Az ágyakat készítő cég főnökét bűnösnek találták embercsempészet vádjával.

_87810617_rafiqright

Mohamed Rafiq jelentős számú magyar férfit alkalmazott „rabszolgamunkára” a Kozee Sleep cégnél Ravensthorpe-ban, (Dewsbury, West Yorkshire). A Leeds-i Korona Bíróság a kihallgatáson megtudta, hogyan fizettek a szeméyzetnek £10-ot naponta. Rafiqot (60) a bíróság bűnösnek találta a UK bevándorlási törvényének megsértésében. Február 12-én kerül sor az ítélethozatalra. Rafiq cége, a Kozee Sleep a Thorncliffe Roadon (Staincliffe) található, amelyet egy ipari épületből működtetett, amely  Ravensthorpe-ban van.

A cég olyan vállalatokat látott el, mint a Next Plc, John Lewis Partnership és Dunelm Mill. Christopher Tehrani ügyész azt mondta, hogy a high streeti kereskedők akadályozták, hogy az etnikai ellenőrzések során észrevegyék, mi is folyt itt valójában.

Az is kiderült, hogy két magyar férfit, Illés Ference és Orsós Jánost, tavaly már bűnösnek találtak és le is tartóztattak azért, mert rabszolga munkaerőt szállítottak a Kozee Sleepnek.

Az embercsempészek 42 férfi áldozata nagyon kevés adagnyi ételen éltek egy kétszobás házban összezárva. Orsós és Illés letartóztatását követően nyomozást folytattak a Kozee Sleepben és annak Batley-ben lévő leányvállalatában, a Layzee Sleepben.

A tárgyalás elején októberben, Tihrani azt mondta a bíróságnak, hogy Rafiq tudta, hogy Orsós szervezete tud neki „olcsó rabszolgamunkaerőt szerezni a Kozee Sleep és a Layzee Sleep gyárakba”.

Rafiq két alkalmazottja, Mohamed Patel és Mohamed Dadhiwala szintén bíróság elé állt annak vádjával, hogy felfedező utakat szerveztek az országban munkaerőket keresve. Azonban, december 15-én ejtették ellenük a vádat, és a bíróság folytatta az ügyet ugyanazzal az esködtszékkel, és Rafiqkal, mint vádlottal.

A bírósági kihallgatáson kiderült, hogyan csalogatták a férfiakat az országba jó fizetés, szállás és étkeztetés ígéretével. Azonban, mire West Yorkshire-ba értek, már egy zsúfolt, mocskos szálláson találták magukat, amit meg kellett osztaniuk egymással. Hosszú, 10-16 órákat dolgoztatták őket naponta. Hetente 5-7 napot is robotoltak.

Az esküdtszéknek elmondták, hogy egy Bodó Róbert nevű férfi hogyan utazott Magyarországról Batley-be 2010 januárjában és kellett éllnie egy Gothic House nevű városi épületben 40-50 emberrel, és hogy a szobáját 3 személlyel kellett megosztania. Tehrani elmondta, hogy a nyomozók „borzalmas állapotban” találták a házat.

Bodó Róbert három és fél évig dolgozott a Kozee Sleep-ben, ahol min. 60 órát robotolt hetente, és extra munkákat is végeztettek vele máshol.

Warren Stevenson, a West Yorkshire-i Rendőrség embercsempészeti egységének helyettes főnyomozója a következőket mondta: „Rafiq bűnössége egyérteelműen bebizonyosodott. Remélem, hogy ez az ítélet megmutatja az embercsempészet áldozatainak, hogy a rendőrség és a hatóságok a nevükben járnak majd el és felkészültek arra, hogy támogassák az áldozatokat a jogi eljáráson során, és hogy igaszségot szolgáltassanak a számukra.”

A Független Rabszolgaság Ellenes Megbízott (Independent Anti-Slavery Commissioner, IASC) azt mondta, hogy egyre nehezebb lesz a csempészek dolga, és sokkal több hasonló ítélet fog majd születni, hiszen júliusban új rabszolgaság ellenes törvényt fogadtak el.

Az új törvény értelmében, a több mint £36 milliós bevétellel rendelkező vállalkozásoknak, mint a Next Plc és a John Lewis Partnership nyilvánosan közölniük kell, hogy milyen intézkedéseket tesznek annak érdekében, hogy felszámolják a rabszolgaságot az őket ellátó vállalkozásokban.     Forrás: http://www.bbc.co.uk

Kövesd oldalunkat (ha pipát látsz már követsz):