazdaságnak 2019-ig. Emellett 1,5%-kal lassabban növekedne a gazdaság annál, mint ahogyan előzetesen számítottak rá. Összességében a riport nagy esélyt lát arra, hogy a tárgyalások a kereskedelmi megállapodás előtt leállnak, és ezzel életbe lépne az a keményvonalas Brexit, ami szinte teljesen elzárná egymástól az Egyesült Királyságot és az Uniót.

„A mai OECD elemzésnek tényleg az utolsó szögnek kellene lennie a koporsón. Innentől vagy a keményvonalas Brexit, vagy a megállapodás nélküli kilépés csakis óriási mértékben árthat a gazdaságunknak” – mondta Wes Streeting munkáspárti képviselő. „Még elkerülheti a kormány, ha végre elengedi a makacs ideológián alapuló kikötéseit, és azért kezdenek el tárgyaláni, hogy bent maradhassunk a vámunióban és a közös piacban.”

Az OECD azért hozzátette, hogy nehéz megjósolni a Brexit hatásait, és lehet, hogy végül a riportban leírtaknál valamivel kedvezőbb hatásai lesznek. De arra is figyelmeztetett, hogy a megállapodás nélküli kilépés azzal fenyeget, hogy a pénzügyi szektor nagyon érzékenyen fog rá reagálni, és a valuta újabb mélységekbe süllyedhet. Emellett arra is van reális esély még szerintük, hogy Skócia és Észak-Írország az EU-ban maradás mellett dönt egy második népszavazásban, ez pedig óriási hatással lenne a gazdaságra.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]