A British Airways egyik Londonba tartó járata épp Magyarország fölött haladt el, amikor az eset történt, melynek következtében két vadászrepülőt kellett felküldeni biztonsági okokból.

British_Airways_World_Cargo_747-8_G-GSSE

A magyar légi irányítás elveszítette a kapcsolatot a brit légitársaság egyik Boeing 777-es típusú gépével, ami épp Dubaiból tartott a londoni Heathrow reptér felé. Emiatt, szombat délután, amikor az utasszállító a magyar légtérbe ért a magyar légierő Gripen típusú vadászgépeit kellett felküldeni, hogy gondoskodjanak arról, hogy odafent minden zökkenőmentesen történjen.

A szabályok értelmében, amikor egy repülőgép beérkezik egy másik ország légterébe, azonnal fel kell venniük a kapcsolatot az ottani légi irányítással. Mivel ez nem történt meg, és nem lehetett tudni, hogy milyen okból, automatikusan a legrosszabbtól kell tartani, és minden eshetőségre fel kell készülni, ezért küldték fel a Gripeneket, ahogy ez hasonló esetekben történik más országokban is.

11658005_7caeaa8cc1dd389563087914acc8648c_wm

Amikor egy repülő nem lép kapcsolatba a légi irányítással, és az sem képes kapcsolatot létesíteni a pilótával, rendszerint azonnal legmagasabb készültségi fokozatot rendelnek el, és a vadászgépek azonnal felszállnak. Pláne, miután annyi terrorcselekményről és hasonló szörnyűségről lehet hallani, mindenki próbál elővigyázatos lenni, amennyire csak tud, persze ebben az is benne van, hogy sokszor túlreagálják a dolgokat.

A két Gripen a hírek szerint 12:55-kor szállt fel, de nem sokkal később a londoni járatnak sikerült kapcsolatba lépnie az irányítótoronnyal így a vadászgépek kikísérték a járatot a légtérből, majd nagyjából fél órával a felszállást követően már újra a kifutópályán voltak.

d__us20160304021-e1462025490638-1024x576

Októberben a Monarch légitársaság egyik gépén utazók vettek észre harci repülőket a gép mellett a francia légtérben, miután a pilóta elvesztette a kapcsolatot a toronnyal. Az sem lehetett valami kellemes élmény. Sajnos nem egyszer előfordult már ilyesmi, ami lehet emberi mulasztás, vagy valamilyen technikai probléma. A lényeg, hogy nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, hisz csak a protokoll szerint járnak el ilyenkor.    Forrás: http://www.standard.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára