Majdnem felborult egy vonat menet közben Nagy-Britanniában: több, mint a sebességkorlát kétszeresével ment 1

Nyilvánosságra hoztak egy videofelvételt, amin az látható, ahogy egy vonat majdnem felborul egy kanyarban, ahol a mozdonyvezető a megengedett maximális sebességnek több, mint a kétszeresével ment.

Majdnem felborult egy vonat menet közben Nagy-Britanniában: több, mint a sebességkorlát kétszeresével ment 3

A CCTV felvételein látható, ahogy az utasok közül jó néhányan valósággal kirepülnek az ülésükből, miközben az ülések feletti csomagtárolókból bőröndök és hátizsákok repkednek szanaszét. Az egyébként 2022 áprilisában történt incidensben óriási szerencsére senki sem sérült meg súlyosan, de a Vasúti Baleseteket Vizsgáló Ügyosztály (RAIB) figyelmeztetett, hogy az egész alakulhatott volna „sokkal de sokkal rosszabbul is”.

A nyomozók elmondása szerint a mozdonyvezető 122 km/órás sebességgel érkezett meg a kanyarhoz miközben Peterboroughon keresztül haladt, ami több mint kétszerese a megengedett 50 km/órás maximális sebességnek.

Egy a napokban közzétett jelentés megerősítette, hogy a vonat „közel volt ahhoz a sebességhez, amely a felborulásához vezetett volna”. Azt is leírják benne, hogy valószínűleg „a jármű kerekei közül jó néhány teljesen elemelkedett a sínektől” – és az utasok sérüléseinek körülbelül felét a leeső poggyászok okozták.

Majdnem felborult egy vonat menet közben Nagy-Britanniában: több, mint a sebességkorlát kétszeresével ment 4

Az eset után a vonat megállt Peterborough-ban, ami nem volt a menetrend szerinti megálló. A cég fontolóra vette, hogy leszállítja az embereket a vonatról, de egy szolgálaton kívüli mozdonyvezető, aki a vonaton utazott, végül elvitte a vonatot Londonba.

Az eredeti sofőr 2020-ban csatlakozott a céghez, és a 22. alkalommal közlekedett ezen az útvonalon. A Brit Közlekedési Rendőrség (BTP) alkohol- és kábítószer-szűrővizsgálatot is elvégzett a mozdonyvezetőn, de mindkettő negatív lett. A nyomozás megállapította, hogy az incidens közvetlen oka az volt, hogy a mozdonyvezető arra számított, hogy egy másik, gyorsabb vonalon halad át a területen, ahogy azt korábban tette.

Számos további ok-okozati tényezőt is azonosítottak. A jelentésben az is le van írva, hogy: „A sofőr nem reagált megfelelően a P468-as elágazásjelzőre.” A nyomozók szerint ez a vonattársaság „hiányos” képzésének az eredménye.

Majdnem felborult egy vonat menet közben Nagy-Britanniában: több, mint a sebességkorlát kétszeresével ment 5

Andrew Hall, a vasúti balesetek főfelügyelője hangsúlyozta, hogy „feltétlenül szükséges” a Network Rail és a vonatüzemeltetők együttműködése az ilyen jellegű kockázatok csökkentése érdekében.

A Lumo szóvivője azt mondta: „Szeretnénk megköszönni a Vasúti Balesetek Kivizsgáló Osztályának jelentését, és rendkívül komolyan vettük az ügyet. Már végrehajtottuk az összes javasolt intézkedést, amely a 2022 áprilisi incidens óta felmerült. Ebbe beletartozik, hogyan képezzük ki a mozdonyvezetőinket, és hogyan ellenőrizzük és kezeljük a vonatainkon lévő poggyászokat.”

„A jelentés azt is kiemeli, hogy számos tényező együttesen okozta az incidenst, és most számos fontos tanulságot kell levonnia minden vasúti szolgáltatónak, amelyeket teljes mértékben támogatunk.”

„Egy másik cég is tapasztalt hasonló incidenst ugyanazon a helyen ebben az évben, ezért fontos, hogy az iparág megfogadja a jelentésben szereplő tanácsokat, és gondoskodjon arról, hogy a járművezetők teljes mértékben tisztában legyenek a peterborough-i csomópont sajátos jellemzőivel és más hasonlókkal. Szorosan együttműködünk iparági partnereinkkel, köztük más vasúti szolgáltatókkal és a Network Rail-lel, hogy máskor ilyen ne fordulhasson elő.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után