Szerda éjjel egy évente egyszer előforduló, szép égi jelenségnek lehetünk tanúi, ugyanis a Perseidák nevű meteorraj most halad el a Föld mellett.

maxresdefault

A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj, ami rendszerint augusztus közepén a leginkább látható. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran több színű, vékony csík.

Az esemény augusztus 11 és 14 között megfigyelhető az égbolton, és Anglia területén, szerdán éjjel (azaz 12-én) lesz a leglátványosabb. Az éjszakai égen nagyjából 100 hullócsillag lesz megfigyelhető óránként. Ráadásul 14-én újhold lesz, így a fényviszonyok még inkább láthatóvá teszik majd az égen színes csíkokat húzó „űrkavicsokat”.

geminid-shower-kenneth-brandon

A meteorokat ne hatalmas szikláknak képzeljük el, mint a filmekben, ugyanis legtöbbször csak apró porszemek, jégdarabok vagy kövek, amik rendszerint nem nagyobbak egy szem borsónál. Ezek a kis kavicsok elképesztő, 215,000 km/h sebességgel érkeznek meg a Föld légkörébe, és azonnal el is égnek. Ez a jelenség az, amit mi hullócsillagnak hívunk.

o-METEOR-SHOWER-facebook

A jelenség az Egyesült Királyság teljes területéről látható lesz, de a legjobban Anglia déli részein lesz megfigyelhető. Mindenkinek jó kukkolást, és… Ne felejtsetek el kívánni!

Itt csatlakozhatsz, Facebook csoportunkhoz, ami már 7,000 fős.

Így tudsz a mobilodon HuNglia ikont elhelyezni, amivel egyből eléred oldalunkat.

Itt tekintheted meg a HuNglia kupon akcióit.

Ha tetszett a cikk, itt Like-old oldalunkat:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/uk/11794723/What-is-the-Perseid-Meteor-Shower-and-where-can-I-see-it.html